Crypto

Banka Tajlanda će pilotirati CBDC za stanovništvo do kraja 2022

Pored svojih veleprodajnih projekata digitalne valute centralne banke (CBDC) i testiranja CBDC maloprodaje u maloprodaji sa korporacijama, Banka Tajlanda (BOT) će proširiti obim razvoja CBDC-a usmjerenog na maloprodaju na pilot fazu. Moguća primjena “Retail CBDC-a” u stvarnom životu će se provoditi unutar privatnog sektora u ograničenom obimu.

Kako glasi najava 5. avgusta na zvaničnoj stranici BOT-a:

„BOT će procijeniti koristi i povezane rizike od pilota kako bi formulirao povezane politike i poboljšao dizajn CBDC-a u budućnosti.”

Pilot je podijeljen na dva kolosijeka. Tokom prvog — „Foundation track“ — CBDC će biti testiran u aktivnostima sličnim gotovini, odnosno plaćanju roba i usluga, u ograničenim područjima i na skali od 10.000 maloprodajnih korisnika. U eksperimentu će učestvovati tri kompanije — Bank of Ayudhya, Siam Commercial Bank i 2C2P. Testiranje bi trebalo da počne krajem 2022. godine i traje do sredine 2023. godine.

Druga faza nazvana „Innovation track” će se fokusirati na predstavljanje inovativnih slučajeva upotrebe za CBDC. Privatni sektor i javnost imaće priliku da predstave svoje slučajeve upotrebe za Retail CBDC putem “CBDC Hackathona”, koji će se održati od 5. avgusta do 12. septembra 2022. Odabrani učesnici će dobiti mentorstvo od iskusnih finansijskih institucija.

U međuvremenu, BOT ne planira izdavanje Retail CBDC, „pošto izdavanje zahteva temeljno razmatranje“ rizika i koristi za finansijski sistem uopšte.

Povezano: Stroga tajlandska kripto regulacija uzrokuje da SCB odgodi kupovinu Bitkuba

Dana 4. avgusta, tajlandski finansijski regulator, Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) dodijelila je operativne dozvole četirima operaterima digitalne imovine, uprkos previranjima u vezi sa singapurskom berzom Zipmex, koja je u julu obustavila povlačenje sredstava za klijente u zemlji. Količina kriptovaluta na Tajlandu porasla je za skoro 600% početkom 2021. godine kako je tržište bikova jačalo zamah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *