Crypto

Bitcoin rudari traže softver koji će pomoći u ravnoteži teksaške mreže

Iako rudarenje Bitcoina (BTC) ostaje kontroverzna tema, sve je češće čuti kako rudarenje Bitcoina može pomoći u balansiranju potražnje na mreži. Ovo se demonstrira u državi Teksas, jer rudari Bitcoina mogu učestvovati u programima odgovora na potražnju, koji podstiču rudare da isključe svoje operacije tokom najveće potražnje.

Glasnogovornik Vijeća za električnu pouzdanost Teksasa (ERCOT) – organizacije koja upravlja električnom mrežom Teksasa – rekao je za Cointelegraph da kripto opterećenja mogu imati utjecaja na mrežu kao i svako veliko opterećenje. Ipak, napomenuli su da rudari kriptovaluta mogu pomoći u stabilizaciji mreže zatvaranjem potražnje za električnom energijom u realnom vremenu:

“Kripto rudarenje je izuzetno osjetljivo i može se isključiti u djeliću sekunde i ostati isključeno koliko god je potrebno. Blisko sarađujemo s industrijom kripto rudarstva i uspostavili smo veliku radnu grupu za fleksibilno opterećenje kako bismo bili sigurni da idemo naprijed imajući na umu pouzdanost mreže i rast opterećenja u Teksasu.”

Dana 25. marta, ERCOT je uspostavio privremeni proces kako bi osigurao da se nova velika opterećenja, kao što su Bitcoin rudari, mogu povezati na ERCOT mrežu. Iako evaluacije za međusobne veze velikog opterećenja nisu novi proces, ERCOT je objasnio da vremenski okvir u kojem većina rudara kripto rudara radi zahtijeva novi proces kako bi se osiguralo da su postojeći standardi za međusobno povezivanje novih velikih opterećenja ispunjeni. ERCOT-ov tehnički savjetodavni komitet je 30. marta odobrio stvaranje „Velike fleksibilne radne grupe za opterećenje“ kako bi se pomoglo u razvoju dugoročnog procesa koji će zamijeniti trenutni privremeni proces.

Provajderi softvera žele pomoći rudarima da uravnoteže mrežu

Iako je primjetno da ERCOT pomaže rudarima Bitcoina da se brže povežu na mrežu Teksasa, dobavljači softvera su također počeli raditi s rudarima kako bi osigurali da imaju alate potrebne za pravilno omogućavanje balansiranja mreže.

Nedavno: Izborni rezultat: Da li blockchain pobjeđuje glasačku kutiju?

Michael McNamara, suosnivač i izvršni direktor Lanciuma – kompanije za energetiku i infrastrukturu sa sjedištem u Teksasu – rekao je za Cointelegraph tokom Texas Blockchain Summita da je Lancium 2020. pokazao kako bitkoin rudnik može djelovati kao opterećenje koje se može kontrolirati:

„Da bi se teret kvalifikovao kao resurs opterećenja koji se može kontrolisati u ERCOT-u, kupci moraju biti u mogućnosti da urade dvije stvari. Prvo, oni moraju postići ciljni nivo potrošnje energije — bilo više ili manje — prema uputama ERCOT-a za manje od 15 sekundi. Drugo, trebalo bi da obezbede ‘primarni frekventni odziv’. To znači da rudari moraju biti u mogućnosti da reaguju na događaj gubitka proizvodnje – na primjer, neočekivani izlet termogeneracijske stanice – u roku od 15 sekundi.”

S obzirom na ove zahtjeve, McNamara je podijelio da je Lancium licencirao softver određenim Bitcoin rudarima kako bi djelovao kao kontrolno opterećenje unutar ERCOT-a za pružanje usluga stabilnosti mreže. Poznat kao Lancium Smart Response, McNamara je objasnio da ovaj softver radi tako što automatski odgovara na uslove električne mreže i signale u sekundi.

„Što se tiče ispunjavanja ERCOT-ovih zahtjeva, softver kao što je Lancium Smart Response je od suštinskog značaja za ispunjavanje vremena koje ERCOT zahtijeva. Resursi opterećenja koji se mogu kontrolisati pružaju više koristi od hirurške i preciznije stabilizacije mreže nego drugi programi odgovora na potražnju — a kupci dobijaju kompenzaciju na višem nivou za pružanje ovih vrednijih usluga mreži“, objasnio je on.

Na primjer, McNamara je istakao da rudari koji koriste Lanciumov softver mogu dobiti certifikat od strane ERCOT-a da učestvuju u njegovim različitim programima stabilizacije mreže, što bi moglo pomoći operaterima da zarade veći prihod uz smanjenje troškova električne energije za 50%.

Konkretno govoreći, glasnogovornik ERCOT-a rekao je za Cointelegraph da ERCOT ima program za bilo koje opterećenje da učestvuje u pružanju pomoćnih usluga. Prema ERCOT-u, ovi programi zahtijevaju puno opterećenja da bi se kvalifikovali da bi pružili ove usluge. “Neki kripto rudari su se kvalificirali da ponude ove usluge slične ostalim opterećenjima koji sudjeluju u ovim postojećim programima. Ti programi se obično nazivaju programi odgovora na potražnju, a operacije se dobrovoljno odlučuju da učestvuju u ‘skraćivanju’“, navodi ERCOT.

Dok McNamara nije mogao komentirati koji će rudari primijeniti Lancium Smart Response, Dan Lawrence, izvršni direktor Foreman Mininga, rekao je za Cointelegraph da Bitcoin rudar CleanSpark koristi softver njegove firme za upravljanje svojim operacijama.

Taylor Monnig, potpredsjednik tehnologije rudarstva u CleanSparku, rekao je za Cointelegraph da Foreman omogućava rudarima da efikasno smanje operacije umjesto da okreću prekidače. “Oterećenje se tada može usmjeriti tamo gdje je potrebno, u suštini radeći kao baterija,” rekao je on.

Zaista, automatizacija je važna za Bitcoin rudare koji učestvuju u programima odgovora na opterećenje. Da bi ovo stavio u perspektivu, Sam Cohen, šef poslovnog razvoja u Foremanu, rekao je za Cointelegraph da softver omogućava rudaru da bude na meti u velikom obimu.

“Na primjer, ako pružalac usluge smanjenja zamoli rudara da smanji svoju potrošnju za 10 MW, Foreman može smanjiti njihovo opterećenje za manje od minute bez intervencije operatera,” objasnio je.

Monnig je dodao da je Foreman dozvolio CleanSpark-u da programira svoje mašine da zaustave heširanje kada je to potrebno. „Na primjer, mašina za rudarenje S19 će se smanjiti sa 3.000 vati na 90 vati u ‘sleep modu’. Onda kada mreži nije potrebna struja, mašine se ponovo uključuju. Ovo je sve automatizovano.”

Međutim, za razliku od Lancijuma, Foreman trenutno ne radi direktno sa ERCOT-om. “Voljeli bismo bliže sarađivati ​​sa ERCOT-om i vjerujem da smo spremni za to. Međutim, postoji mnogo birokratije koja dolazi s radom u ERCOT-u”, rekao je.

S obzirom na ovo, Foreman je zabrinut da bi rastuća rudarska industrija Teksasa mogla postati pod kontrolom nekolicine igrača, a ne brojnih dobavljača softvera. „Foreman promoviše decentralizaciju rudarenja bitkoina. Ako se stvari nastave putem kojim idu, moguće je da bi sva obimna kontrolisana rudarska opterećenja u Teksasu mogla biti kontrolirana od strane nekolicine provajdera, što pokazuje izvor centralizacije,” primijetio je.

Bitcoin rudarenje kao kontrolisani resurs opterećenja

Ostavimo centralizaciju na stranu, Gideon Powell, izvršni direktor i predsjednik Cholla Petroleum Inc. — istraživačke kompanije sa sjedištem u Teksasu i fokusirane na energetski sektor — rekao je za Cointelegraph da vjeruje da je rudarenje bitkoina najveće opterećenje za programe odgovora na potražnju, poput onih koji su pionirski i razvijeni od ERCOT.

“Kada nam ponestane struje u mreži, imamo dvije opcije: uključiti više generatora ili jednostavno smanjiti potrošnju energije. Kao pojedincima, to je teško učiniti. Ali Bitcoin rudari i softverske kompanije omogućavaju ERCOT-u ​​da vidi i kontroliše ova opterećenja kako bi pružio odgovor na potražnju koji mnogo više odgovara radu tradicionalnog generatora (u obrnutom smjeru)”, rekao je.

Powell je dodao da rudarenje bitkoina može pomoći u napajanju teksaške mreže jer energija vjetra i sunca postaju sve češća. Na primjer, primijetio je da se povijesno o mrežama razmišljalo sa stajališta termalne proizvodnje budući da termalna proizvodnja omogućava da se masa za predenje u svakom trenutku uskladi s proizvodnjom i opterećenjem. Ipak, primetio je da su vetar i solarni izvori isprekidani, što otežava balansiranje opterećenja jer se ovi obnovljivi izvori stalno povećavaju i smanjuju.

“Mnoge kompanije su razvile tehnologiju kako bi omogućile rudarima Bitcoin-a i drugim centrima podataka u kojima se nalazi računalstvo bez latencije da odgovore na instrukcije ERCOT-a ili odgovore na cijene u realnom vremenu u mreži. Kada je električna energija oskudna, cijene rastu i rudari bitkoina i mnogi drugi mogu smanjiti”, objasnio je.

Nedavno: Kuća na brdu: Najbolje zemlje za kupovinu nekretnina kriptovalutom

Pauel je dalje tvrdio da je ERCOT najslobodnija mreža na svetu, sa regulatornim okvirom potrebnim za podsticanje rešenja odozdo prema gore. „Zato će Teksas nastaviti da privlači energetske poduzetnike koji su potrebni za sve složenija energetska tržišta.”

Iako je značajno, važno je istaći da Bitcoin nastavlja da bilježi povećanje potrošnje energije iz godine u godinu, što može rezultirati strožim propisima. McNamara ipak ostaje optimističan, napominjući da rudarenje Bitcoina i dalje predstavlja prijateljski resurs za teksašku mrežu, što također pokazuje potencijal ove tehnologije u drugim regijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.