Crypto

Bank of England upozorila je potrošače na rizike DeFi-ja nakon kolapsa FTX-a – Uredba uskoro?

Banka Engleske (BoE), centralna banka Velike Britanije, upozorila je potrošače na rizike korištenja protokola decentraliziranih finansija (DeFi) ubrzo nakon kolapsa kripto mjenjačnice FTX.

Upozorenje centralne banke dalo je u govoru zamjenika guvernera Banke Engleske, Jona Cunliffea, na događaju koji je u ponedjeljak organizirala poslovna škola Warwick. U svom govoru, Cunliffe je iznio jak argument za dovođenje kripto aktivnosti u regulatorni okvir.

Prema Cunliffeu, postoje tri razloga zašto je sada bitno regulirati aktivnosti vezane za kriptovalute.

Prvi razlog, prema centralnom bankaru, je zaštita potrošača i investitora i osiguranje da se kriptovalutama može trgovati na „transparentnim, poštenim i robusnim tržištima“. Jasno je stavio do znanja da bi investitori, ako odluče da učestvuju na „visoko špekulativnom“ kripto tržištu, trebali biti u mogućnosti da to učine „sa zaštitom koju bi dobili u konvencionalnim finansijama“.

Drugi razlog na koji je Cunliffe ukazao odnosio se na finansijsku stabilnost i potrebu da se tradicionalni finansijski sistem zaštiti od rizika koji proizilaze iz kriptovaluta.

“Ne bismo trebali čekati do [crypto] je velika i povezana s razvojem regulatornih okvira neophodnih za sprječavanje kripto šoka koji bi mogao imati mnogo veći destabilizirajući utjecaj”, rekao je Cunliffe, snažno nagovijestivši da bi regulatori trebali djelovati prije nego kasnije.

Na kraju, zamjenik guvernera Cunliffe je istakao da bi se regulacija također mogla koristiti za podsticanje daljnjih inovacija u kripto prostoru, te da bi ove inovacije potencijalno mogle koristiti i tradicionalnim finansijama. Kao primjer ovoga, rekao je da su pametni ugovori u DeFi-ju pokazali da mogu kombinirati funkcije trgovanja, kliringa i poravnanja u „jedan, trenutni ugovor“, umjesto da to rade različite institucije, kao što je slučaj u na primjer današnje berze.

I dok je priznao da bi se posljednji prijedlog „mogao činiti kontraintuitivnim onima koji regulaciju vide kao suprotnost inovacijama“, zvaničnik centralne banke je jasno stavio do znanja da vjeruje da se inovacija može razvijati i usvojiti samo „u obimu“ unutar čvrstog regulatornog okvira .

Na ovaj način, “možemo osigurati da prednosti nove tehnologije i novih poslovnih modela zapravo proizlaze iz inovacija, a ne iz regulatorne arbitraže”, rekao je zamjenik guvernera BoE.

Zalaganje za CBDC

Cunliffov govor na Warwick Business School nije bio prvi put da je komentirao kripto tržište i kako bi se vlada trebala uključiti. Prošle godine, Cunliffe je također naveo slučaj digitalnih valuta centralne banke (CBDC) u izvještaju pripremljenom za G20.

“[…] CBDC-ovi nude priliku da se počne s ‘čistog lista’”, rekao je Cunliffe tada, dodajući da CBDC-ovi otvaraju priliku da se “izbjegnu mnogi izazovi u današnjim naslijeđenim tehnologijama i procesima” koji se odnose na prekogranična plaćanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.