Crypto

Australijska berza vrijednosnih papira poduzima korak ka trgovanju tokeniziranom imovinom

Kompanije na Australijskoj berzi vrijednosnih papira (ASX) mogle bi biti u mogućnosti da trguju tokeniziranim obveznicama, dionicama, fondovima ili karbonskim kreditima nakon uspješnog probnog dokaza o konceptu koji vodi platforma za investiranje u digitalna sredstva Zerocap.

U ponedjeljak, Zerocap platforma za investiranje u digitalnu imovinu sa sjedištem u Melbourneu rekla je Cointelegraphu da je uspješno koristila Synfini da premosti svoju skrbničku infrastrukturu na platformu kao dio probnog programa, omogućavajući trgovanje i kliring tokenizirane imovine zasnovane na Ethereum-u.

Proba je dio ASX-ovog projekta poravnanja Synfini zasnovanog na tehnologiji distribuirane knjige (DLT), koji je pokrenut u novembru. Platforma klijentima nudi pristup ASX-ovoj DLT infrastrukturi, hostingu podataka i uslugama glavne knjige, omogućavajući im da iz nje grade blockchain aplikacije.

Suosnivač i izvršni direktor Zerocap-a Ryan McCall izjavio je da se to dogodilo prošle godine i da je “zainteresovano” u institucionalnoj sferi, posebno od kompanija koje istražuju načine da tokeniziraju i trguju obveznicama, fondovima ili karbonskim kreditima.

“Razmišljajući izvan Bitcoina, Ethereuma i druge kripto imovine, tokenizacije obveznica, dionica, imovine, karbonskih kredita, privatnog kapitala i svega što je u suštini nelikvidno, ovdje postoji jaka vrijednost da možemo tokenizirati bilo koju imovinu i premostiti to u ASX ekosistem.”

McCall je naglasio da kompanije koje se bave posebno „neprozirnim i teško dostupnim tržištima“ kao što su obveznice i karbonski krediti traže načine da efikasno smanje troškove, uštede vrijeme na izdavanju i otvore širi pristup investicijama putem tokeniziranih ponuda.

Upitan da li će ASX moći ponuditi kripto trgovinu putem Synfinija, McCall je rekao “da”, ali da nije vidio nikakve pokazatelje interesa u ovoj oblasti, jer su ASX i drugi prvenstveno fokusirani na tokenizaciju tradicionalnog/stvarnog svijeta. imovine.

Međutim, vrijedno je napomenuti da je Synfini posebna inicijativa od ASX-ove zamjene CHESS sistema zasnovanog na blockchain-u koja tek treba biti implementirana nakon godina tehničkih problema.

McCall je dalje sugerirao da bi Zerocap mogao u bliskoj budućnosti službeno pokrenuti usluge tokenizacije imovine i trgovanja putem Synfinija institucijama, jer je upravo odobrio potrebne korake za pravno odobrenje.

“Od tada prolazimo kroz proces sertifikacije kako bismo ušli u proizvodno okruženje, što kao što možete zamisliti, za bilo koju vrstu poslovnog softvera, ali svakako za razmjenu, to je prilično strog proces. Dakle, upravo smo potvrdili proizvodni certifikat. Dakle, spremamo se da ovo primenimo sada”, rekao je.

McCall je također naglasio da bi s obzirom na to da je ASX renomiran izvor za trgovinu digitalnom imovinom, to vjerovatno umanjilo institucionalnu zabrinutost zbog rizika druge ugovorne strane koji se odnosi na kripto sektor.

Ovakvi rizici su u velikoj mjeri preovladavali ove godine zbog nekoliko velikih kripto firmi koje se ili suočavaju s problemima likvidnosti, ili su u potpunom bankrotu u slučaju Celsiusa, Voyager Digitala i Three Arrows Capitala.

“Dakle, rizik druge ugovorne strane, znate, kreditni rizik konkretno je, pretpostavljam, najveća tema za razgovor u kriptoupravi u ovom trenutku s katastrofom 3AC. I mislim da to samo demonstrira slučaj upotrebe za ono što ASX pokušava učiniti ovdje.”

“Znate, razmišljajući o ekosistemu i zaštiti investitora i svim stvarima koje nudi, definitivno postoji potreba za tako nečim u digitalnoj imovini”, dodao je.

Izvršni direktor Zerocap-a je također sugerirao da će Synfini vjerovatno koristiti širok spektar firmi, jer je platforma laka za korištenje i uklanja mnogo varijabli za kompanije.

“Ako skrbnik ili menadžer fonda ili bilo koji programer aplikacije želi doći i napraviti blockchain aplikaciju, oni to mogu učiniti na ovoj Synfini platformi bez potrebe da stvarno brinu o upravljanju bilo kojom infrastrukturom, što je prilično cool”, rekao je.

Povezano: ASIC stolac uznemiren ogromnom količinom kripto investitora koji “preuzimaju rizik”.

Zerocap je nedavno učestvovao u tokeniziranoj transakciji karbonskih kredita krajem juna, pri čemu je firma pružala usluge kreiranja tržišta i likvidnost za razmjenu između velike australske porodične kancelarije Victor Smorgon Group i BetaCarbon, platforme za trgovanje ugljenikom zasnovane na blokčejnu.

Dogovor je također olakšan putem A$DC-a, stabilnog coina koji je u potpunosti osiguran u AUD-u koji je razvila australska banka ANZ “velike četvorke banke”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *