Crypto

Bitcoin se bori protiv dvomjesečnog otpora usred ‘najomraženijih’ dionica

Bitcoin (BTC) je probio vrh tvrdoglavog raspona trgovanja 11. avgusta kada je izrazito nezgodan rast preuzeo rizična sredstva.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Upozorenja o povlačenju bitkoina pojačavaju se blizu 25.000 dolara

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD dostigao maksimum od 24.750 dolara na Bitstamp-u, što je njegov najbolji učinak od 13. juna.

Par je pokušao nekoliko proboja do vrha raspona prethodnih sedmica, a svi su bili neuspješni suočeni s jakim pritiskom prodaje.

Novi podaci o inflaciji Sjedinjenih Država objavljeni ove sedmice bili su dugo očekivani katalizator promjena, međutim, s bitkoinom i altcoinima koji su rasli u korak s dionicama jer je otisak Indeksa potrošačkih cijena (CPI) za juli sugerirao da je inflacija dosegla vrhunac.

Dana 10. avgusta, na dan objavljivanja, S&P 500 i Nasdaq Composite Index su ojačali 2,1%, odnosno 1,9%. BTC/USD je, s druge strane, vidio dnevnu svijeću od oko 900 dolara.

Međutim, umjesto da gomilaju optimizam, tržišni komentatori su bili sve samo ne optimistični dok se prašina slegla. Osjećaj, primijetio je investitor Raoul Pal, tretirao je rast nakon CPI-a kao crnu ovcu.

“Pa, čini se da je ovo jedan od najomraženijih skupova koje sam vidio u nekoliko godina u dionicama,” on rekao Twitter pratioci u posebnoj temi.

Pal je ipak tvrdio da postoji “veoma pristojna šansa” da su dionice doživjele najniže vrijednosti u junu.

Predviđajući veliku promjenu kriptovalute, u međuvremenu, popularni trgovac i analitičar Il Capo iz Crypto-a ostao je za 25.500 dolara kao maksimalni vjerovatni cilj prije početka novog trenda pada.

“$BTC napumpana skoro 40%. Ogromna mogućnost, povratak dolazi. Buy The Dip,” kolega Jibon nastavio u daljim komentarima na Twitteru.

U međuvremenu, Crypto Tony sa malo više nade rekao je da bi hodleri bili “za poslasticu” ako bi se visoki raspon uspio održati.

Posmatrajući potencijalne sličnosti između Bitcoin grafikona sada i marta 2020., BTCfuel je dodao da daljnji proboj nije bio izvan plana.

Pojavljuju se sumnje oko rasta Ethereuma

Impresivan učinak svih altcoina u međuvremenu je stavio najveći altcoin eter (ETH) u centar pažnje nakon što je ETH/USD dobio preko 11%.

Povezano: Dominacija Bitcoina dostigla je najniže vrijednosti u 6 mjeseci jer metrika proglašava novu ‘alt sezonu’

Par je nastavio da raste tokom dana, prešavši 1.900 dolara po prvi put od 6. juna i sada se približavajući psihološki značajnoj granici od 2.000 dolara.

CPI zamah je dodao ionako uzbudljivo Ethereum tržište, sa Goerli testnet spajanjem — ključnim pripremnim korakom za puni događaj spajanja u septembru — koji je uspješno završen.

“Od početka ovog rasta medvjeđeg tržišta, sredinom juna, Ethereum postaje dominantan u smislu obima trgovine u odnosu na Bitcoin. U posljednjih nekoliko dana, dominacija Ethereuma i Bitcoina se čak ukrstila”, napisao je Maartuun, analitičar na platformi podataka na lancu CryptoQuant, u blog postu 10. avgusta.

Maartuun je upozorio da istorijski presedan ipak ne favorizuje kontinuirano povećanje kriptovaluta ako to nastavi da vodi ETH.

“Jasno je da je Ethereum veoma popularan na berzama, zbog sticanja dominacije. To ima smisla zbog predstojećeg spajanja 2.0,” dodao je.

“Međutim, iz mog 5-godišnjeg iskustva na kripto-tržištu, skupovi koje vodi Ethereum obično nisu najzdravija stvar za tržište. Kao što ste već mogli pročitati u mojoj prethodnoj analizi, vrlo sam konzervativan. Pogotovo zato što je Ethereum već napravio a > 100% se kreće od najnižeg nivoa.”

ETH/USD 1-dnevni grafikon svijeća (Binance). Izvor: TradingView

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *