Crypto

Bitcoin rudari drže 27% manje BTC-a nakon 3 mjeseca velike prodaje

Prema novom predviđanju kompanije za kripto analizu Arcane Research, rudari će nastaviti da prodaju više BTC-a nego što zarađuju.

Rudari su prodali skoro 30% rekordnog BTC zaliha od maja

Putovanje do 25.000 dolara ovog mjeseca smanjilo je pritisak na sektor rudarenja bitkoina koji je imao probleme tokom 2022.

U jednom trenutku su se pojavili strahovi da su troškovi proizvodnje rudara daleko veći od spot cijene bitkoina i da će velika prodaja rezultirati kako bi rudari ostali u poslu. Što je još gore, mnogi će možda morati u potpunosti otići u penziju jer njihove aktivnosti više nisu finansijski održive.

Čini se da podaci iz perioda od maja potvrđuju da je došlo do velikih preokreta. Kako Arcane napominje, samo jedan javni rudar — Core Scientific — prodao je oko 12.000 BTC u periodu od maja do jula.

Iako je trend pokazivao znakove preokreta prošlog mjeseca, biće potrebne još više cijene BTC-a da bi se čak i najveći rudarski operateri omogućili da se ponovo drže.

“Iako su javni rudari prodali manje od polovine iznosa u julu nego u junu, još uvijek vidimo da crpe svoje posjede ako pogledamo postotak prodane proizvodnje bitcoina”, objasnio je analitičar Arcane Jaran Mellerud.

“Javni rudari su u julu prodali 158% svoje proizvodnje bitcoina, što je treći mjesec zaredom u kojem su prodali više od 100% proizvodnje.”

Grafikon prodaje Bitcoin javnih rudara (snimak ekrana). Izvor: Arcane Research

Za kontekst, u aprilu 2022. godine, rudarski kovanici su bili na vrhuncu svih vremena, zahvaljujući godinama štednje najmanje 60% BTC-a primljenog putem blok subvencija svakog mjeseca.

Međutim, nakon naknadne prodaje, njihov bilans je u trendu niže za 30% i samo će rasti dok se ravnoteža mjesečnih troškova ne uspostavi.

“Očekujem da će se pritisak prodaje nastaviti na između 100% i 150% proizvodnje osim ako se nešto značajno ne dogodi s cijenom bitkoina. Ovo je ekvivalentno između 4.000 i 6.000 BTC mjesečno”, dodao je Mellerud.

Bitcoin (BTC) je možda porastao za 36% u odnosu na najniže nivoe u junu, ali za rudare, bol će se nastaviti.

Svetlo na kraju tunela

Kako je izvijestio Cointelegraph, prijeko potreban povratak u bolje dane za rudare mogao bi biti bliže nego što se čini.

Povezano: Zalihe rudarstva BTC-a se udvostručuju za mjesec dana kako se proizvodnja povećava

Prihod je skočio skoro 70% u avgustu, dok Proof-of-Work rudarenje generalno postaje sve istaknutije izvan kriptosfere.

Zabrinutost za životnu sredinu više ne zadržava veliki novac, o čemu svjedoči najveći svjetski menadžer imovine, BlackRock, koji je ovog mjeseca pohvalio ovaj sektor.

Stalno rastuće osnove Bitcoina u međuvremenu pružaju dokaz u realnom vremenu da se situacija stabilizuje za okosnicu Bitcoin mreže. Podaci sa BTC.com procjenjuju da će se poteškoće ove sedmice povećati za oko 0,7%.

Pregled osnova Bitcoin mreže (screenshot). Izvor: BTC.com

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *