Crypto

Bitcoin vidi novi 4-mjesečni maksimum u odnosu na američki PPI, podaci o maloprodaji pokazuju ‘velike promašaje’

Bitcoin (BTC) je postavio još jedan višemjesečni maksimum prije otvaranja Wall Streeta 18. januara, jer su makroekonomski podaci Sjedinjenih Država pali daleko od očekivanja.

BTC/USD 1-dnevni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Američki PPI brojevi su daleko od granice

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD skočio na 21.646 dolara na Bitstamp-u.

Naknadna korekcija je dovela do toga da se par kretao oko 21.400 dolara u vrijeme pisanja, a američke dionice su reagovale na iznenađujuće podatke o ekonomskoj aktivnosti u decembru.

Konkretno, indeks proizvođačkih cijena (PPI) pokazao je da se rast troškova hladi brže nego što je konsenzus predviđao, pri čemu je maloprodaja također opala izvan procjena.

“PPI iznosi 6,2%, dok je očekivanje 6,8%. Osnovni PPI iznosi 5,5%, dok su očekivanja bila 5,7%,” saradnik Cointelegrapha Michaël van de Poppe napisao u sklopu tekućih ažuriranja na Twitteru.

“Promet na malo na -1,1%, dok se očekivalo -0,8%. Osnovna maloprodaja na -1,1%, dok se očekivalo -0,4%. Veliki promašaji.”

Bitkoin je pokazao naklonost oko brojeva, što potencijalno ukazuje na manju potrebu za daljim agresivnim povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi u budućnosti.

Ranije je Cointelegraph izvijestio o samoj Banki Japana da ne čini ionako vrlo labavu politiku restriktivnijom, za razliku od Fed-a i drugih velikih centralnih banaka.

Indeks američkog dolara (DXY) koji je već opao, tako je produžio kretanje koje je započelo vijesti iz Japana kada je PPI pao na 101,52, što je najniži nivo od kraja maja prošle godine.

Indeks američkog dolara (DXY) 1-dnevni grafikon svijeća. Izvor: TradingView

Analiza vidi “momentum fadin” na BTC grafikonu

BTC/USD se posljednji put trgovalo na dnevnom maksimumu sredinom septembra.

Povezano: BTC cijena poništava FTX gubitke — 5 stvari koje treba znati u Bitcoin ove sedmice

Kao i uvijek, bilo je dosta nerava među trgovcima unatoč snažnom učinku, s analitičkim resursom Material Indicators koji je ponavljao upozorenja o slabosti uzlaznog trenda.

“Buđenje iste igre na BTC listi”, to je napisao na dan, pozivajući se na status quo u knjizi naloga Binance.

“Smanjenje obima tjera me da mislim da zamah slabi, a činjenica da su neke ponude uklonjene je zabrinjavajuća. Gledamo da li se likvidnost ponude nastavlja dopunjavati i kretati prema gore. Ako ne, pokretni prosek od 21 nedelje mora da se drži.”

BTC/USD podaci knjige naloga (Binance). Izvor: Indikatori materijala/ Twitter

Optimističniji je bio popularni komentator Bloodgood, koji je osporio predviđanja drugih o padu na 12.000 dolara za BTC/USD 2023. godine.

Analizirajući sliku dužeg vremenskog okvira, on je tvrdio da dvogodišnji najniži nivoi viđeni u Q4 predstavljaju „neuspeli slom“.

„Neuspeli kvarovi obično dovode do snažnih preokreta“, dodao je on na pratećem grafikonu sa ključnom zonom podrške na oko 19.000 dolara.

“$12k nije u igri sve dok ostanemo iznad plave linije. Uzmite još jednu sedmičnu svijeću da se zatvori iznad i idemo gore.”

BTC/USD označeni grafikon. Izvor: Bloodgood/Twitter

Snimak dugih i kratkih pozicija Filbfilba, suosnivača trgovačke firme Decentrader, bio je na sličan način ohrabrujući.

“Slika likvidnosti sada izgleda mnogo drugačije za BTCUSD. Više medvjeda se znoji nego bikova u ovom trenutku,” on tweeted.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *