Crypto

Argentinski zvaničnici upali u ilegalnu BTC rudarsku farmu u “luksuznim apartmanima”

Obuka argentinskog poreznog tijela protiv neregistrovanog rudarenja kriptovaluta širi se na stambene objekte. Policajci su zatvorili ilegalnu farmu za rudarenje bitkoina (BTC) u “high-end” bloku stanova u luksuznom dijelu La Plate, provincija Buenos Aires.

Ranije ovog mjeseca, poreski organ – lokalno poznat kao AFIP – upao je na farmu stoke i žitarica, gdje je pronašao opremu za rudarenje kovanica vrijednu oko 20 miliona dolara.

No, nakon posljednjeg hapsenja policajci su upali u stan, gdje su, kako su rekli, pronašli funkcionalne i neregistrovane uređaje za rudarenje bitkoina povezanih na internet. Postrojenja su, navodi AFIP, bila sakrivena u “kontejneru” koji je bio skriven na terasi kompleksa.

Službenici su naveli da se hardver sastoji od oko 180 “video kartica koje se koriste za rudarenje bitkoina”. Tvrdili su da je tržišna vrijednost opreme “više od 45.000.000 dolara”. Također su tvrdili da su platforme za rudarenje kriptovaluta bile operativne “više od osam mjeseci” prije nego što su otkrivene.

Čini se da je idejni tvorac farme bio vlasnik kompleksa, a poreski organ je izjavio da je “vlasnik imovine” “pod istragom”.

Ali AFIP je otkrio da su tačke napajanja na terasi registrovane “u ime treće strane”, što je “manevar koji je pomogao prikrivanju farme”, izvještava Ambito.

Pretres je sproveden u saradnji sa regionalnom direkcijom La Plate Generalne poreske uprave.

Razbijanje neregistrovanih argentinskih kripto rudara

Policajci su izjavili da istražuju “aktivnost” na “druge dvije adrese” kako bi vidjeli da li se može uspostaviti veza.

Ove godine AFIP-ove racije su također vidjeli da je porezni organ presreo ilegalnu pošiljku opreme za rudarenje kriptovaluta skrivenu u sanduku za otpremu punom šiljki za stoku i dječjih igračaka.

Oni su također upali na farmu u provinciji San Huan gdje su rudari sakrili svoje platforme u području rezervisanom za hlađenje voća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.