Crypto

ASIC-ov Longo obećava akciju protiv određenih “visokorizičnih” kripto proizvoda

Australski regulator finansijskih usluga i tržišta izdao je još jedno oštro upozorenje izdavaocima finansijskih proizvoda zasnovanih na kriptovaluzi, posebno onima koji neprikladno prodaju visokorizične proizvode.

Joe Longo, predsjednik australske Komisije za vrijednosne papire i investicije (ASIC) u uvodnom govoru na godišnjem forumu ASIC-a 3. novembra po lokalnom vremenu rekao je da će koristiti postojeće zakone za nadzor nad “rizičnim i složenim proizvodima” kako bi zaštitili potrošače.

Dodao je da “kripto i kripto ekosustav i dalje predstavljaju izazove i mogućnosti za regulatore i kreatore politike” rekavši da su rizici kod ulaganja u kripto “često neprozirni” sa imovinom koja je “veoma promjenjiva, inherentno rizična i složena”.

Dok se njegovo upozorenje odnosilo i na firme koje nisu fokusirane na kripto, Longo je posebno ciljao na izdavaoce finansijskih proizvoda zasnovanih na kriptovaluzi, upozoravajući ih ako njihova ponuda ne prođe ASIC test:

“Prečesto izdavatelji nastoje plasirati visokorizične i nišne investicijske proizvode, uključujući u nekim slučajevima kripto-bazirane proizvode, vrlo širokom spektru potrošača.

Vidimo da izdavaoci promovišu visokorizične proizvode kao odgovarajuća ulaganja koja će činiti značajan dio investicionog portfelja pojedinačnog potrošača. To se neće tolerisati i biće preduzeto”, upozorio je on.

Longo je rekao da ASIC nastavlja da koristi pravila donesena u oktobru 2021. za finansijske proizvode kako bi imali strože određivanje ciljanog tržišta (TMD) i otkrivanje značajnih poslova izvan tih TMD-a za kontrolu “rizičnih, promjenjivih i složenih proizvoda”.

ASIC je nedavno iskoristio ove ovlasti 17. oktobra, zaustavivši tri fonda vezana za kriptovalute koja će biti ponuđena maloprodajnim investitorima, zbog neusklađenih TMD-ova koji su za Cointelegraph rekli da su „preširoki […] s obzirom na volatilnost i špekulativnu prirodu kripto tržišta.”

Longo je zauzeo naizgled mekši pristup tehnologiji blockchaina i tokenizacije imovine, ističući da ona ima potencijal da „pruži nova rješenja za dugogodišnje probleme“ i „revolucionira način na koji obavljamo trgovinu“.

Napomenuo je rad regulatora koji podržava pilot lokalne centralne banke Digital Currency (CBDC) rekavši da ASIC prati razvoj pilota i kako će odgovoriti i prilagoditi se, dodajući:

“Dok ohrabruje digitalne inovacije, ASIC će djelovati da poremeti i odvrati ponašanje koje šteti ljudima. Štetno ponašanje koje spada u našu nadležnost, uključujući nelicencirano ponašanje i obmanjujuću promociju finansijskih proizvoda kripto-aktive, nalazi se u našem vidokrugu.”

Povezano: Reći ‘ne finansijski savjet’ neće vas sačuvati od zatvora: Kripto advokati

Na panelu o kriptovalutama kasnije u toku dana, Longo je rekao da je kripto “sposobnost štete za potrošače i investitore zaista, zaista značajna” kada se trguje digitalnom imovinom i ponovio razliku između kripto i blockchain tehnologije:

“Moja središnja poruka za potrošače je da je ovo rizična, spekulativna i slabo shvaćena aktivnost, koja se mora razlikovati od inovacije osnovne tehnologije.”

Longo je rekao da kripto objedinjuje “ključna pitanja za koja ASIC zanima: tehnologiju, inovacije i nove izazove za regulaciju.”

Govorio je o tri „kamena temeljca“ strategije kriptoregulacije ASIC-a, a to su podrška razvoju regulatornog okvira i veće pravne jasnoće za kripto i prikupljanje informacija od međunarodnih kolega kako bi se informirala vlada o djelotvornom zakonskom okviru, uz nastavak remećenja i odvraćanja prevare koje uključuju kriptovalute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.