Crypto

Bitkoin je nadmašio Tesline dionice u 2022. jer cijena BTC-a ide prema gubicima od 60%.

Bitcoin (BTC) je zaokružio 16.750 dolara nakon otvaranja Wall Streeta 28. decembra nakon što su akcije povukle tržišta na niže.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Bitkoin analitičari se drže negativnih strahova

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pratili su BTC/USD dok se oporavljao od lokalnih najnižih vrijednosti od 16.559 USD na Bitstampu.

Nakon nekoliko dana jedva ikakvih kretanja nagore ili nadole, Bitcoin je konačno doživio treperenje akcije kada su se tradicionalna tržišta otvorila nakon božićne pauze. Nažalost za bikove, volatilnost je bila na donjoj strani, pri čemu je BTC/USD imao najniže nivoe od 20. decembra.

Na tržištima dionica, indeksi Sjedinjenih Država su se poboljšali nakon slabog prvog dana, što ipak nije ostavilo veliki utisak na komentatore BTC-a, od kojih su mnogi ostali pri mračnim kratkoročnim prognozama cijena.

“Ne mogu ovo dovoljno naglasiti,” Toni Ghinea napisao u dijelu ažuriranja na Twitteru tog dana.

“Rasprodaja će se ubrzati u narednim sedmicama. Ovo medvjeđe tržište je daleko od kraja.”

Prateći grafikoni su pokazivali ciljeve za Bitcoin i nekoliko altcoina, a Eter (ETH) bi trebao putovati čak 600 dolara.

Grafikoni cijena Bitcoin, Ethereum, Poligon i Cardano. Izvor: Toni Ghinea/Twitter

Isto tako, račun kolege analitike @illiquidmarkets rekao sljedbenici da „budu spremni na još niže cijene u 2023.“, s tim da one budu „niže nego što većina očekuje“.

U odsustvu interesa kupaca, samo su MicroStrategy i njen izvršni direktor, Michael Saylor, zabilježili povećanje izloženosti BTC-u.

Firma, koja je već javna kompanija sa najvećim bitcoin trezorom, dodala je još 2.500 BTC u svoje rezerve, potvrđeno je u podnesku.

Dole, ali bolje od Tesle

U međuvremenu, na 16.700 dolara, BTC/USD se trgovao za oko 60% manje od početka godine, sa tri dana do godišnjeg zatvaranja.

Povezano:

Ovo je bilo primjetno uporedivo s dionicama Tesle (TSLA), koje su 113 dolara bile na putu da zabilježe gubitak od 72% ili više od početka godine.

Za Mikea McGlonea, višeg makro stratega u Bloomberg Intelligenceu, postojalo je dovoljno dokaza u performansama imovine da se zamisli mogućnost da bitkoin dođe na prvo mjesto.

“Gotovo izvjesnost pada ponude Bitcoina u odnosu na rastuću količinu Teslinih dionica favorizira nadmašnost kriptovaluta, ako se primjenjuju pravila ekonomije”, istraživanje objavljeno na Twitteru prošle sedmice pročitao.

To što je izvršni direktor Tesle Elon Musk prepustio TSLA 2022. ostao je na radaru drugih. Discussing trgovinske aktivnosti u firmi 25. decembra, analitičar Christopher Bloomstran opisao je i Teslin udio u BTC-u i dioničare kao “jako pate” ove godine.

“Od rebrendiranja 15. marta 2021. godine, Tesla i Bitcoin su pali za 48%, odnosno 70%. Odlična zabava”, rezimirao je.

BTC/USD u odnosu na TSLA grafikon. Izvor: TradingView

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *