Crypto

ARK Invest Cathie Wood povećava izloženost Bitcoinu jer su GBTC, Coinbase dionice dosegle nove najniže vrijednosti

Dionice Bitcoin (BTC) firmi su glavna “kupovina” za menadžera imovine ARK Invest usred pada FTX-a.

Najnoviji podaci potvrđuju da ARK nastavlja da povećava svoje udjele u berzi Coinbase (COIN) i Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Cathie Wood kupuje dip

S obzirom da zaraza FTX-om još uvijek širi kripto industriju, ističe se odluka ARK-a da poveća izloženost dvije firme uhvaćene na liniji vatre.

Prema brojevima koje je dostavio namjenski resurs za praćenje CEO Cathie Wood, Cathie’s Ark, kompanija je 21. novembra dodala 176.945 GBTC dionica.

One se pridružuju većoj tranši od 273.327 dionica od 15. novembra, a kupovina je završena samo sedmicu nakon što se FTX raspao.

ARK Invest GBTC grafikon holdinga (screenshot). Izvor: Cathie’s Ark

Od tada, GBTC je došao u centar pažnje jer se matična kompanija Digital Currency Group (DCG) sama bori protiv FTX problema.

Coinbase je u međuvremenu još jedna meta za ARK. Od početka novembra, kompanija je dodala 1,3 miliona COIN dionica, čime je svoj ukupan udio povećao na 8,374 miliona – skoro najviših vrijednosti svih vremena.

COIN dionice sada zauzimaju 12. po veličini poziciju ARK-a.

ARK Invest COIN grafikon holdinga (screenshot). Izvor: Cathie’s Ark

Komentarišući debakl FTX-a u svom najnovijem biltenu, ARK je priznao potencijalne implikacije za DCG kompaniju Genesis Trading i upozorio da bi drugi mogli biti sljedeći.

“I pored toga, naše uvjerenje u decentralizirane i transparentne javne blockchaine je snažno kao i uvijek”, dodaje se ipak.

“U ovom i drugim slučajevima, decentralizacija i transparentnost su najvažniji kao protuotrovi za grubo loše upravljanje povezano s centraliziranim posrednicima, a da ne spominjemo lažne centralizirane posrednike.”

Cijena BTC-a dostiže nove dvogodišnje najniže vrijednosti

Akcija cijena bitkoina u međuvremenu nastavlja da opada, dvije sedmice nakon što su problemi na FTX-u izmakli kontroli.

Povezano: Nivoi cijena bitcoina za promatranje kako se trgovci klade na BTC ispod 14 hiljada dolara

BTC/USD je 21. novembra dostigao nove dvogodišnje najniže nivoe, pokazuju podaci Cointelegraph Markets Pro i TradingView.

Par je pao na 15.479 dolara na Bitstamp-u nakon otvaranja na Wall Streetu, samo se malo oporavio i zaokružio 15.750 dolara u vrijeme pisanja.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

I sam COIN je istovremeno dosegao rekordno nizak nivo, dok je GBTC, koji je podjednako pogođen, zadržao većinu svog popusta na preko 40% u odnosu na spot cijenu Bitcoina uprkos kupovini ARK-a.

GBTC premija u odnosu na imovinu u odnosu na grafikon BTC/USD. Izvor: Coinglass

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.