Crypto

Banke i dalje pokazuju interes za digitalnu imovinu i DeFi usred haosa na tržištu

Sektor kriptovaluta je Divlji divlji zapad u poređenju sa tradicionalnim finansijama, ali brojne banke pokazuju interes za digitalnu imovinu i decentralizovano finansiranje (DeFi). Ova godina je bila posebno značajna po bankama koje istražuju digitalnu imovinu.

Nedavno je JPMorgan pokazao kako se DeFi može koristiti za poboljšanje prekograničnih transakcija. Ovo je došlo ubrzo nakon što je BNY Mellon – najstarija američka banka – objavila pokretanje svoje platforme za čuvanje digitalnih sredstava, koja omogućava odabranim institucionalnim klijentima da drže i prenose Bitcoin (BTC) i Ether (ETH).

The Clearing House, bankarsko udruženje i platna kompanija Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je 3. novembra da banke “ne bi trebalo biti manje sposobne da se bave aktivnostima vezanim za digitalnu imovinu od nebankarskih”.

Banke su svjesne potencijala

Dok banke nastavljaju da pokazuju interesovanje za digitalnu imovinu, BNY Mellon istraživanje globalnih institucionalnih klijenata iz 2022. ističe sve veću potražnju institucija koje traže pristup digitalnoj imovini preko renomiranih staratelja. Prema istraživanju, skoro svi od 271 institucionalnog investitora (91%) su zainteresovani za ulaganje u tokeniziranu imovinu. Istraživanje je također pokazalo da većina ovih investitora koristi više od jednog skrbnika, a 35% posluje sa tradicionalnim igračima.

Povećana potražnja institucija koje traže pristup digitalnoj imovini jedan je od razloga zašto banke pokazuju interes za kriptovalute i DeFi ponude.

Bobby Zagotta, izvršni direktor Bitstamp USA – burze kriptovaluta osnovane 2011. – rekao je za Cointelegraph da je Bitstamp nedavno primio mnogo ulaznih zahtjeva za njihovu ponudu Bitstamp-as-a-Service, koja omogućava fintech-ovima i tradicionalnim financijskim institucijama da klijentima daju pristup kriptovaluti.

“Prošle godine, fintech-ovi su pitali Bitstamp o uslugama koje podržavaju kriptovalute. Ove godine, fintech-ovi su raspravljali o lošim stranama ne nudeći klijentima pristup digitalnoj imovini. Banke se bude s činjenicom da postoji potražnja klijenata za kupovinom i prodajom kriptovaluta, a ako ljudi ne mogu to učiniti sa svojim bankama, otići će negdje drugdje”, rekao je.

Zagotta je dodao da će banke koje trenutno ne žele implementirati ponudu digitalne imovine izgubiti tržišni udio: “Banke shvaćaju da bi mogle stvoriti problem zadržavanja klijenata ako ne izađu na tržište s kripto ponudama.”

Što se tiče Zagotte, istraživanje BNY Mellona pokazalo je da 65% institucija trenutno radi na digitalnim platformama umjesto tradicionalnim finansijskim igračima. Međutim, nalazi BNY Mellona također pokazuju da bi 63% anketara prihvatilo duže vrijeme poravnanja kako bi izvršili transakciju sa visoko ocijenjenom tradicionalnom institucijom.

Nedavno: Razbijanje bankrota FTX-a: Kako se razlikuje od drugih slučajeva iz poglavlja 11

Štoviše, neki stručnjaci iz industrije vjeruju da velike banke mogu unaprijediti svoje poslovanje implementacijom kripto i DeFi rješenja. Colin Butler, globalni šef institucionalnog kapitala u Ethereum layer-2 mreže Polygon, rekao je za Cointelegraph da, iako je pilot trgovina koju su sproveli JPMorgan i Monetarna uprava Singapura bila prekretnica ka usvajanju decentraliziranih rješenja, ona također pokazuje da ovi entiteti testiraju da vidimo da li su DeFi okviri korisni.

„Ako je odgovor „da“, to bi im omogućilo da značajno povećaju efikasnost svog poslovanja“, rekao je on.

Butler je objasnio da je Polygonov blockchain proof-of-stake osigurao da prekogranična transakcija između JPMorgana, Monetarne uprave Singapura i drugih bankarskih entiteta bude brza, sigurna i što je moguće isplativija. On je rekao:

“Svi ovi elementi su izuzetno važni kada je u pitanju usvajanje DeFi-ja. Inherentna efikasnost rješenja zasnovanih na blockchain-u je ono što DeFi-ju daje prednost u odnosu na tradicionalne finansijske sisteme koji su izgrađeni tokom proteklih decenija. Dok još uvijek ‘rade’, ovi okviri su vrlo kruti. Najnovija dostignuća u DeFi-ju mogu pomoći da cijeli proces transakcije bude znatno efikasniji i praktičniji.”

Echoing Butler, Seamus Donoghue, direktor rasta u METACO-u – dobavljaču digitalne imovine za čuvanje velikih finansijskih institucija – rekao je za Cointelegraph da vjeruje da će sva finansijska imovina na kraju biti predstavljena u distribuiranim knjigama. Kao takav, Donoghue je spomenuo da postoji imperativ redizajniranja infrastrukture finansijskog tržišta.

“To je razlog zašto gotovo sve banke prvog reda sada ulažu u izgradnju nove infrastrukture: ne za trenutno loše kripto tržište, već za mnogo veću viziju o tome kako će svaka imovina biti predstavljena i kako će se stvarati i razmjenjivati ​​vrijednost, globalno”, rekao je on.

Donoghue je dodao da će banke na kraju postati most za institucije koje traže izloženost digitalnoj imovini i DeFi-ju. On je objasnio da je to zbog činjenice da tradicionalne finansijske institucije imaju povjerenje potrošača, velike bilanse stanja i mrežu tržišnih učesnika koji stvaraju likvidnost, uz bazu klijenata sa nezadovoljenim potrebama.

Međutim, tradicionalne finansijske institucije i dalje su zabrinute zbog propisa. Mathias Schütz, šef odjela za klijente i tehnološka rješenja u SEBA banci – švicarskoj banci digitalnih sredstava – rekao je za Cointelegraph da tradicionalne banke oklijevaju da se bave digitalnom imovinom zbog regulatorne nesigurnosti.

Kako bi to riješio, Schütz je napomenuo da SEBA banka, koja je licencirana od strane švicarskih regulatora, djeluje kao povjerljiva strana za institucije koje se bave digitalnom imovinom.

„Zbog toga je SEBA banka u 2022. bila u mogućnosti da se udruži s nizom velikih banaka, uključujući LGT banku, najveću svjetsku privatnu banku u porodičnom vlasništvu“, rekao je. Ovo je takođe važno iz perspektive potrošača, jer rezultati istraživanja BNY Mellona pokazuju da su investitori prvenstveno zabrinuti za zakonske i regulatorne okvire digitalnih čuvara.

Izvor: Istraživanje globalnih institucionalnih klijenata BNY Mellon 2022

Hoće li haos na tržištu utjecati na interes za digitalnu imovinu i DeFi?

Osim propisa, nedavni razvoj događaja sa FTX US i Binanceom može uticati na to kako tradicionalne finansijske institucije gledaju na digitalnu imovinu. Iako je prerano razumjeti posljedice ovog debakla, Donoghue je spomenuo da bi promjena FTX-a u SAD-u i Binance mogla imati kratkoročni utjecaj. “To bi moglo promijeniti strategije banaka da preskaču usluge kriptovaluta i fokusiraju se isključivo na digitalne vrijednosne papire šire, barem privremeno”, rekao je.

Eric Berman, regulatorni stručnjak u Thomson Reutersu, rekao je za Cointelegraph da ne vjeruje da će ovaj događaj ubrzati učešće banaka u digitalnoj imovini. “Bankarske institucije su polako s kriptovalutom. Situacija FTX-a u SAD-u i Binance-u vjerovatno naglašava bankarski sektor da je učinio ispravnu stvar zauzevši pragmatičan pristup.”

U svakom slučaju, i Donoghue i Berman su svjesni da ovaj događaj pokazuje potrebu za daljom regulatornom jasnoćom prije nego što tradicionalne finansijske institucije mogu inovirati s digitalnom imovinom.

“Nedavni negativni događaji u industriji naglasili su kritičnu potrebu za sigurnom i usklađenom infrastrukturom, poslovnom praksom i regulatornim nadzorom. Dakle, ako ništa drugo, potražnja za servisiranjem imovine od pouzdanih institucija, kao što su regulirane globalne banke, samo je porasla”, rekao je Donoghue.

Također je zanimljivo istaknuti da je istraživanje BNY Mellona ispitalo kako je kolaps ekosistema Terra utjecao na institucionalne investitore. Prema izvještaju, 9% institucionalnih menadžera imovine istaklo je da kolaps Terre nije utjecao na njihove planove za digitalnu imovinu, dok je 50% izjavilo da je uzela kratkoročnu pauzu radi ponovne procjene, uz napomenu da će se vjerojatno nastaviti uskoro.

Nedavno: Da li bi Hong Kong zaista mogao postati kineski proxy u kriptovalutama?

O tome da li će medvjeđe tržište uticati na interes banaka za digitalnu imovinu, Butler je objasnio da kripto tržište nije veliki faktor koji utiče na banke, posebno kada je u pitanju DeFi. Na primjer, istaknuo je da je JPMorgan koristio Polygon da provede živu međuvalutu transakciju koja je uključivala tokenizirane depozite u singapurskim dolarima i japanskim jenima, zajedno sa simulacijom tokeniziranih državnih obveznica. Prema Butleru, ta sredstva nemaju korelaciju sa cijenama kriptovaluta. dodao je:

„U suštini, finansijske institucije traže načine da tokeniziraju tradicionalnu imovinu – a to može biti bilo šta, od obveznica i fiat valuta do ugovora o nekretninama – i da ih digitalno izvrše. Kao takvi, ovi tokeni zadržavaju vrijednost svoje ‘originalne’ imovine, tako da se ovdje više radi o samoj tehnologiji nego o cijenama kriptovaluta i tržištima medvjeda/bika.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.