Crypto

Bitcoin bankomati se vraćaju u Tokio, Osaku po prvi put od 2018

Bitcoin (BTC) bankomati se vraćaju u Japan po prvi put od kripto zime 2018. godine – a građani Tokija i Osake konačno mogu da trguju kriptovalutama sa mašina koje nisu sa svojih telefona i računara.

Kripto bankomati, poznati kao BTM u Japanu i drugdje, nekada su bili uobičajeni u velikim komercijalnim područjima, ali su pali u nemilost nakon kataklizme Coincheck hak s početka 2018. doveo je japansku kripto industriju na koljena.

Kripto ulaganja su u narednom periodu pala u nemilost, a samopouzdanje je već poljuljano Mt. Gox incident iz 2013-14. Kao takav, Japan, nekada centar gravitacije za kripto tržišta, vidio je BTM zatvorene i povučene iz upotrebe u mjesecima nakon incidenta s Coincheckom.

Prema Mainichi i Nikkei, prošle su četiri godine otkako BTM radi u Japanu. Ali od danas to više nije slučaj – sa mašinama koje su sada instalirane i u Tokiju i u Osaki.

U saopštenju za javnost, Gaia BTMkompanija koja stoji iza ovog poteza, otkrila je da će mašine omogućiti trgovcima da kupuju ili prodaju BTC, kao i ethereum (ETH), bitcoin cash (BCH) i litecoin (LTC).

Gaia BTM je tvrdio da će nastaviti sa izbacivanjem mašina širom zemlje u narednim mjesecima, a cilj je da 50 BTM-ova radi u roku od godinu dana. Takođe ima za cilj da taj broj proširi na 130 u naredne tri godine.

Mediji su naveli da bi ovo bio novi prvi put za japansku kripto industriju, budući da nijedna japanska firma koja je priznata od strane regulatora nikada nije upravljala BTM-om u zemlji – svi prethodni uređaji bili su zamisao prekomorskih firmi ili neregistrovanih domaćih firmi.

Gaia BTM, sa sjedištem u Osaki, također je licencirana kripto berza – što znači da kompanija može koristiti vlastitu platformu za trgovanje za obavljanje transakcija.

Kompanija je dodala da je u uređaje ugradila “mjere protiv kriminala” kako bi identificirala moguće pokušaje pranja novca.

Isplata će biti dozvoljena u jedinicama od 1.000 jena (7,64 USD), uz ograničenje od 764 USD na transakcije. Dnevna isplata korisnika također će biti ograničena na 2.290 USD.

Izvršni direktor kompanije je citiran kako je objasnio da BTM investitorima u kriptovalute pružaju “osjećaj sigurnosti”, jer dopuštaju ljudima da “pretvore svoje [cryptoassets] odmah u gotovinu.”

Kompanija je dodala da želi da se “proširi” u sferu plaćanja vezanih za kriptovalute, tvrdeći da kovanice poput BTC-a imaju potencijal da postanu “valute plaćanja”.

____


– Japanske kripto berze žele da napuste protokole za ograničavanje listinga tokena
– Japanske banke povjerenja vjerovatno će od jeseni dobiti dozvolu za rukovanje kriptovalutom

– Državna banka El Salvador prihvata 200 Bitcoin bankomata kao kolateral za kredit od 1,5 miliona USD – Izvještaj
– Američka agencija poziva na strožiju regulaciju kripto bankomata

– Coincheck Hack: “Najveća krađa u istoriji svijeta”
– Poverenik Mt. Goxa približava se isplati, traži od kreditora detalje o plaćanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *