Crypto

Binance sada drži skoro 600.000 bitkoina u vrijednosti od 9,6 milijardi dolara – najveći BTC držač na svijetu?

Bitkoin bilans Binance-a, najveće svjetske berze kriptovaluta, značajno je porastao u posljednjih mjesec dana nakon kolapsa FTX-a, s ukupnim udjelom koji se sada približava 600.000 BTC.

Prema podacima platforme za kriptoanalitiku Coinglass, Binance trenutno drži preko 575.000 BTC kovanica, dodavši više od 137.011 kovanica samo u protekloj sedmici i ukupno 67.347 BTC kovanica tokom proteklog mjeseca.

S obzirom da se Bitcoin trenutno kreće oko granice od 16.000 dolara, Binanceov stack BTC-a vrijedi preko 9 milijardi dolara. Nedavni skok u Binance-ovom zalihama BTC-a dolazi jer povjerenje potrošača u druge manje berze nastavlja da se pogoršava nakon neviđenog pada FTX-a.

Coinbase Pro, Bitfinex, Gemini i Kraken su sljedeći četvrti najveći vlasnici bitcoina nakon Binance-a, prema Coinglassu, držeći 528.900, 345.597, 153.212 i 70.622 kovanica. Među prvih pet berzi, Binance je jedina sa pozitivnim neto protokom bitkoina tokom protekle nedelje.

Binance je najveća svjetska kripto berza u smislu obima trgovanja. Razmjena je u posljednje vrijeme bila hrabro u vijestima, posebno zbog djelomične uključenosti u FTX sagu. U početku, berza je potpisala neobavezujući ugovor o preuzimanju problematičnog FTX-a, ali je dan kasnije odustala od ugovora.

Šta je dokaz o rezervama i zašto ga berze moraju dijeliti?

Izvanredan kolaps FTX-a, nekada treće najveće berze kriptovaluta koja je sebi stekla reputaciju kralja za spasavanje kriptovaluta tokom nedavnog kraha kriptovaluta, doveo je do toga da mnogi u kripto industriji izraze zabrinutost zbog pouzdanosti centralizovanih igrača.

U pokušaju da se pozabave ovim skepticizmom, kripto menadžeri su počeli dijeliti dokaze o rezervama. Dokaz o rezervama koristi Merkle Trees za prikupljanje podataka i dobijanje skupa otisaka prstiju koji omogućavaju korisnicima da potvrde da su njihova sredstva propisno revidirana od strane treće strane.

U proteklih nekoliko dana, neke od najvećih burzi kriptovaluta podijelile su svoje dokaze o rezervama, otkrivajući koliko i koje kriptovalute pohranjuju u ime svojih kupaca. Binance je bio među prvima koji su to učinili, a slijede Crypto.com, Bybit i Huobi.

Međutim, kako je objavljeno, kripto investiciona firma Grayscale odbila je podijeliti svoje dokaze o rezervama, navodeći “sigurnosne brige”. U nedavnoj temi na Twitteru, kompanija je rekla da glavna berza kriptovaluta Coinbase, koju koristi Grayscale kao čuvar, često obavlja “provjeru valjanosti na lancu”.

Međutim, ovaj potez je pokrenuo spekulacije o finansijskom zdravlju Grayscalea. “Nisam bio zabrinut za GBTC solventnost dok nisam pročitao ovu izjavu. Molimo objasnite kako je dokaz o rezervi sigurnosni rizik?” jedan korisnik Twittera rekao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.