Crypto

Bankman-Fried bi se sljedeće sedmice mogao izjasniti o krivici na saveznom sudu New Yorka pred sudijom Lewisom Kaplanom

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried trebao bi se pojaviti na sudu popodne 3. januara kako bi se izjasnio o krivici po dvije tačke optužnice za žičanu prevaru i šest tačaka za zavjeru protiv njega u vezi s kolapsom berze kriptovaluta FTX, prenio je Reuters 28. decembra, pozivajući se na sudske zapise. Bankman-Fried će se pojaviti pred okružnim sudijom Lewisom Kaplanom na Menhetnu.

Sudija Kaplan je dodijeljena predmetu 27. decembra nakon što se prvobitni sudija na predmetu, Ronnie Abrams, povukla zbog povezanosti između FTX-a i advokatske firme Davis Polk & Wardwell, gdje je njen suprug partner. Firma je pružala savjetodavne usluge FTX-u 2021.

Kaplana je 1994. godine predložio američki predsjednik Bill Clinton i poznat je po svom jednostavnom načinu i efikasnom vođenju sudskih procedura.

Bankman-Fried je više puta prije hapšenja izjavio da ne vjeruje da snosi krivičnu odgovornost za svoje postupke kao izvršni direktor FTX-a, rekavši da je to bila samo računovodstvena zabluda koja je dovela do toga da je “nesvjesno pomiješao sredstva” klijenata Alamede i FTX-a. John Ray, Bankman-Friedov nasljednik u FTX-u, rekao je na saslušanju u Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma Sjedinjenih Država: “Ne smatram da su takve izjave vjerodostojne.”

Povezano: Deda Mrazi i Grinčevi: Heroji i zlikovci 2022

Ray je bio brutalan u svojoj procjeni Bankman-Friedovog upravljanja kripto berzom koju je bio suosnivač. Ray je u pisanom svjedočenju uoči ročišta u Predstavničkom domu rekao:

“Nikada u svojoj karijeri nisam vidio tako potpuni neuspjeh korporativnih kontrola na svim nivoima organizacije, od nedostatka finansijskih izvještaja do potpunog neuspjeha bilo koje interne kontrole ili upravljanja.”

Bankman-Fried trenutno živi sa roditeljima u Kaliforniji uz kauciju od 250 miliona dolara, od čega dio čini kapital iz kuće njegovih roditelja. Postojalo je nekoliko drugih uslova za Bankman-Friedovo puštanje na slobodu, uključujući procjenu mentalnog zdravlja i zloupotrebe supstanci i liječenje.

Caroline Ellison i Gary Wang, članovi njegovog najužeg kruga u FTX-u i povezanoj trgovačkoj firmi Alameda Research, izjasnili su se krivima za optužbe protiv njih i pristali su na suradnju s tužilaštvom, objavio je američki tužilac južnog okruga New Yorka Damian Williams 22. decembar. Dogovor s Ellisonom i Wangom je objavljen prije tog datuma, ali je držan u tajnosti sve dok Bankman-Fried nije pristao na ekstradiciju sa Bahama.

Bankman-Friedovi bliski saradnici Nishad Singh, bivši direktor inženjeringa, i Sam Trabucco, bivši ko-izvršni direktor Alameda Research-a sa Ellisonom koji je dao ostavku 24. avgusta, za sada nisu optuženi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *