Crypto

Bernstein analitičar – Institucije treba da odustanu od nulte kripto strategija i da počnu raspoređivati ​​odmah

Brokerska firma Bernstein savjetovala je institucijama da se upuste u kriptovalute i odustanu od svoje strategije “nulte alokacije kriptovaluta”.

U izvještaju o istraživanju objavljenom u ponedjeljak, menadžer imovine je rekao da je kripto spreman da se okrene sa teze o masnoj infrastrukturi na tezu o masnoj primjeni 2023. godine, postavljajući temelje za decenijsko “zlatno doba” inovacija za aplikacije kriptovaluta. Kompanija je također rekla da će 2023. biti najbolja godina za institucije da kreiraju svoju kripto strategiju.

“Odmaknite se od nulte alokacije kriptovaluta. Za institucionalne investitore koji nemaju alokaciju na kriptovalute, 2023. bi mogla biti najbolje vrijeme za početak postavljanja građevinskih blokova za dugoročnu strategiju.”

Bernstein je rekao da su trgovci na malo bili pokretačka snaga koja stoji iza razvoja kriptovaluta do danas. “Ubuduće, očekujemo da će rast pokretati institucionalni investitori sa učešćem u kopnenim regulisanim strukturama”, napisali su analitičari Gautam Chhugani i Manas Agrawal.

Shodno tome, Chhugani i Agrawal vjeruju da će postojati “ogromne mogućnosti” za rast institucionalnog kapitala u industrijama kao što su skrbništvo, stvaranje tržišta i vrhunsko posredovanje.

Konkretnije, analitičari Bernstein-a očekuju da će mogućnost institucionalnih usluga dostići nevjerovatnih 30 milijardi dolara do 2033. godine, što predstavlja ukupnu godišnju stopu rasta od 37%. Rast će dovesti do toga da rješenja za skrbništvo u vezi s kriptovalutom postanu tržište vrijedno 8 milijardi dolara, s tim što će kreiranje tržišta i prvo broking također porasti na 8 milijardi, odnosno 14 milijardi dolara.

Nadalje, upravitelj imovine predviđa da će se kumulativni kripto prihodi povećati za šesnaest puta u sljedećih 10 godina, sa oko 25 milijardi dolara u 2023. na oko 400 milijardi dolara do 2033. godine. Bernstein kaže da će “decentralizirani prihod vođen blockchainom” činiti skoro polovinu taj broj, u poređenju sa samo 15% danas.

Bernstein također očekuje da će prihod na lancu skočiti sa manje od oko 4 milijarde dolara danas na skoro 200 milijardi dolara u narednoj deceniji, potaknut „inovacijama u skalabilnosti blockchaina i rastu aplikacija u financijskim uslugama i segmentima potrošačke tehnologije“.

Predviđa se da će decentralizovane razmjene (DEX), pozajmljivanje i strukturirani/tokenizirani proizvodi činiti najveći dio prihoda unutar finansijskih aplikacija na lancu, dodao je broker.

Kako je objavljeno, Svjetski ekonomski forum (WEF) je rekao da će tehnologija koja podupire kriptovalute i digitalna sredstva i dalje biti “integralni” dio moderne ekonomije. U izvještaju ranije ovog mjeseca, organizacija je rekla:

“Zaista, kao test postojanosti digitalne imovine i blockchaina u srži finansijskih usluga (i drugih oblasti globalne ekonomije), gledajte šta rade velike banke i kompanije za finansijske usluge, a ne šta govore.”

WEF je uporedio usvajanje kriptografije i blockchain tehnologija sa prihvatanjem sajber sigurnosti i digitalne transformacije. “Prihvatanje kripto tehnologije je jednako neizbježno, čak i ako se taj izraz čini kao loša riječ”, kažu iz organizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *