Crypto

Belgija kaže da BTC, ETH i drugi decentralizovani novčići nisu vrijednosni papiri

Belgijsko finansijsko regulatorno tijelo potvrdilo je svoj stav da Bitcoin (BTC), Eter (ETH) i druge kriptovalute koje se izdaju isključivo putem kompjuterskog koda ne predstavljaju vrijednosne papire.

Objašnjenje je stiglo od belgijske Uprave za finansijske usluge i tržišta (FSMA) u izvještaju od 22. novembra, čiji je nacrt otvoren za komentar u julu 2022. godine.

Pojašnjenje dolazi nakon porasta zahtjeva za odgovorima o tome kako se postojeći finansijski zakoni i propisi Belgije primjenjuju na digitalnu imovinu, navodi FSMA.

Iako nije pravno obavezujući prema belgijskom ili zakonu Evropske unije, FSMA je naveo da bi prema svom “postupnom planu” kriptovalute bile klasifikovane kao hartija od vrijednosti ako bi ih izdao pojedinac ili entitet”:

“Ako nema emitenta, kao u slučajevima kada su instrumenti kreirani kompjuterskim kodom, a to se ne radi u izvršavanju ugovora između emitenta i investitora (na primjer, Bitcoin ili Eter), onda u principu Uredba o prospektu, Prospekt Zakon i pravila ponašanja MiFID se ne primjenjuju.”

Belgijsko regulatorno tijelo napomenulo je da kriptovalute koje nisu kategorizirane kao vrijednosne papire i dalje mogu biti podložne drugim propisima ako kompanija koristi digitalno sredstvo kao medij razmjene:

“Ipak, ako instrumenti imaju funkciju plaćanja ili zamjene, na instrumente ili lica koja pružaju određene usluge u vezi s tim instrumentima mogu se primjenjivati ​​drugi propisi.”

FSMA je također primijetio da je njegov postepeni plan neutralan u odnosu na tehnologiju – sugerirajući da je nevažno da li digitalna sredstva postoje i da li su omogućena na blockchainu ili drugim tradicionalnim sredstvima.

FSMA je prvi nacrt izvještaja izradio u julu 2022. kao sredstvo za rješavanje često postavljanih pitanja belgijskih izdavalaca, ponuđača i pružatelja usluga digitalne imovine.

FSMA je navela da će postupni plan služiti kao smjernica dok se ne usvoji Uredba o tržištima kripto imovine (MiCA) Evropskog parlamenta, za koju se očekuje da će stupiti na snagu početkom 2024.

Povezano: Ne odvojiti vrijeme za učenje o BTC-u je ‘najveći rizik za Evropu’, kaže belgijski poslanik

Jasne smjernice Belgije su u suprotnosti sa pristupom “regulacije putem prinude” koji je zauzela Komisija za berzu hartija od vrijednosti SAD (SEC) koja se trenutno bori za regulatornu kontrolu digitalne imovine sa Komisijom za trgovinu robnim fjučersima SAD-a (CFTC).

Iako je predsjednik SEC-a Gary Gensler dugo smatrao da je BTC roba, on je nedavno tvrdio da ETH nakon spajanja i drugi uloženi kovanici mogu predstavljati hartiju od vrijednosti pod Howey testom.

Belgija do danas nije u velikoj mjeri usvojila digitalnu imovinu, a nedavno istraživanje iz blockchain platforme Chainalysis rangira Belgiju na 94. mjesto u svom Globalnom indeksu usvajanja kriptovaluta.

Stanovnici ove evropske zemlje imaju pristup 10 kripto berzi, prema podacima iz izvora kripto podataka Bitrawr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.