Crypto

Banka Japana isprobava digitalni jen sa tri megabanke

Uprkos neizvjesnosti Japana da li će izdati digitalnu valutu centralne banke (CBDC), Banka Japana (BoJ) nastavlja eksperimentirati s potencijalnim digitalnim jenom.

Japanska centralna banka započela je saradnju sa tri megabanke i regionalne banke kako bi sprovela pilot emisiju CBDC-a, izvestila je lokalna novinska agencija Nikkei 23. novembra.

Pilot ima za cilj da obezbijedi demo eksperimente za izdavanje japanske nacionalne digitalne valute, digitalnog jena, počevši od proljeća 2023.

Kao dio suđenja, očekuje se da će BoJ sarađivati ​​sa velikim privatnim bankama i drugim organizacijama kako bi otkrio i riješio sve probleme u vezi sa depozitima i isplatama klijenata na bankovnim računima. Prema izvještaju, pilot će uključivati ​​testiranje offline funkcionalnosti mogućeg japanskog CBDC-a, ciljajući plaćanja bez interneta.

Japanska centralna banka planira da nastavi sa CBDC eksperimentom oko dvije godine i donese odluku o tome da li će izdati digitalnu valutu do 2026. godine, navodi se u izvještaju.

Vijest dolazi usred zemalja širom svijeta koje sve više pokreću CBDC istraživačke i razvojne inicijative, a zemlje poput Kine vode globalnu CBDC trku.

Kao što je Cointelegraph izvijestio 22. novembra, Rezervna banka Indije priprema se za pokretanje maloprodajnog pilot-projekta digitalne rupije u saradnji s velikim lokalnim bankama, uključujući Državnu banku Indije u decembru. Sredinom novembra, Inovacijski centar Njujorške banke Federalnih rezervi najavio je pokretanje 12-nedjeljnog CBDC pilota za dokaz koncepta u partnerstvu sa bankarskim divovima kao što su BNY Mellon, Citi, HSBC i drugi.

Povezano: Japanski međunarodni sistem plaćanja će testirati plastične kartice za CBDC

Dok većina svijeta žuri da pokrene CBDC, neke zemlje poput Danske ispale su iz trke digitalnih valuta. Među razlozima za odustajanje od svojih CBDC ili CBDC projekata, centralne banke su navele potencijalne poteškoće za privatni sektor, upitnu vrijednost i beneficije i druga pitanja. Ipak, nijedna centralna banka nije isključila mogućnost potpunog pokretanja CBDC-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.