Crypto

Bijela kuća objavljuje ‘prvi ikad’ sveobuhvatni okvir za kriptovalute

Nakon izvršne naredbe predsjednika Joea Bidena o osiguravanju odgovornog razvoja digitalne imovine, savezne agencije su izašle sa zajedničkim podacima o šest glavnih smjernica za kripto regulaciju u Sjedinjenim Državama. On sažima sadržaj devet zasebnih izvještaja, koji su dostavljeni predsjedniku kako bi se “artikulirao jasan okvir za odgovoran razvoj digitalne imovine i utro put za dalje djelovanje u zemlji i inostranstvu”.

Informacija je objavljena na službenoj web stranici Bijele kuće 16. septembra i sastoji se od 7 odjeljaka: (1) Zaštita potrošača, investitora i preduzeća; (2) Promovisanje pristupa sigurnim, pristupačnim finansijskim uslugama; (3) Podsticanje finansijske stabilnosti; (4) Unapređenje odgovorne inovacije; (5) Jačanje našeg globalnog finansijskog liderstva i konkurentnosti; (6) Borba protiv nezakonitog finansiranja i (7) Istraživanje digitalne valute Centralne banke SAD (CBDC).

Neki od odjeljaka ne sadrže nikakve posebno nove informacije, još jednom naglašavajući principe i politike kojih se sadašnja administracija drži. Na primjer, kako bi zaštitili potrošače i investitore, izvještaji podstiču regulatore — Komisiju za vrijednosne papire i berzu i Komisiju za trgovinu robnim fjučersima — da „agresivno provode istrage i provođenje mjera protiv nezakonitih praksi u prostoru digitalne imovine“. Istovremeno, ne govore ništa o podjeli dužnosti regulatora, što je i dalje jedan od glavnih regulatornih problema u zemlji.

Kako bi promovirale pristup finansijskim uslugama, federalne agencije preporučuju stvaranje federalnog okvira za nebankarske provajdere plaćanja i podsticanje usvajanja sistema instant plaćanja kao što je FedNow, čije pokretanje Federalne rezerve planiraju 2023. godine.

Kao dio unapređenja odgovornih inovacijskih napora, Ured za nauku i tehnološku politiku (OSTP), koji je nedavno objavio kritički izvještaj o klimatskim utjecajima kripto rudarenja, će razviti Agendu za istraživanje i razvoj digitalnih sredstava kako bi pomogao u ublažavanju negativne klime uticaji. Sa istim ciljem, Ministarstvo energetike, Agencija za zaštitu životne sredine i druge agencije razmotriće dalje praćenje uticaja digitalne imovine na životnu sredinu.

Povezano: Digitalna trgovinska komora kaže da je „došlo vrijeme da SEC odobri Bitcoin ETF

Iako se u činjeničnom listu tvrdi da će američke agencije „iskoristiti američke pozicije u međunarodnim organizacijama kako bi prenijele američke vrijednosti“ koje se odnose na digitalnu imovinu, ne precizira kako se tačno te vrijednosti razlikuju od evropskog regulatornog pristupa koji se brzo pojavljuje.

Sigurnosna strategija podrazumijeva da se izmjene i dopune Zakona o bankovnoj tajni, statuta i zakona protiv nelicenciranog prijenosa novca izričito primjenjuju na pružaoce usluga digitalne imovine, uključujući mjenjačnice i platforme za nemijenjive tokene.

Posljednji, ali možda najvažniji dio informativnog lista posvećen je američkom CBDC-u. Otkriva da je administracija već razvila ciljeve politike za američki CBDC sistem, ali su potrebna dalja istraživanja o mogućim tehnološkim osnovama tog sistema. Ipak, namjera se čini prilično ozbiljnom jer će Ministarstvo finansija voditi međuagencijsku radnu grupu uz učešće Federalnih rezervi, Nacionalnog ekonomskog vijeća, Vijeća za nacionalnu sigurnost i OSTP-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.