Crypto

Bahamski likvidatori kažu da se u FTX-u dogodila ‘ozbiljna prevara i loše upravljanje’

Likvidatori na Bahamima koji rade na sada bankrotiranoj kripto berzi FTX vjeruju da je došlo do “ozbiljne prijevare i lošeg upravljanja” na berzi, otkrivaju sudski dokumenti.

„Dosadašnji nalazi zajedničkih privremenih likvidatora ukazuju na to da su FTX i povezana grupa kompanija mogli počiniti ozbiljnu prevaru i loše upravljanje, navodi se u dokumentima, prema više medijskih izvještaja.

Dokumenti se vjerovatno odnose na otkrića u medijima od prošle sedmice kada su se pojavile vijesti da firma za trgovinu kriptovalutama Sama Bankman-Frieda Alameda Research duguje oko 10 milijardi dolara FTX-u. Izveštaji su takođe ukazivali da je FTX zloupotrebio sredstva klijenata i dao propali zajam od 500 miliona dolara kripto zajmodavcu Voyager Digital u maju.

Voyager Digital je podnio zahtjev za bankrot u julu ove godine nakon što ga je uhvatila zaraza nakon propasti kripto hedž fonda Three Arrows Capital.

Optužbe likvidatora protiv FTX-a iznesene su u dokumentima dostavljenim u srijedu američkom stečajnom sudu za južni okrug New Yorka. Dokumenti su podneseni u ime bahamskih likvidatora Briana Simmsa, Kevina Cambridgea i Petera Greavesa.

Osim pozivanja na “prevaru i loše upravljanje” koji se dešavaju u FTX-u, novopodneseni dokumenti također nastoje blokirati prodaju bilo koje imovine FTX-a dok sud ne donese odluku o sljedećim koracima u skladu sa američkim zakonom o stečaju.

Nansen: „Bliske (u lancu) veze” između FTX-a i Alamede

U međuvremenu, izvještaj kripto analitičke platforme Nansen u četvrtak otkrio je da su veze između FTX-a i Alamede, dvije od Bankman-Friedovih najistaknutijih kompanija, bile bliske “od samog početka”.

Analitičari u Nansen-u su došli do zaključka proučavanjem niza transakcija na lancu između Bankman-Friedovih kompanija, pronašavši dokaze o velikim transferima FTX-ovog vlastitog FTT tokena između dva entiteta. Dodaje se da se većina neto kapitala u Alamedi “sastoji od FTX-ovog vlastitog centralno kontroliranog tokena, FTT-a”.

“Iznenadni pad FTX-a izazvao je rastući strah kod učesnika na kripto tržištu – i investitora i trgovaca. Ako ništa drugo, ova situacija samo pojačava potrebu za većom transparentnošću u kriptovaluti”, napisali su Nansenovi analitičari u izvještaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.