Crypto

Binance i Mastercard će lansirati prepaid kripto kartice u Argentini

Glavna kripto berza Binance udružila se sa Mastercardom kako bi lansirala prepaid karticu za stanovnike Argentine.

U najavi od četvrtka, Binance je rekao da će kartica omogućiti svojim klijentima u Argentini da koriste Bitcoin (BTC), BNB i druge kriptovalute za kupovinu, kao i podizanje fiata na bankomatima gdje god je Mastercard prihvaćen – oko 90 miliona trgovaca širom svijeta i na mreži. Vlasnici argentinskih kartica također mogu zaraditi do 8% povrata u kriptovaluti od određenih kupovina.

Prema Binanceu, uvođenje kartice — za koju se očekuje da će biti „široko dostupna u narednim sedmicama“ — bilo je dio napora kompanije da dalje globalno usvaja kriptovalute. Stanovnici Argentine će biti prvi u regionu koji će imati pristup karticama, ali je kripto berza najavila sličnu inicijativu za korisnike Binance-a u Ukrajini u aprilu i za Evropski ekonomski prostor 2020. godine.

“Plaćanja su jedan od prvih i najočitijih slučajeva upotrebe kriptovaluta, ali usvajanje ima puno prostora za rast”, rekao je Maximiliano Hinz, generalni direktor Binancea u Latinskoj Americi. “Upotrebom Binance kartice, trgovci nastavljaju primati fiat a korisnici plaćaju u kriptovaluti koju odaberu.”

Kartica zahtijeva da Argentinci imaju važeću nacionalnu ličnu kartu ili documento nacional de identidad. Slični zahtjevi već postoje za kreditne kartice koje izdaju lokalne kripto berze. Godine 2021., Lemon Card je lansirala karticu s Visom koja nudi 2% BTC-a za argentinske korisnike, dok su Buenbit i Belo udružili se s Mastercardom kako bi izdali prepaid karticu i kripto nagradnu karticu.

Povezano: Argentina vrši zapljenu kriptovaluta u vezi sa poreskim delikventima

Uprkos nedavnom padu tržišta, izvještaji sugeriraju da se mnogi Argentinci možda još uvijek okreću kriptovalutama. Prema izvještaju Americas Market Intelligence iz aprila, istraživači su otkrili da je “kripto penetracija” u Argentini dostigla 12% – otprilike dvostruko više od Perua i Meksika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *