Crypto

Australci su upozorili da izbjegavaju novčanike od kripto papira koje pronađu na ulici

Australci su upozoreni da se klone lažnih bitkoin papirnih novčanika sumnjivog izgleda, koji rade tako što namamljuju žrtve da pristupe unosnom kripto novčaniku, ali će im na kraju oduzeti njihov vlastiti kripto novčanik.

Prema objavi od 22. novembra na Facebook stranici Policijskih snaga NSW-a, prevara počinje kao papirni novčanik kriptovalute sa QR kodom, koji je napravljen da izgleda kao legitimni Bitcoin papirni novčanik.

Oni su razbacani od strane prevaranta na javnim lokacijama kao što su ulice ili parkovi.

Primjer prevare kripto papirnih novčanika. Izvor: Policijske snage NSW

Osoba koja locira papirni novčanik i skenira QR kod biva upućena da klikne na link za pristup kripto novčaniku sa do 16.000 australskih dolara (10.000 dolara).

Od osobe se zatim traži da plati naknadu za isplatu i dostavi svoje akreditive za novčanik koji će im navodno omogućiti da prebace stanje u svoj vlastiti kripto novčanik.

“Kada se plaća naknada za povlačenje i daju detalji o kripto novčaniku osobe, kriptovaluta osobe je ukradena iz njenih kripto novčanika”, objasnila je policija NSW-a.

Vlasti su savjetovale javnost da ostane na oprezu i da svako ko pronađe papirni kripto novčanik sličan ovome ne bi trebao pokušavati skenirati QR kod, pristupiti računu ili dati svoje privatne podatke.

Umjesto toga, novčanik bi trebali predati lokalnoj policijskoj stanici.

Ovo nije prvi slučaj prevare sa papirnim kripto novčanikom u Australiji. Prije više od tri mjeseca, korisnik na Redditu napravio je nit u kojoj je prijavio da je pronašao papirni kripto novčanik i označio ga kao moguću prevaru.

Deseci drugih ljudi iz cijele zemlje odgovorili su svojim pričama o pronalaženju papirnih kripto novčanika na ulici, na plaži i u parkovima.

Jedan korisnik, Pinnymc, komentirao je da su zamalo pali na to jer su mogli vidjeti adresu novčanika i transakcije na lancu. Rekli su da je i web stranica izgledala originalno.

Međutim, Pinnymc kaže da su postali sumnjivi zbog naknade za transakciju od 0,5%.

“Da je ovo legalan novčanik, mogao bih da ga podignem, a naknada za transakciju izlazi iz bilansa. Šteta je jer ovo izgleda tako legitimno”, rekao je korisnik.

Povezano: ‘Nemojte odlagati’ — ASIC upozorava Australce da potraže 10 znakova kripto prevare

Australci su se ove godine već pokazali posebno podložnim prevarama vezanim za ulaganja i kriptovalute, izgubivši 242,5 miliona australskih dolara od prevaranta do sada u 2022., prema podacima s web stranice Scamwatch australske organizacije za nadzor potrošača.

Državna federalna agencija za provođenje zakona također je istakla kriminalnu upotrebu kriptovaluta kao “pretnju u nastajanju”, ali kaže da je izazov držati korak s kriminalcima koji stalno mijenjaju taktike i metode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.