Crypto

Bitcoin derivati ​​pokazuju nedostatak samopouzdanja bikova

Bitcoin (BTC) je u trendu od sredine jula, iako trenutna formacija uzlaznog kanala ima podršku od 21.100 dolara. Ovaj obrazac se održava već 45 dana i potencijalno bi mogao dovesti BTC do 26.000 dolara do kraja avgusta.

Bitcoin/USD 12-satna cijena. Izvor: TradingView

Prema podacima o Bitcoin derivatima, investitori ocjenjuju veće izglede za pad, ali nedavna poboljšanja globalne ekonomske perspektive mogla bi iznenaditi medvjede.

Povezanost sa tradicionalnom imovinom glavni je izvor nepovjerenja investitora, posebno kada se cijene u riziku od recesije i tenzijama između Sjedinjenih Država i Kine uoči posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu. Kako prenosi CNBC, kineski zvaničnici zaprijetili su da će poduzeti mjere ako Pelosi krene naprijed.

Nedavna povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi radi suzbijanja inflacije donijela su dodatnu neizvjesnost za rizična sredstva, ograničavajući oporavak cijene kriptovaluta. Investitori se klade na “meko slijetanje”, što znači da će centralna banka moći postepeno opozvati svoje stimulativne aktivnosti bez izazivanja značajne nezaposlenosti ili recesije.

Korelacijski pokazatelj se kreće od negativne 1, što znači da se odabrana tržišta kreću u suprotnim smjerovima, do pozitivne 1, koja odražava savršeno i simetrično kretanje. Disparitet ili nedostatak odnosa između dva sredstva biće predstavljen sa 0.

S&P 500 i Bitcoin/USD 40-dnevna korelacija. Izvor: TradingView

Kao što je gore prikazano, 40-dnevna korelacija S&P 500 i Bitcoin trenutno iznosi 0,72, što je bila norma u posljednja četiri mjeseca.

On-chain analiza potvrđuje dugoročno tržište medvjeda

Izvještaj Blockchain analitičke firme Glassnode “The Week On Chain” od 1. avgusta istaknuo je slabu transakciju Bitcoina i potražnju za blok prostorom koji liči na medvjeđe tržište 2018-19. Analiza sugerira da bi bio potreban obrazac za probijanje trenda da bi se signalizirao priliv novih investitora:

„Aktivne adrese [14 days moving average] Probijanje iznad 950 hiljada bi signaliziralo porast aktivnosti na lancu, što ukazuje na potencijalnu snagu tržišta i oporavak potražnje.”

Iako su metrika i tokovi blokova važni, trgovci bi također trebali pratiti kako su kitovi i tržišni markeri pozicionirani na tržištu fjučersa i opcija.

metrika Bitcoin derivata ne pokazuje znakove „straha“ profesionalnih trgovaca

Trgovci na malo obično izbjegavaju mjesečne fjučerse zbog njihovog fiksnog datuma poravnanja i razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta. S druge strane, arbitražni stolovi i profesionalni trgovci odlučuju se za mjesečne ugovore zbog nedostatka fluktuirajuće stope finansiranja.

Ovi ugovori na fiksni mjesec obično se trguju uz neznatnu premiju u odnosu na redovna promptna tržišta jer prodavci traže više novca kako bi duže zadržali poravnanje. Tehnički poznata kao “contango”, ova situacija nije isključiva za kripto tržišta.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse bitkoina. Izvor: Laevitas

Na zdravim tržištima, fjučersi bi trebalo da se trguju sa 4% do 8% godišnje premije, dovoljno da se nadoknade rizici plus trošak kapitala. Međutim, prema gore navedenim podacima, bitkoin fjučers premija je ispod 4% od 1. juna. Očitavanje nije posebno zabrinjavajuće s obzirom da je BTC u padu od 52% od početka godine.

Da bi isključili eksternalije specifične za fjučers instrument, trgovci moraju analizirati i tržišta bitkoin opcija. Na primjer, 25% delta skew signalizira kada bitkoin kitovi i tvorci tržišta naplaćuju previsoke troškove za zaštitu nagore ili naopako.

Ako se ulagači opcija plaše pada cijene bitkoina, indikator iskrivljenosti bi se kretao iznad 12%. S druge strane, generalizirano uzbuđenje odražava negativnu iskrivljenost od 12%.

Bitcoin 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas

Pokazatelj iskrivljenosti je ispod 12% od 17. jula, što se smatra neutralnim područjem. Kao rezultat toga, trgovci opcijama cijene slične rizike i za bikovske i za medvjeđe opcije. Čak ni ponovno testiranje podrške od 20.750 dolara 26. jula nije bilo dovoljno da ulije “strah” trgovcima derivatima.

metrika Bitcoin derivata ostaje neutralna uprkos porastu na 24.500 dolara 30. jula, što ukazuje na to da profesionalni trgovci nisu sigurni u održiv trend rasta. Dakle, podaci pokazuju da bi neočekivani pomak iznad 25.000 dolara iznenadio profesionalne trgovce. Prihvatanje bikovske opklade trenutno može izgledati suprotno, ali istovremeno stvara zanimljivu situaciju rizika i nagrade.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *