Crypto

Binance udaljenosti od WazirX-a jer indijski regulatori nastavljaju juriti za kriptovalutama

Razmjena na Twitteru između suosnivača WazirX-a Nischala Shettyja i izvršnog direktora Binancea Changpenga “CZ” Zhaoa o vlasništvu nad indijskom kripto berzom privukla je mnogo naslova u prvoj sedmici avgusta.

WazirX je navodno kupio Binance 2019. i od tada se indijska kripto berza naziva „u vlasništvu Binancea“; međutim, na opšte iznenađenje, CZ je na Twitter-u tvrdio da proces akvizicije nikada nije prošao i da Binance nema vlasništvo u indijskoj kripto berzi.

CZ je rekao da Binance pruža samo usluge novčanika za WazirX kao tehnološko rješenje, a WazirX je odgovoran za sve ostale aspekte razmjene, uključujući registraciju korisnika, Upoznaj svog kupca (KYC), trgovanje i pokretanje povlačenja.

Shetty se suprotstavila CZ-ovoj tvrdnji u drugom tvitu tvrdeći da Binance zaista posjeduje indijsku kripto burzu WazirX i da matična kompanija, Zanmai Labs, upravlja samo parovima kriptovaluta i indijskih rupija u WazirX-u uz licencu Binance. Binance, s druge strane, upravlja kripto-kripto parovima i obrađuje kripto povlačenja, što se može provjeriti uvjetima usluga kompanije.

Dva suosnivača su se narednih nekoliko dana međusobno optuživala za lažno predstavljanje određenih činjenica.

Na osnovu razmjene tvitova između dva suosnivača, jasno je da je zaista postojao ugovor o kupovini, za početak, ali Shetty je tvrdila da je posao bio za transfer tehnologije, a ne za cijelu kompaniju, i to je razlog zašto WazirX tehnologija je u vlasništvu Binancea, dok Zanmai Labs upravlja samo parovima kripto/INR koristeći Binance licencu.

Kada je Cointelegraph kontaktirao Binance kako bi dobio malo jasnoće o ugovoru o kupovini, berza je demantovala Shettyjeve ranije tvrdnje da berza upravlja parovima kripto-kripto trgovanja. Glasnogovornik Binance-a rekao je za Cointelegraph:

“Binance ne obavlja kripto-kripto trgovine na WazirX berzi. Razmjenu WazirX u potpunosti vodi i upravlja Zanmai Labs. Nadalje, iako smo se složili da kupimo određenu tehničku imovinu i intelektualnu svojinu WazirX-a, ovaj ugovor nije završen.”

U drugom tweetu, CZ je tvrdio da je Binance pokušao nastaviti s akvizicijom još u februaru, ali je WazirX odbio. Shetty opet odgovorio na tweet, tvrdeći da je posao uključivao akviziciju Binanceovog matičnog entiteta, ali u vrijeme dogovora, Binance je dao “dvosmislen odgovor da je matično tijelo u restrukturiranju.”

Glasnogovornik Binancea rekao je za Cointelegraph: “Sporazum između Binancea i Zanmai Labsa bio je za stjecanje određene imovine i intelektualnog vlasništva WazirX-a, a ne kapitala u Zanmai Labs-u.” Dalje su dodali: “Tražili smo imovinu koja nam je trebala biti prebačena prema sporazumu, ali to nije uslijedilo, a sporazum nije (i nije mogao biti) završen.”

WazirX, s druge strane, vjeruje da je rješenje za trenutni problem ili da Binance otkupi operacije u Indiji koristeći svoj matični entitet umjesto nasumičnih entiteta jer to može stvoriti rizik za korisnike ili da Binance ponovo proda WazirX.

Tri godine za obelodanjivanje posla nikada nije prošlo

Čini se da je glavni razlog sukoba između dvije kompanije navodna istraga o pranju novca koju vodi Indijska uprava za provedbu (ED). Navedena istraga je od prije godinu dana, a suprotno uvriježenom mišljenju, istraga se fokusira na kršenje Zakona o deviznom poslovanju (FEMA), a ne na pranje novca.

FEMA je jedan od mnogih propisa o kontroli kapitala koje je indijska vlada donijela kako bi spriječila da kapital napusti zemlju. Prema FEMA-i, pojedincu je dozvoljeno poslati najviše 250.000 dolara godišnje za određene svrhe izvan Indije. Međutim, zbog nedostatka propisa oko tržišta kriptovaluta, FEMA zakoni ne pokrivaju transfere kriptovaluta.

Kao rezultat toga, svi korisnici koji šalju kripto transfere iznad 250.000 dolara i dalje bi prekršili FEMA zakone. Čini se da je to slučaj sa trenutnom istragom ED-a o WazirX-u. Ukupno, 10 drugih kripto platformi se suočava sa sličnim istragama od strane ED.

Kripto ulaganja nisu jedna od njih. Ali tehnički, ako se pošalje više od postavljenog iznosa, čak i u kripto, to bi predstavljalo kršenje FEMA-e. Stoga se prijenos sredstava na burzu koja nije sa sjedištem u Indiji smatra kršenjem FEMA propisa.

Povezano: AML i KYC: katalizator za mainstream kripto usvajanje

Istraga stara godinu dana ponovo je dospela na naslovnice 2022. godine, nakon čega je ED zamrznuo imovinu berze u vrednosti od 8,1 milion dolara. ED je tvrdio da nije mogao pronaći na lancu zapise o transakcijama koje iznose milione dolara. Međutim, WazirX je suprotstavio tvrdnju ED-a i rekao da ima evidenciju za svaku pojedinačnu transakciju.

Van lančane transakcije na koje se poziva ED su direktan prijenos između WazirX-a i Binancea, što je karakteristika koju su dvije strane uvele kao dio partnerstva. Ova funkcija omogućava prijenos sredstava između dvije berze bez potrebe da korisnici plaćaju naknadu za prijenos.

WazirX je u svom zvaničnom saopštenju tvrdio da je došlo do velikog nesporazuma oko transfera van lanca. Kripto berza navodi da saopštenje za štampu ED-a pokušava da ove tranzicije smatra misterioznim i neotkrivenim, dok u stvarnosti samo KYC korisnici platforme mogu da koriste usluge. Dakle, nema sumnje o neotkrivenim sredstvima, a WazirX je rekao da je siguran da će dokazati da ED nije u pravu na sudu.

Binance je na kraju zatvorio direktni most između dvije platforme 11. augusta i unaprijed obavijestio svoje korisnike, podsjetivši ih da i dalje mogu prenijeti sredstva na WazirX koristeći standardne transfere novčanika.

Iako su i Binance i WazirX osigurali punu saradnju s istragom, izvor upoznat s problemom koji je odlučio ostati anoniman rekao je za Cointelegraph da je istraga uplašila Binance, što je na kraju dovelo do pada. Binance je kasnije potvrdio za Cointelegraph da ga je istraga ED natjerala da obavijesti svoje korisnike. Glasnogovornik Binancea opisao je probleme za Cointelegraph:

“Naišli smo na probleme sa Zanmai Labs. Već neko vrijeme pokušavamo sarađivati ​​s njima da pronađemo rješenje. Nedavne vijesti o istragama ED-a i obavještenjima o Zanmaiju također su materijalni razvoj. Osjećali smo potrebu da to razjasnimo u interesu zaštite korisnika.”

Hoće li saga Binance-WazirX uticati na indijske kripto investitore?

Saga Binance-WazirX izazvala je paniku među indijskim investitorima koji su koristili WazirX. Mnogi od ovih trgovaca likvidiraju svoju imovinu odmah nakon što je izbio rat riječi između dva suosnivača. Osjećanje se samo pogoršavalo, a CZ je podstakao korisnike da prenesu svoja sredstva na Binance.

WazirX je rekao za Cointelegraph da je bilo nekih znakova likvidacije i kretanja sredstava nakon tvitova, ali nakon uvjeravanja korisnika da će njihova sredstva biti sigurna, burza je saopštila da je trend u padu.

Povezano: Napravljen da padne? Kako CBDC sunce izlazi, stabilni novčići mogu uhvatiti senku

Indijski kripto poduzetnici vjeruju da je, bez obzira na to ko je kriv, salva riječi na društvenim mrežama uticala na povjerenje investitora. Sathvik Vishwanath, suosnivač indijske kripto berze Unocoin, rekao je za Cointelegraph da “takve prepirke utiču na kripto tržište, uključujući i njegove investitore”. Dodao je dalje:

“Ovakva akcija na kripto tržištu ostavlja negativan utisak na cijeli ekosistem, ali se čini da je problem reverzibilan. Ili trebaju dovršiti transakciju ili poništiti transakciju i trebaju javno identificirati vlasnike. Transparentnost je ključ koji ovdje, čini se, nedostaje.”

Indijski kripto ekosistem je napredovao do sada i proizveo je nekoliko kripto jednoroga u proteklih nekoliko godina; međutim, sa implementacijom 30% poreza na kriptovalute i 1% odbitka poreza na izvoru ove godine, obim trgovanja na glavnim indijskim kripto berzama je dramatično opao. Novoprimijenjena porezna pravila nisu samo odvratila indijske investitore, već su i potaknula nekoliko vodećih provajdera kripto usluga da traže kripto-prikladnije jurisdikcije.

Indijska centralna banka je uvijek pozivala na zabranu korištenja kriptovaluta u bilo kojem obliku, dok je centralna vlada vremenom mijenjala svoj stav ne nudeći nikakav regulatorni okvir. Usred rastuće složenosti za indijski kripto ekosistem, mnogi stručnjaci na tržištu vjeruju da bi trenutnu sagu Binance-WazirX mogle iskoristiti indijske pravne agencije i centralna banka za izgradnju slučaja protiv kripto propisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *