Crypto

Bitcoin marža long-to-short odnos na Bitfinex-u dostiže najviši nivo ikada

12. septembar će ostaviti trag koji će se vjerovatno zadržati još neko vrijeme. Trgovci na Bitfinex berzi uveliko su smanjili svoje opklade na medvjedast bitkoin (BTC) s leveridžom, a izostanak potražnje za šortsovima mogao je biti uzrokovan očekivanjem hladnih podataka o inflaciji.

Medvjedima je možda nedostajalo samopouzdanja, ali je avgustovski indeks potrošačkih cijena u SAD-u (CPI) bio viši od tržišnih očekivanja i čini se da su na pravoj strani. Indeks inflacije, koji prati široku korpu roba i usluga, povećan je za 8,3% u odnosu na prethodnu godinu. Što je još važnije, komponenta cijena energije pala je za 5% u istom periodu, ali je više nego nadoknađena povećanjem troškova hrane i smještaja.

Ubrzo nakon što su objavljeni makroekonomski podaci lošiji nego što se očekivalo, američki dionički indeksi su zabilježili pad, pri čemu su fjučersi Nasdaq Composite Indexa koji su visoki u tehnologiji pali za 3,6% za 30 minuta. Kriptovalute su pratile pogoršanje raspoloženja, a cijena bitkoina je pala za 5,7% u istom periodu, izbrisavši dobitke iz prethodna tri dana.

Određivanje pada tržišta na jednu inflatornu metriku bilo bi naivno. Istraživanje Bank of America s globalnim menadžerima fondova pokazalo je da je 62% ispitanika reklo da je vjerovatno recesija, što je najveća procjena od maja 2020. Istraživački rad je prikupio podatke u sedmici 8. septembra, a vodio ga je strateg Michael Hartnett.

Zanimljivo, kako se sve ovo dešava, trgovci bitkoin marginama nikada nisu bili tako bikovski, prema jednoj metrici.

Margin trgovci su odletjeli sa medvjeđih pozicija

Margin trgovina omogućava investitorima da iskoriste svoje pozicije pozajmljivanjem stabilnih coin-a i korištenjem prihoda za kupovinu više kriptovalute. S druge strane, kada ti trgovci pozajmljuju Bitcoin, oni koriste novčiće kao kolateral za kratke hlače, što znači da se klade na pad cijene.

Zbog toga neki analitičari prate ukupne iznose pozajmljivanja Bitcoin-a i stabilnih coin-a kako bi shvatili da li su investitori naklonjeni bikovima ili medvjeđima. Zanimljivo je da su trgovci na marginama Bitfinexa 12. septembra ušli u svoj najveći omjer duga/kratko poluga.

Bitfinex marža Bitcoin longs/shorts odnos. Izvor: TradingView

Bitfinex maržinski trgovci poznati su po stvaranju pozicijskih ugovora od 20.000 BTC ili više u vrlo kratkom vremenu, što ukazuje na učešće kitova i velikih arbitražnih stolova.

Kao što gornji grafikon pokazuje, 12. septembra, broj BTC/USD ugovora sa dugom maržom nadmašio je kratke za 86 puta, na 104.000 BTC. Za referencu, poslednji put kada je ovaj indikator preleteo iznad 75 i favorizovao duge, bio je 9. novembra 2021. Nažalost, za bikove, rezultat je bio od koristi medvedima jer je Bitcoin pao za 18% u narednih deset dana.

Trgovci derivatima bili su previše uzbuđeni u novembru 2021

Da bi se razumjelo kako su profesionalni trejderi pozicionirani bikovskim ili medvjeđim, treba analizirati osnovnu stopu fjučersa. Taj indikator je poznat i kao fjučers premija, a mjeri razliku između terminskih ugovora i trenutnog spot tržišta na redovnim berzama.

Osnovna stopa tromesečnog fjučersa bitkoina, novembar 2021. Izvor: Laevitas.ch

Tromjesečni fjučersi obično se trguju sa 5% do 10% godišnje premije, što se smatra oportunitetni trošak za arbitražno trgovanje. Obratite pažnju na to kako su Bitcoin investitori plaćali previsoke premije za duge (kupovine) tokom skupa u novembru 2021., što je potpuno suprotno od trenutne situacije.

Dana 12. septembra, bitkoin fjučers ugovori su se trgovali uz premiju od 1,2% u odnosu na regularna spot tržišta. Ovakav nivo ispod 2% je norma od 15. avgusta, ne ostavljajući sumnje u vezi sa nedostatkom kupovne aktivnosti kod trgovaca.

Povezano: Ovosedmično spajanje Ethereuma mogla bi biti najznačajnija promjena u historiji kriptovaluta

Mogući uzroci porasta omjera marže

Nešto je sigurno dovelo do toga da trgovci sa kratkom maržom na Bitfinexu smanje svoje pozicije, posebno imajući u vidu da su dugi (bikovi) ostali na istom nivou tokom 7 dana koji su vodili do 12. septembra. Prvi vjerovatni uzrok su likvidacije, što znači da prodavci nisu imali dovoljnu maržu kako je Bitcoin dobio 19% između 6. i 12. septembra.

Drugi katalizatori su mogli dovesti do neobične neravnoteže između dugih i kratkih hlačica. Na primjer, investitori su mogli prebaciti kolateral sa trgovine Bitcoin marginama na Ethereum, tražeći neku polugu kako se spajanje približava.

Konačno, medvjedi su mogli odlučiti da trenutno zatvore svoje margine zbog volatilnosti oko američkih podataka o inflaciji. Bez obzira na razloge za ovaj potez, nema razloga vjerovati da je tržište odjednom postalo ekstremno optimistično jer premija tržišta fjučersa oslikava sasvim drugačiji scenario od novembra 2021.

Medvjedi još uvijek imaju čašu napola punu jer Bitfinex marži trgovci imaju prostora za dodavanje kratkih (prodajnih) pozicija uz pomoć poluge. U međuvremenu, bikovi mogu proslaviti očigledan nedostatak interesa za klađenje na cijene ispod 20.000 dolara tih kitova.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.