Crypto

Bitkoin treba da se promeni u odnosu na zlato, akcije dok cena BTC pada ispod 22,5 hiljada dolara

Bitcoin (BTC) je zabilježio slabost na otvaranju Wall Streeta 25. januara, jer su dionice Sjedinjenih Država padale u korak.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

BTC cijena se suočava sa jakim otporom

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su da se BTC/USD kreće ispod 22.500 dolara nakon što nije uspio da probije otpor blizu petomjesečnih maksimuma.

Američke dionice su imale slab početak sjednice, a S&P 500 i Nasdaq Composite Index su pali za 1,1%, odnosno 1,6%, u vrijeme pisanja.

Bitkoin bikovi su se i sami suočili sa problemima, pokušavajući da se probiju u oblast likvidnosti iznad 23.400 dolara, što je do sada ostalo neosporno i dom značajnog broja potencijalnih kratkih likvidacija.

Trgovci su ostali na ogradi, nadajući se da će jasniji trgovački signal doći nakon nekoliko dana u suštini bočne akcije cijena.

“Ovo je ono što tražim na Bitcoin-u sa korektivnim talasom sada, nakon čega slijedi još jedan korak do mojih 25.000 $ ukupno,” Crypto Tony komentarisao pored tabele sa objašnjenjima.

“Invalidacija je ako počnemo da se kvarimo odavde.”

BTC/USD označeni grafikon. Izvor: Crypto Tony/Twitter

Saradnik Cointelegrapha Michaël van de Poppe je također odlučio sačekati i vidjeti taj dan.

“Strpljivo čekamo da bitkoin padne ispod 22,3 hiljade dolara ili razbije i povrati 23,1 hiljade dolara. Između ne vidim mnogo interesantne postavke,” on rekao Twitter pratioci.

Neki optimistični stavovi su ostali, uključujući i ono od Crypto Ed, koji očima potencijalno viši minimum za BTC/USD postavljajući pozornicu za nove maksimume.

Kolega trgovac Kaleo čak predložio da bi 30.000 dolara bila bitkoin sledeća meta.

Bitkoin korelacija sa porastom zlata

Tema od interesa izvan cjenovne akcije, u međuvremenu, fokusirana je na korelaciju Bitcoina sa zlatom i dionicama.

Povezano: Bitcoin se suočava sa “znatnom opasnošću” od Fed-a 2023. – Lyn Alden

Charles Edwards, izvršni direktor kripto investicione firme Capriole, primijetio je da Bitcoin nastavlja svoju istorijsku tendenciju da igra “nadoknađivanje” zlata.

„Postoji veza između Bitcoina i zlata i zlato se crpi“, on napisao.

“Kada zaostajete za cijenom zlata, to je lakše vidjeti. Bitcoin teži vrhu između 0-6 mjeseci nakon zlata i dnu 0-3 mjeseca nakon zlata. Ovaj jaz je približan i vjerovatno će se smanjiti s vremenom.”

BTC/USD u odnosu na XAU/USD označeni grafikon. Izvor: Charles Edwards/Twitter

Korelacija bitkoina i zlata bila je gotovo 100% tog dana.

BTC/USD u odnosu na XAU/USD grafikon. Izvor: TradingView

Suprotno tome, Kaleo se nadao „odvajanju“ od S&P 500, s bitcoinom pripremljenim da izbije nagore.

„BTC je izbio iznad otpora HTF-a koji datira još od ATH-a 21. novembra 2011. ~ prije dvije sedmice“, navodi se u daljem tvitu.

„Izgleda da će nastaviti taj trend, jer je trenutno na ivici da izbije iz zastavice koju je akumulirao u iznad podrške.”

BTC/USD u odnosu na S&P 500 označeni grafikon. Izvor: Kaleo/Twitter

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *