Crypto

Bitcoin bi se mogao ponašati više kao obveznice američkog trezora: Bloomberg Intelligence

Najnovije istraživanje kripto tržišta koje je sproveo Bloomberg Intelligence sugerira da bi se Bitcoin mogao početi ponašati više kao obveznice trezora Sjedinjenih Država (SAD) i zlato, a ne dionice.

U svom avgustovskom Crypto Outlook izvještaju, koji su napisali viši strateg za robu Mike McGlone i viši analitičar tržišne strukture Jamie Coutts, istraživačka jedinica je uporedila tržišta bitkoina sa tržištima zlata, obveznica i nafte.

Autori su sugerirali da su makroekonomski utjecaji, poput monetarne politike Federalnih rezervi, rezultirali sličnostima na tržištima trezorskih obveznica i bitkoina:

„Zaoštravanje tržišta i nagli globalni rast podržavaju prelazak Federalnih rezervi na pristrasnost „sastanak po sastanak“ u julu, što bi moglo pomoći da se Bitcoin okrene ka usmjeravanju više nalik obveznicama američkog trezora nego dionicama.”

Također su dodali da „priroda robe koja slijedi nakon ispumpavanja“ i opadajući prinosi na obveznice ukazuju na povećanje vjerovatnoće da će obveznice, zlato i bitkoin biti podstaknuti kako se inflacija smanjuje.

Trezorske obveznice, koje se često nazivaju i T-obveznice, su dugoročne državne dužničke hartije od vrijednosti koje izdaje Ministarstvo finansija SAD. Imaju fiksnu stopu prinosa i rokove dospijeća u rasponu od 20 do 30 godina.

U izvještaju se navodi da su kripto tržišta postigla svoj najveći popust ikada u poređenju sa 100-nedeljnim pokretnim prosjekom u julu. Dodaje se da je “nenormalno da se Bitcoin drži mnogo ispod svog 200-nedeljnog pokretnog prosjeka”. BTC trenutno raste za 1,2% na dan na 23,1502 dolara, nakon što je povratio 200-nedeljni pokretni prosek, koji je na 22,827 dolara.

Analitičari kažu da činjenica da je BTC bio 70% ispod svog maksimuma početkom avgusta, ali i dalje pet puta veći od najnižeg nivoa iz marta 2020. godine, “pokazuje njegov potencijal”.

Označili su zonu od 20.000 dolara kao ključnu podršku i očekuju da se gradi baza, slična nivou od 5.000 dolara u 2018-19.

Povezano: Bitkoin bikovi ciljaju na cijenu od 25.000 dolara nakon isteka opcija u petak od 510 miliona dolara

Istraživači su zaključili da je Bitcoin bio jedna od najuspješnijih sredstava od svog nastanka prije otprilike deset godina, dodajući:

„Smatramo da predstoji još istih, posebno zato što se možda prelazi na globalni kolateral, s rezultatima koji su više usklađeni s obveznicama trezora ili zlatom.”

Coinbase istraživanje provedeno u julu pokazuje da je profil rizika klase kripto imovine sličan onom kod naftnih i tehnoloških dionica. Prema glavnom ekonomistu Coinbasea Cesareu Fracassiju, “korelacija između cijena dionica i kripto-aktive značajno je porasla” od pandemije 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *