Crypto

Bitcoinu će možda trebati 1 milijardu dolara više gubitaka na lancu prije novog dna BTC cijene

Oni koji poseduju Bitcoin (BTC) možda će morati da utrostruče svoje gubitke na lancu da bi cena BTC-a bila na makro niskom nivou.

Prema firmi za istraživanje tržišta Baro Virtual, medvjeđe tržište u 2022. još uvijek nije dovoljno oštro da se uklopi u historijske trendove opadanja.

Bitkoin gubici “samo” iznose 671 milion dolara

S obzirom da analitičari predviđaju povratak na 14.000 dolara ili niže za BTC/USD, pitanje gdje će Bitcoin doći do dna je jedna od najtoplijih tema u svemiru ovog mjeseca.

Za Baro Virtual, koji je analizirao podatke sa platforme za analizu na lancu Whalemap, možda je riječ o jednostavnoj aritmetici.

Uzimajući Whalemap-ov pokretni dobitak i gubitak (MPL) za on-lanac BTC transakcije, primijetio je da su se u prošlosti, makro BTC cijene događale kada su gubici tih transakcija bili jednaki ili veći od ekvivalentne dobiti u bikovskom nizu koji im je prethodio .

Drugim riječima, gubici u lancu moraju biti jednaki ili premašiti dobitke u lancu iz prethodne bull runde. Inače, u većini slučajeva, Bitcoin je kasnije dodatno pao.

“Mjesečni MPL od Whalemap-a čini gotovo sigurnim, u većini slučajeva, da odredi globalno dno $BTC-a,” napisao je Baro Virtual u komentarima na Twitteru 22. novembra:

“Uslov je da trenutni nivo gubitka mora biti jednak ili > od maksimalnog nivoa profita u prethodnom bull rundi.”

Sadašnji ostvareni gubici stoga nisu dovoljno veliki da odgovaraju istorijskom trendu kapitulacije Bitcoina, tvrdi se, ostavljajući otvorena vrata za dalju kapitulaciju cijene BTC-a.

Koliko je potrebno, međutim, moglo bi značiti da je krajnji makro dno za Bitcoin mnogo niže od ovonedeljnog dvogodišnjeg minimuma od 15.480 dolara.

„Sada gubici iznose 671 miliona dolara, a prethodni maksimalni profit je od 1,3 milijarde dolara do 1,7 milijardi dolara“, nastavlja se niz uz grafikon sa komentarima:

“Dakle, gubici od 629 miliona dolara do 1,029 milijardi dolara i dalje nedostaju da bi se potvrdila potpuna kapitulacija.”

Dijagram s napomenom o kretanju dobitka i gubitka (MPL) za Bitcoin. Izvor: Baro Virtual/Twitter

BTC cilja 80% povlačenja

Nalazi nadopunjuju narativ koji također sugerira da medvjeđe tržište u 2022. tek treba da se takmiči sa 2014. i 2018. – godinama u kojima su zabilježeni makroniski nivoi u dva prethodna ciklusa prepolovljenja BItcoina.

Povezano: GBTC sljedeća cijena BTC crni labud? — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

U poređenju sa najnovijim najvišim nivoom svih vremena u novembru 2021., BTC/USD je do sada ostvario pad od 77% – manje nego na prethodnim medvjeđim tržištima.

Podaci kompanije Glassnode za on-chain analitiku ipak pokazuju kako se Bitcoin postepeno približava ponovnom testiranju maksimalnih gubitaka u odnosu na vrhunske vrijednosti svih vremena.

BTC/USD povlačenje sa grafikona najviših nivoa svih vremena. Izvor: Glassnode

Isto tako, procenat ukupnog BTC-a koji se trenutno drži u profitu je skoro, ali ne sasvim, na najnižim nivoima sinonim za makro dna.

Procenat ponude bitcoina u grafikonu profita. Izvor: Glassnode

“Bitcoinovo povlačenje od 78% u prošloj godini najveće je od 2017-18. i sa 376 dana je sada drugo po dužini, zaostaje samo za padom od 410 dana iz 2013-15.,” Charlie Bilello, osnivač i izvršni direktor Compound Capital Advisorsa, dodatno primetio ove sedmice.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.