Crypto

Bankarski gigant Santander će ponuditi kripto trgovinu Brazilcima jer kripto ‘je tu da ostane’

Banco Santander SAbrazilska podružnica Španije Santander Groupplanira početi nuditi trgovinu kriptovalutama, vjerovatno već ove godine.

Banka planira da svojim brazilskim klijentima počne nuditi usluge vezane za kriptovalute “u narednim mjesecima”, izvijestio je Folha de S. Paulo, citirajući izvršnog direktora Santander Brazila Maria Leãa.

Navodi se kako je izvršni direktor rekao da banka očekuje da će imati “definicije o tome” u narednih nekoliko mjeseci, tokom sljedećeg objavljivanja kvartalnih rezultata ili “čak i prije”, dodajući:

“Prepoznajemo da je to tržište koje je tu da ostane, i nije nužno reakcija na konkurente koji se pozicioniraju, to je jednostavno stav da je naš klijent tražio ovu vrstu imovine, tako da moramo pronaći najispravnije i edukativniji način za to.”

Latinoamerički bankarski gigant Itaú najavio pokretanje sopstvene platforme za tokenizaciju imovine, Itaú Digital Assets, 14. jula, dok je prošlog maja, XP i Nubank objavili su i svoje kripto ponude, navodi se u izvještaju.

Također, kako je objavljeno u maju, Nubank je rekla da će uložiti 1% svog portfelja u bitcoin (BTC) i da će početi sa uvođenjem funkcija koje omogućavaju korisnicima svojih aplikacija da kupuju, prodaju i drže BTC i ethereum ( ETH).

I to nije sve, jer se kripto već neko vrijeme širi diljem regije. Na primjer, kako je objavljeno u januaru ove godine, argentinski gigant e-trgovine sa sjedištem Mercado Libre uloženo u Mercado Bitcoin i Paxos (PAX) jer ima za cilj da poveća svoje prisustvo u kriptosferi, kao i razvoj i usvajanje digitalne imovine u Latinskoj Americi.

U međuvremenu, u četvrtak je Banco Santander Brasil SA “premašila očekivanja tržišta neto prihoda u drugom kvartalu”, izvijestio je Reuters, jer je njen neto profit porastao za 2% u odnosu na prethodni kvartal na 4,08 milijardi BRL (787 miliona USD).

Uz to, rezerve za gubitke po kreditima – pokazatelj koliko je gotovine banka izdvojila za pokrivanje kredita za koje je malo vjerovatno da će biti u potpunosti otplaćene – porasle su u odnosu na „izazovnu“ makroekonomsku pozadinu i dostigle BRL 5,75 milijardi (1,1 milijardu USD), više 24,6% na kvartalnom nivou.

____


– 10 brazilskih poslovnih giganata koji su uzeli bitcoin, kripto poniranje
– Visa uvodi više ‘Bitcoin Cashback’ kartica sa partnerima u Brazilu, Argentini

– Brazil u pokretanju usvajanja Bitcoina: ekspanzija Blockchain.com-a, poreske olakšice za rudare, BTC izbor kompanije za nekretnine
– Najveća brazilska Neobank investira u Bitcoin i pušta klijente da kupuju BTC, Ethereum

– Još jedan bankarski gigant ulazi u Bitcoin i Ethereum,
– Coinbase se navodno približava Mercado kupovini Bitcoina jer Binance priprema proširenje Rio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *