Crypto

Binance se priprema za licitaciju za bankrotiranog kreditora Voyager jer FTX odustaje

Binance.USkripto mjenjačnica BinanceAmerička podružnica navodno je spremna za kupovinu kompanije za kriptovalute Voyager Digital, nakon FTX ispao sa slike.

Voyager je to objavio prošle sedmice, nakon pada FTX-a

“Voyager je ponovo otvorio proces nadmetanja za kompaniju i u aktivnim je razgovorima sa alternativnim ponuđačima.”

Financial Times je objavio da se Binance.US sprema za novu aukciju, dok Wave Financial planira da da još jednu ponudu i za imovinu, navodi se u saopštenju, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa tim.

Cryptonews.com obratio se Binance.US za komentar.

U međuvremenu, Voyagerovo saopštenje dalje navodi da zajmodavac nije prenio “bilo kakvu imovinu u FTX US u vezi s prethodno predloženom transakcijom”, te da FTX.USkao dio procesa aukcije, prethodno je dostavio depozit od 5 miliona dolara “u dobroj namjeri”, koji se drži u escrow-u.

Dodaje se da,

“Voyager je uspješno opozvao pozajmice iz Alameda Research za 6.500 BTC i 50.000 ETH. U ovom trenutku, Voyager nema otvorenih kredita ni kod jednog zajmoprimca. U vrijeme kada je FTX Group podnijela Poglavlje 11, Voyager je održavao bilans od približno 3 miliona dolara u FTX-u.”

Kako je objavljeno u junu, izloženost kompanije problematičnom kripto fondu Tri strelice kapital sastojao se od BTC 15.250 i USDC 350 miliona, a sklopili su i višemilionski ugovor o kreditnoj liniji sa Alamedakvantitativna trgovačka firma i matična kompanija FTX berze.

Voyager je u julu podnio zahtjev za stečaj prema poglavlju 11, što mu je omogućilo da uđe u proces dobrovoljnog restrukturiranja s ciljem “vraćanja maksimalne vrijednosti kupcima”. Nakon toga uslijedio je proces nadmetanja u kojem su učestvovali i Binance i FTX.

Krajem septembra, FTX.US se pojavio kao ponuđač koji je najviše ponudio za kupovinu imovine Voyagera. Ponuda je procijenjena na otprilike 1,422 milijarde dolara, a sastojala se od fer tržišne vrijednosti svih Voyager kriptovaluta za koju se u to vrijeme procjenjivala na oko 1,311 milijardi dolara.

Otprilike mjesec dana kasnije, krajem oktobra, i nekoliko dana prije početka pada FTX-a, berza je osigurala odobrenje američkog stečajnog suda za preuzimanje imovine Voyagera. Nakon ovog odobrenja, Voyager Digital je trebao krenuti naprijed sa glasanjem korisnika o širem planu, za koji je rok bio 29. novembar.

Primjetno je da je FTX pobijedio na licitaciji otprilike tri mjeseca nakon što je Voyager odbacio zajedničku ponudu koju su predložili FTX i Alameda Research (sada također u stečaju), nazvavši je „niskom ponudom“ koja bi mogla poremetiti proces bankrota firme.

Sada će nadmetanje ponovo početi.

____


– Binance i FTX predvode ponudu za sticanje imovine Voyagera
– FTX.US nudi Voyager Recovery plan

– Binance i Bitget imaju za cilj da pomognu u smanjenju FTX uticaja
– Cristiano Ronaldo lansira NFT kolekciju sa Binance Crypto Exchange

Leave a Reply

Your email address will not be published.