Crypto

Bitkoin bikovi brane 23.000 dolara usred upozorenja da su ‘živi i zdravi’

Bitcoin (BTC) je testirao 23.000 dolara kao podršku na otvaranju Wall Streeta 1. avgusta sa ključnim pokretnim prosjecima u fokusu.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

200-nedeljni pokretni prosek dobija veliku pažnju

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pratili su BTC/USD dok su se bikovi i medvjedi borili za kontrolu usred uskog raspona trgovanja.

Bitcoin je inspirisao svojim najvećim sedmičnim zatvaranjem od sredine juna prethodnog dana, a njegova mjesečna svijeća je također proizvela najveće dobitke od prije prošlogodišnjih rekordnih 69.000 dolara svih vremena.

Među analitičarima i trgovcima, međutim, bila je važna sposobnost tržišta da ostane više za još nekoliko svijeća.

Uprkos povratku važnih trendova kao što su 200-nedeljni pokretni prosek (MA) i ostvarena cena, Bitcoin neće izaći iz šume sve dok ne počne da proizvodi cele nedeljne sveće bez ponovnog testiranja tih nivoa.

“Reli medvjeđeg tržišta je još uvijek živ i zdrav”, izvor za analitiku na lancu Material Indicators objašnjeno na dan.

“Da bismo to nazvali drugačije, potrebne su potvrde validnih proboja iznad ključnih MA. 200 sedmica i 50 mjeseci su prvi koji se razmatraju za BTC, ali samo ako imamo pune svijeće iznad linije. Fitilj ispod poništava.”

BTC/USD 1-mjesečni grafikon svijeća (Bitstamp) sa 50-mjesečnim MA. Izvor: TradingView

Kao takvi, 22.880 i 21.965 dolara su bile bitne linije za bikove i sve bliže promptnoj ceni.

Kolega trgovac i analitičar Rekt Capital ipak predviđa da će Bitcoin prirodno pokušati da ponovo testira 200-nedeljni MA kao podršku u kratkom roku.

Međutim, komentarišući snagu cijene, on primetio da je 200-tjedni povrat MA bila prva takva pojava nakon “produženog trenda opadanja” od kraha COVID-19 u martu 2020.

“Bitcoin se možda bori da probije iznad nivoa od 24.000 dolara, ali se njegova sedmična svijeća konačno zatvorila iznad pokretnog prosjeka od 200 sedmica i mogao bi značajno poboljšati tehničko raspoloženje”, Zain Haider, suosnivač Blockchain Q&A platforme Answerly, sažeto u dodatnom komentaru.

Aktivnost na lancu “u najboljem slučaju manjkava”

S obzirom na to da su berze u Sjedinjenim Američkim Državama stabilne tokom dana, bitkoin i altcoini su imali malo makro pritiska koji je utjecao na kretanje cijena.

Povezano: Najbolji mjesečni dobici od oktobra 2021. — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

Situacija je ipak ostala donekle neizvjesna, upozorili su istraživači kompanije Glassnode za on-chain analitiku, zahvaljujući tržištima koja još uvijek odražavaju medvjeđe raspoloženje nakon mjeseci opadanja.

“I Bitcoin i Ethereum su vidjeli oporavak cijena ove sedmice, uslijed ekstremno preprodavanih uvjeta, i podstaknuti osjećajem rizika nakon sastanka FOMC-a u julu”, zaključili su u posljednjem izdanju Glassnodeovog sedmičnog biltena, The Sedmica na lancu.

“Međutim, na površini, tražnja za transakcijama u lancu ostaje u najboljem slučaju slaba, a ovaj rast još nije doživio uvjerljiv nastavak u vidljivoj aktivnosti potražnje.”

Glassnode je dodao da podaci na lancu još uvijek predstavljaju “samo dio slike” i da bi pažnja trebala biti usmjerena na to da li će novi znaci promjene izdržati.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *