Crypto

Australijski rudar kriptovaluta udvostručuje stopu heširanja nakon pokretanja kanadskih platformi

Australijski rudar za bitkoin Iris Energy rekao je da je povećao svoju stopu heširanja na više od 2,3 exahaša u sekundi nakon završetka druge faze svojih operacija u Mackenzieju u Kanadi.

U najavi od ponedjeljka, Iris Energy je rekao da je uključio 41 megavat operativnog kapaciteta u općini Britanska Kolumbija otprilike dva mjeseca prije roka, dodajući 1,5 EH/s postojećem hash rate-u. Osim toga, rudar bitkoina (BTC) očekuje da će do kraja trećeg tromjesečja 2022. dovesti još 50 MW online u Prince George, povećavajući svoj operativni kapacitet na 3,7 EH/s.

Suosnivač i ko-izvršni direktor kompanije Iris Energy Daniel Roberts rekao je da je firma pustila pogon u pogon prema rasporedu “uprkos trenutnoj situaciji na tržištu i tekućim izazovima u međunarodnom lancu nabavke”. Kompanija je planirala da u avgustu postavi dodatne rudare kako bi povećala svoju ukupnu stopu heširanja na 6 EH/s.

Rudarska kompanija je osigurala 19,5 miliona dolara u kapitalu i 3,9 miliona dolara duga tokom runde finansiranja prije IPO-a u decembru 2020., a dionice su počele trgovati na Nasdaq-u u novembru 2021. U vrijeme objavljivanja, cijena dionica je bila 5,30 dolara, sa porasla za otprilike 12% u posljednja 24 sata.

Povezano: Kontrolisanje 17% heš stope BTC-a: Izvještaj o rudarskim firmama koje kotiraju na javnoj berzi

Iris je rekao da je investirao u podatkovne centre na obnovljive izvore energije usred kontroverzi oko utjecaja kripto rudara na okoliš. Iako su mnogi zagovornici ukazivali na primjere uključujući kripto rudare koji koriste energiju proizvedenu prirodnim plinom koji bi inače bio spaljen, neki kreatori politike u Sjedinjenim Državama nazvali su rudarenje „problematičnim“ za korištenje energije i emisije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *