Crypto

Bitcoin je savršen sloj poravnanja za izgradnju aplikacija na vrhu: Hiro CEO

Iako se Bitcoin mreža ne može programirati, ona služi kao odličan sloj poravnanja za izgradnju robusnih aplikacija na vrhu, kaže izvršni direktor Hiroa Alex Miller.

Hiro pruža alate za razvoj Bitcoin-a za programere koji mogu graditi na Stacks blockchainu. Miller je rekao da Stacks nasljeđuje sigurnost Bitcoin mreže putem mehanizma konsenzusa koji se naziva dokaz o prijenosu (iako je ovo za neke kontroverzna izjava).

Miller je rekao za Cointelegraph da je vrijednost koja stoji iza izgradnje programa na vrhu Bitcoina da je to „zaista dobro uređen, dobro prihvaćen, vrlo pouzdan sloj poravnanja“.

Dodao je da je zbog toga mnogo jednostavniji blockchain za izgradnju u odnosu na većinu drugih platformi pametnih ugovora koje obavljaju računanje i obračun na istom sloju:

“Kada imate i svoje poravnanje i vaše proračune na istom sloju, to zaista komplikuje stvari na mnogo načina. […] Ne želite toliko modificirati svoj sloj naselja.”

To omogućava programerima da „brže učine više inovacija“ na drugom sloju koji „ima daleko, daleko robusnije mogućnosti“.

Miller je tvrdio da nas ne treba čuditi što programeri čine Bitcoin programibilnim, jer je to zamislio Satoshi Nakomoto:

“Satoshi je pisao još 2010., 2011. da je predvidio dodatne slojeve [and] Dodatni lanci će biti izgrađeni povrh ovoga, kako bi se obezbijedila sva ta vrsta programabilnosti.”

Miller je rekao da je Stacks razvojni ekosistem brzo rastao od lansiranja platforme u januaru 2021. godine, “imamo stotine programera koji rade u ekosistemu, i hiljade pametnih ugovora i aplikacija koje su raspoređene na njemu.”

U prvoj godini lansiranja, Stacks blockchain je ostvario više od 350 miliona mjesečnih zahtjeva za API, 40.000 preuzimanja Hiro novčanika i implementirao 2.500 Clarity pametnih ugovora, s tim da su te brojke dodatno porasle 2022. godine.

Miller je također rekao da ćemo živjeti u „budućnosti više lanaca“ bez ikakve odluke platforme za pametne ugovore. “Ethereum će postojati barem neko vrijeme, ali postoji mnogo drugih platformi pametnih ugovora koje još nisu izdržale test vremena,” rekao je on.

Povezano: Stacksov Mitchell Cuevas govori o izgradnji integriranih DeFi mostova za korisnike Bitcoina

Što se tiče toga kuda ide kripto tržište, Miller je rekao da će kripto volatilnost opasti kada kripto aplikacije postanu “prihvaćenije, integrirane i korištene u našem društvu”, dodajući:

“[By] Dovodeći programibilnost i pametne ugovore u Bitcoin, pomaže daljem usvajanju Bitcoina kao tehničkog i finansijskog sloja u našem društvu, čime se smanjuje volatilnost i istovremeno povećava cijena na duži rok.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.