Crypto

Australijski senator izrađuje nacrt zakona usmjerenog na stabilcoin, regulaciju digitalnih juana

Australijski liberalni senator Andrew Bragg objavio je novi nacrt zakona koji ima za cilj suzbijanje razmjene digitalne imovine, stabilnih kovanica i digitalne valute kineske centralne banke, e-juana.

U izjavi od 18. septembra, senator Bragg je naveo da “Australija mora držati korak sa globalnom trkom za regulaciju digitalne imovine” jer je “od suštinske važnosti da parlament vodi reformu zakona” po tom pitanju.

Novi nacrt zakona pod nazivom Nacrt zakona o digitalnoj imovini (regulacija tržišta) 2022. poziva na uvođenje licenci za razmjenu digitalne imovine, usluge čuvanja digitalne imovine, izdavaoce stabilnih kovanica, kao i zahtjeve za otkrivanje podataka za fasilitatore e-Yuana u Australiji.

U razgovoru za Cointelegraph, senator Bragg je rekao da je Australija “prilično izložena riziku, kao ekonomija, i to je jedan od razloga zašto moramo imati ozbiljan program za upravljanje poremećajima, upravljanje rizicima, koji proizlaze iz razvoja CBDC-a.”

Senator Bragg je rekao da je cilj ovog konkretnog akta da obezbedi „efikasan regulatorni okvir“, kao i da obezbedi „izveštavanje o informacijama od strane određenih banaka koje olakšavaju upotrebu ili dostupnost digitalnog juana u Australiji“ i da obezbedi „dodatne obaveze ” za organe upravljanja u vezi sa ovim aktom i „regulacijom aktivnosti koje se odnose na digitalnu imovinu i digitalni juan”.

Senator Bragg je rekao da ovo nije “optužujući stav”, već samo “pripremanje i prikupljanje informacija” za koje smatra da je potpuno “razumno”.

Liberalni senator je također dodao da Australija ne bi imala koristi od CBDC-a jer se “pitanjima privatnosti ne može upravljati”, međutim važno je da australska vlada “stavi nešto na sto” za upravljanje drugim CBDC-ima koji se uvode, kao guverner Rezervna banka Australije je “progovorila prije nego što je rekla da mora postojati regulacija o stabilnim kovanicama”.

Konsultacije o nacrtu zakona otvorene su do 31. oktobra 2022. i pozdravljaju „povratne informacije zajednice“.

Andrew Bragg, pro-kripto australijski političar, bio je otvoreni zagovornik kriptovalute otkako je izabran za senatora 2019. Senator Bragg se zalagao za jasan regulatorni okvir za digitalnu imovinu i kripto kompanije od 2021., u nastojanju da spriječi lokalne startapi iz inostranstva.

Senator Bragg je napomenuo da je “predsjedavao komitetom” za digitalnu imovinu bez “u to vrijeme fiksnog pogleda” i “sproveo istragu o ovim stvarima”, kao i da se informirao “o rizicima i mogućnostima”.

Povezano: Kineska opštinska banka izdaje prvi digitalni zajam u juanu koristeći intelektualnu svojinu kao kolateral

U međuvremenu, australska laburistička vlada navodno radi na “reformama kripto imovine” kako bi “poboljšala način na koji australski regulatorni sistem upravlja kripto imovinom”.

Prošlog mjeseca, riznica je izjavila da će “dati prioritet radu na mapiranju tokena u 2022. godini, što će pomoći da se identifikuje kako kripto sredstva i srodne usluge trebaju biti regulirane”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.