Crypto

Bitkoin pada na podršku dok se nazirući CPI print potresa kripto i berzanska tržišta

Tržišta kriptovaluta i dionica su 9. augusta doživjela mali pad jer su trgovci postali malo nervozni uoči sutrašnjeg izvještaja o indeksu potrošačkih cijena (CPI). Detalji štampanog izdanja će osvetliti da li su agresivna povećanja kamata Federalnih rezervi efikasna u suzbijanju pobegle inflacije i da li bi to moglo da utiče na veličinu budućih povećanja.

Ranije ove sedmice, izvršni direktor Tesle Elon Musk sugerirao je da će julski podaci odražavati dostizanje vrhunske inflacije u Sjedinjenim Državama i da će svaka recesija biti “blaga do umjerena”. Trenutno, konsenzus je da će julski podaci biti niži od rekordnih 9,1% zabilježenih u junu. Cijene energenata (nafta, prirodni plin) su osjetno smanjene u julu i Fed se nada da će prethodna uzastopna povećanja od 0,75 baznih poena boriti se protiv rasta cijena u drugim dijelovima ekonomije.

Kao što je uobičajeno, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) i većina altcoina su se povukli jer su trgovci smanjili rizik prije ispisa CPI. Cijena BTC-a je pala na čak 22.800 dolara, dok je eter ispravljen na 1.670 dolara. Obrazloženje da se trgovci skrivaju u stabilnim kovanicama je razumno, ali sa stajališta tehničke analize, današnje povlačenje je jednostavno niži test podrške nakon posljednjeg promjene otpora podrške u protekloj sedmici, a sredstva s velikim ograničenjem poput ETH i BTC se nastavljaju da trguju u okviru svojih višesedmičnih raspona.

Trgovci se skrivaju dok CPI ne objavi

Prema nezavisnom analitičaru tržišta Michaëlu van de Poppeu, strah oko indeksa potrošačkih cijena od 10. avgusta je “neopravdano” i kada se serija ponovnih testiranja završi, cijena BTC-a bi trebala porasti na 28.000 dolara.

Dodajući naraciji da je trenutno povlačenje „očekivano“, trgovac @52kskew predložio da je na cjenovnu akciju BTC-a utjecalo “zdravo odmotavanje u kriminalcima” jer se spot Bitcoin prodaje uz “logičan otpor”.

Pseudonimni trgovac Big Smokey objašnjeno da je korekcija na cijelom tržištu jednostavno “skidanje rizika od trgovaca koji čekaju ovonedeljni CPI print.”

Prema Big Smokeyju, trend da trgovci „tumače nedavne izjave iz Fed-a + post CPI performanse tržišta štampanja“ se nastavlja i ako se ovaj trend zadrži, tržište bi moglo odskočiti ako brojke o inflaciji budu niže od juna.

Analitičar DyLeClair, s druge strane, vjeruje da su u velikoj šemi stvari dionice u “kasnim fazama rasta tržišta dionica” i on je sugerirao da će BTC poništiti najniže vrijednosti u narednih 6 do 12 mjeseci ako dođe do “događaja korelacije 1.0”.

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta sada iznosi 1,09 biliona dolara, a stopa dominacije Bitcoina je 40,5%.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *