Crypto

Binance vraća većinu sredstava ukradenih iz Curve Finance

Kripto berza Binance je povratila veliki dio sredstava od nedavnog hakovanja koji je ciljao na protokol decentraliziranih finansija (DeFi) Curve Finance.

U tvitu, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao najavio da je berza zamrznula i povratila 450.000 dolara ukradene imovine, što je više od 80 posto ukradenih sredstava. Prema Zhaoovim riječima, haker je pokušao poslati sredstva na berzu na različite načine, ali ga je otkrio Binance. Burza trenutno radi na vraćanju sredstava njihovim pravim vlasnicima.

Tim Curve Financea otkrio je hakiranje u utorak i upozorio svoje korisnike da se suzdrže od korištenja njihove web stranice. Sat vremena nakon upozorenja, tim je objavio da je uspio pronaći i riješiti problem. Međutim, napadači su i dalje bili u mogućnosti da otmu USD Coin (USDC) u vrijednosti od oko 537.000 dolara prije nego što je problem riješen.

Prema stručnjacima iz firme za analizu blokova Elliptic, haker je kompromitovao sistem imena domena (DNS) Curve Finance, što je završilo potpisivanjem zlonamjernih transakcija. Stručnjaci su za Cointelegraph rekli da su sredstva zatim poslana na razne berze i kripto miksere u pokušaju da se sakri trag. Na kraju su sredstva poslana u Binance i njihov tim ih je uhvatio.

Povezano: Unakrsni lanci na nišanu: Hakovi zahtijevaju bolje odbrambene mehanizme

Ovo nije prvi put ove sedmice da su dobri akteri u kripto zajednici radili na vraćanju ukradenih sredstava. U ponedjeljak su whitehat hakeri i istraživači vratili Nomadu USDC, Tether (USDT) i druge altcoine u vrijednosti od 32,6 miliona dolara, nakon nedavnog eksploatacije od 190 miliona dolara.

Iskorišćavanje Curve Finance samo je jedan od mnogih napada koji su se dogodili 2022. Prema analitičkoj firmi Chainalysis, sredstva u vrijednosti od 2 milijarde dolara su povučena zbog hakovanja mostova u više lanaca. Ovo je 69% ukupnog ukradenog iznosa u godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *