Crypto

Bitcoin je lošiji od akcija, zlato po prvi put od 2018

Zlato i dionice su imale lošiji učinak u 2022. godini, ali je godina bila teška za Bitcoin (BTC) investitore, posebno.

Najgora godina za Bitcoin od 2018

Čini se da je cijena bitkoina spremna za zatvaranje 2022. godine za skoro 70% – što je najgora godina od kripto kraha 2018.

Bitcoin mjesečni prinos. Izvor: Coinglass

Depresivni učinak BTC-a može se objasniti faktorima kao što su Federalne rezerve Sjedinjenih Država koje povećavaju kamatne stope kako bi obuzdale rastuće inflatorne pritiske praćene kolapsom mnogih kripto firmi, uključujući Terraform Labs, Celsius Network, Three Arrows Capital, FTX i druge.

Neke kompanije su bile izložene ugaslim poslovima, obično držeći svoje izvorne tokene. Na primjer, Galaxy Digital, kripto-fokusirana investiciona firma koju je osnovao Mike Novogratz, potvrdila je gubitak od 555 miliona dolara u avgustu zbog držanja Terrinog izvornog sredstva, LUNA, koji je pao 99,99% od početka godine (YTD).

Kliknite na “Sakupi” ispod ilustracije na vrhu stranice ili slijedite ovu vezu.

Meta, Tesline dionice odražavaju bitcoin u 2022

Gore navedeni katalizatori su doveli do pada Bitcoina za 65% od početka godine.

BTC/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

U međuvremenu, američki referentni S&P 500 pao je za skoro 20% od početka godine na 3.813 poena zaključno sa 28. decembrom. To ukazuje na najveći pad u kalendarskoj godini od ekonomske krize 2008. godine. Pokazalo se da je krvoproliće još gore za tehnološki težak Nasdaq Composite, pad od 35% od početka godine.

Gubitnici visokog profila uključuju Amazon, koji je pao za otprilike 50% od početka godine, kao i Tesla i Meta, čije su dionice pale za skoro 72,75%, odnosno 65%. Kako izgleda, dionice tehnologije i bitkoin pretrpjeli su slične gubitke u 2022.

BTC/USD u odnosu na IXIC, TSLA, META YTD performanse cijene. Izvor: TradingView

Baš kao i kod bitkoina, Fed-ova povećanja stopa ostaju najkritičniji faktor koji stoji iza slabih performansi američkog tržišta dionica. Ali da li bi stroža monetarna politika izazvala ekonomsku recesiju 2023. ostaje da se vidi.

Ova neizvjesnost je tjerala kapital ka američkom dolaru zbog sigurnosti, s indeksom američkog dolara (DXY), barometrom za mjerenje zdravlja dolara u odnosu na vodeći stranim valutama, koji je porastao za skoro 8,5% od početka godine.

DXY dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Zlato nije tako “sigurno utočište”

Prometno zlato je poraslo za 0,14% od početka godine na skoro 1.800 dolara po unci, što ga čini boljim od bitkoina i američke berze.

XAU/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Ipak, u godini došlo je do odstupanja zlata od svojih karakteristika „sigurnog utočišta“ suočenih sa jačim dolarom i rastućim prinosima na američke obveznice.

Na primjer, plemeniti metal je u padu od 22% u odnosu na svoj vrhunac iz 2022. od 2.070 dolara, iako su neki gubici smanjeni jer je uzlazni trend dolara izgubio zamah u drugoj polovini 2022. godine.

Bitcoin i dalje osvaja od marta 2020

Bitcoin je ojačao 1.650% nakon što je u martu 2020. dostigao dno ispod 4.000 dolara, podstaknut politikom kvantitativnog popuštanja Fed-a. Čak i od 28. decembra, investitori koji su kupili Bitcoin u martu 2020. imaju 332% profita.

BTC/USD sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Poređenja radi, američka berza i pandemija zlata je bila mala.

Na primjer, Nasdaq Composite indeks je porastao na 143% nakon što je dostigao dno na 6.631 poen u martu 2020. Dakle, investitori koji su možda stekli izloženost dionicama Nasdaq-a tokom ere popuštanja sjede na vrhu od maksimalno 56% profita na papiru od 28. decembar.

IXIC sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Isto je i sa zlatom, koje je poraslo za samo 43% tokom ere pandemije, a sada je poraslo za 26,50% kada se meri sa najniže vrednosti iz marta 2020. od oko 1.450 dolara.

XAU/USD sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *