Crypto

Bitkoin, surfanje i moj obračun s bandama koji dovode više turista nego ikad u Salvador, kaže Bukele

Međunarodni turizam u El Salvadoru je u porastu. A lider zemlje, predsjednik Nayib Bukele, kaže da je njegova politika – uključujući usvajanje bitkoina (BTC) – glavni razlozi zašto se sve veći broj turista odlučuje posjetiti ovu centralnoameričku naciju.

Bukele je prošle godine osmislio zakon koji je BTC-u dao status legalnog sredstva plaćanja. On uzeo na Twitter kako bi proslavili činjenicu da je, per Svjetska turistička organizacija Prema podacima, El Salvador je rangiran u prvih 15 nacija sa „najboljim učinkom [international] destinacije u smislu zarade” u periodu od januara do maja 2022. godine.

To tijelo je izmjerilo stvarne procentualne promjene u odnosu na podatke iz 2019. i analiziralo prihode od međunarodnog turizma kao dio svog istraživanja.

Iako su ovi podaci pokazali da je turizam u Salvadoru porastao za 6% u periodu nakon pandemije korona virusa, daleko manje od 1-plasirane Rep. Moldavije sa 86%, rast je i dalje značajan. El Salvador je bio najviše plasirana latinoamerička država, a njegovih 6% je dvostruko više od jedine druge američke destinacije u prvih 15 – Meksika.

U svojoj objavi na Twitteru, Bukele je naveo da je “samo nekoliko zemalja” uspjelo “oporaviti” svoje sektore turizma na “nivo prije pandemije”.

Budući da su podaci Svjetske turističke organizacije pokrivali međunarodni turizam, objasnio je Bukele, “razlozi iza” tog uspona bili su “uglavnom bitcoin i surfovanje”.

Bukele je također podijelio Google Podaci Izvještaja o mobilnosti koji pokazuju da su ljudi – i međunarodni turisti i Salvadorci – proveli više vremena u maloprodajnim i rekreacijskim objektima, parkovima, trgovinama i tranzitnim stanicama 2022. i 2021. nego 2020. godine.

Kao takav, salvadorski predsjednik nije mogao odoljeti porivu da se još jednom potapša po leđima, napisavši u zaključku:

“Unutarnji turizam još više raste, uglavnom zbog našeg razbijanja bandi.”

Vladin rat protiv uličnih bandi Pandillas polarizirao je međunarodnu zajednicu, a mnogi kritičari tvrde da je Bukeleov režim prekršio ljudska prava zatvorenika i onih osumnjičenih za članstvo u bandama.

Ali Bukele je tvrdio da je njegova politika bila nenadmašan uspjeh, sa stopom ubistava koja je pala na nulu uzastopnih dana po prvi put u nekoliko godina.

On rekao je,

“[El Salvador] je od najopasnije zemlje na svijetu postala najsigurnija nacija u Latinskoj Americi.”

_____

– Šef finansija El Salvadora kaže da se dug od 800 miliona dolara neće dogoditi, Bukele kaže da je BTC ‘neizbežan’
– Prateći MicroStrategy, El Salvadorski Bukele također kupuje još jedan bitcoin Dip, javljaju se skeptici

– Uprkos medvjeđem tržištu, Salvadorac želi izgraditi elektranu od 200 miliona dolara za rudarenje bitkoina
– Vlada El Salvadora podržat će novi token, Bukele kaže ‘ne paničarite’ zbog pada cijena bitkoina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *