Crypto

Binance, KuCoin, OKX izvršni direktori popravljaju sigurnost usred Solana FUD oluje

S obzirom da se Solana u srijedu pojavio na naslovnicama jer je podlegao haku, istaknuti izvršni direktori kriptovaluta – uključujući Binance Changpeng “CZ” Zhaoa, KuCoin Johnnyja Lyua i OKX-a Jay Haoa – preporučili su investitorima Solane (SOL) da prebace svoje udjele na vlastite berze kao hitna bezbednosna mera.

Brojni blockchain istražitelji i kripto investitori su označili navodni široko rasprostranjeni kompromis privatnog ključa, omogućavajući napadaču da ukrade izvorne SOL tokene i Solana kompatibilne SPL tokene kao što je USD Coin (USDC) iz novčanika Phantom i Slope. Međutim, osnovni uzrok napada ostaje misterija jer su sve strane, uključujući Solanu i Fantoma, negirale svoje greške. Zvanični stav Phantoma o ovom pitanju podijeljen je s Cointelegraphom:

“Blisko sarađujemo s drugim timovima kako bismo došli do dna prijavljenih ranjivosti u ekosistemu Solane. U ovom trenutku, tim ne vjeruje da je ovo problem specifičan za Fantom.”

Paralelno sa tekućim istragama fijaska u Solani, CZ je upozorio investitore na “aktivan sigurnosni incident na Solani” koji je odvukao sredstva u SOL i USD Coin (USDC) iz preko 7000 novčanika. Njegova preporuka nehakovanim investitorima bila je da prebace svoju imovinu u hladni novčanik ili Binance.

Lyu je dao slična garancija korisnicima KuCoina kao i on potvrđeno da hak nije uticao na svu imovinu SOL-a; kako je rekao:

“U bliskom smo kontaktu sa timom Solane i blokirali smo sumnjive adrese prema zahtjevu.”

Hao je, međutim, ponovio preporuku CZ-a, jer je savjetovao investitore da premjeste svoju imovinu u OKX kako bi se zaštitili od hakovanja.

S obzirom na neizvjesnost koja stoji iza hakerskog potencijala i dosega, druge kripto berze kao što je Bybit proaktivno su suspendovale sve depozite i povlačenje sredstava na Solani blok lancu.

Povezano: Haker izvlači 1,08 miliona dolara od Audiusa nakon prolaska zlonamerne ponude

Hak koji je prošao kroz zlonamjerni prijedlog upravljanja rezultirao je prijenosom tokena u vrijednosti od 6,1 milion dolara, pri čemu je haker oduzeo milion dolara.

U razgovoru za Cointelegraph, suosnivač i izvršni direktor Audiusa Roneil Rumburg pojasnio je da nijedan član zajednice nije bio uključen u donošenje zlonamjernog prijedloga:

“Ovo je bio eksploatacija – a ne prijedlog predložen ili prošao kroz bilo koji legitiman način – jednostavno se dogodilo da se sistem upravljanja koristio kao ulazna tačka za napad.”

Blockchain istražitelj Peckshield kasnije suzili greška u nedoslednosti Audiusovog rasporeda skladišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *