Crypto

Binance brzo raste u Indiji jer su berze na domaćem tržištu prisiljene da uvedu porez od 1%.

Indijski porez od 1% na kripto transakcije dovodi do toga da trgovci kriptovalutama u zemlji napuštaju lokalne kripto berze – ali neki veliki igrači imaju koristi od ovog trenda.

Za Binance, kontroverzni namet je generirao dodatnih 429.000 preuzimanja aplikacije berze u avgustu, što je njegov najveći rezultat ove godine.

Prošlog mjeseca, Binanceova aplikacija preuzeta je tri puta više od one indijske kripto mjenjačnice CoinDCX, prema podacima iz Sensor Towera koje je donio Bloomberg. Binance je također bila jedina velika platforma koja je prijavila veća preuzimanja na indijskom tržištu u odnosu na jul 2022.

Otkako je porez od 1% odbijen na izvoru (TDS) uveden prošlog jula, uparen sa porezom na dohodak od 30% na sav kripto profit u Indiji, dnevni obim na vodećim indijskim berzama pao je za više od 90%.

Velike berze napreduju od indijskog poreza na kriptovalute

Indijski industrijski igrači uglavnom su se pridržavali zakona, nametnuvši namet svojim korisnicima, ali brojne velike berze kao što su Binance i FTX nisu primijenile porez na svoje poslovanje u Indiji.

Komentarišući porezno pitanje, glasnogovornik Binance-a je rekao da kripto berza „trenutno prati situaciju i da će dati daljnja saopštenja u dogledno vrijeme“.

U poređenju sa porezom na kriptovalute od 1%, stopa poreza na trgovanje dionicama se kreće od 0% do 15% u Indiji. U međuvremenu, posmatrači industrije ukazuju na različite kontroverze vezane za obim indijskog poreza.

“Nedavna poreska regulativa nije eksplicitno jasna da li se porez od 1% odbijen na izvoru proširuje na transakcije kripto derivata koje uključuju fjučerse, kao što je slučaj sa kripto spot transakcijama”, rekao je Rohan Misra, glavni izvršni direktor SEBA India, ogranka Švicarska SEBA Bank AG.

Leave a Reply

Your email address will not be published.