Crypto

Bitkoin se suočava sa “znatnom opasnošću” od Fed-a 2023. – Lyn Alden

Bitcoin (BTC) i dalje rizikuje „značajnu opasnost“ u 2023. jer makroekonomski uslovi diktiraju akciju cijena.

To je prema ekonomistici Lyn Alden, koja je u privatnim komentarima za Cointelegraph upozorila na to da bitkoin ostane bikovski nakon januarskog rasta.

Alden: Dno cijene BTC-a je “proces”

Optimizam se povećava u cijeloj kripto valuti jer BTC/USD uglavnom zadržava nivoe, koji su 40% viši nego na početku godine.

Međutim, ono što bi ostatak 2023. mogao donijeti još uvijek je tema debate, a Alden sugerira da je naivno pretpostaviti da će se dobra vremena nastaviti bez kontrole.

Razlog, kaže ona, leži u zakonodavcima Sjedinjenih Država i Federalnim rezervama.

“Očekujem da će dno BTC-a biti proces,” rezimirala je trenutno stanje Bitcoina.

“Cijene BTC-a su u velikoj mjeri vezane za uslove likvidnosti, a uslovi likvidnosti se poboljšavaju od Q4 2022.”

Taj oporavak je efektivno uklonio svaki trag FTX debakla sa grafikona, a BTC/USD sada kruži svojim najvišim nivoima od sredine avgusta.

“Kolaps FTX/Alameda je povukao industriju u drugoj polovini Q4, čak i kada su se mnoge druge aktive oporavile (akcije, zlato, itd.), a sada se čini da BTC igra malo sustiže i vraća se tamo gdje bilo bi da nije došlo do kolapsa FTX/Alameda“, nastavio je Alden.

BTC/USD se trgovalo na oko 22.600 dolara u vrijeme pisanja, pokazali su podaci Cointelegraph Markets Pro i TradingView.

BTC/USD 1-dnevni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

“Velika opasnost pred nama”

Međutim, ono što bi moglo biti dalje od tog „nadoknađivanja“ moglo bi biti manje ukusno za bikove.

Povezano: BTC metrike izlaze iz kapitulacije — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

Fed trenutno provodi kvantitativno pooštravanje (QT), uklanjajući likvidnost iz privrede kako bi se borio protiv inflacije nakon nekoliko godina masovnih injekcija likvidnosti, koje su započele u martu 2020.

One se ublažavaju zahvaljujući američkoj unutrašnjoj politici, ali kasnije bi se status quo mogao vratiti na onu vrstu restriktivnog raspoloženja koje se viđalo tokom 2022. godine na tržištu bitkoina.

“Postoji značajna opasnost pred drugu polovinu 2023. godine”, objasnio je Alden.

“Uslovi likvidnosti su trenutno dobri dijelom zbog toga što američki trezor povlači svoj gotovinski saldo kako bi izbjegao prekoračenje gornje granice duga, a to gura likvidnost u finansijski sistem. Dakle, Trezor je kompenzirao dio QT-a koji rade Federalne rezerve. Kada se problem gornje granice duga riješi, Trezor će dopuniti svoj gotovinski račun, što povlači likvidnost iz sistema. U tom trenutku, i Trezor i Fed će isisavati likvidnost iz sistema, a to bi stvorilo ranjivo vrijeme za rizična sredstva općenito, uključujući BTC.”

Ako se pokaže da je H2 račun Bitcoin-a, to bi bilo povezano s drugim upozorenjima tržišnih komentatora u vezi sa 2023.

Kako je Cointelegraph izvijestio, Arthur Hayes, bivši izvršni direktor burze BitMEX, ima mnogo mračniju prognozu za ovu godinu, također zahvaljujući politici Fed-a.

Dugoročno, međutim, Alden je uvjeren da će se Bitcoin zauvijek oporaviti od nedavnog pada.

“Mislim da je ovo zona duboke akumulacije vrijednosti za BTC sa perspektivom od 3-5 godina, ali trgovci bi trebali biti svjesni rizika likvidnosti u drugoj polovini ove godine”, zaključila je ona.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *