Crypto

ApeCoin geo-blokira američke stekere, dva Apea se prodaju za milion dolara svaki, tržište je pokrenuto

Vlasnici ApeCoin-a (APE) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi propustiti nagrade za ulaganje nakon što su SAD dodane na listu regija kojima je geografski blokirana upotreba nadolazeće usluge APE za ulaganje.

Blockchain infrastrukturna kompanija Horizen Labs, koja gradi stranicu u ime ApeCoin decentralizirane autonomne organizacije (DAO), otkrila je vijesti u ažuriranju ApeStake.io od 24. novembra na Twitteru, rekavši: „Nažalost, u današnjem regulatornom okruženju, imali smo nema dobre alternative.”

Kanada, Sjeverna Koreja, Sirija, Iran, Kuba, Rusija i područja Ukrajine, Krima, Donjecka i Luganska pod kontrolom Rusije također su na listi blokiranih.

Vjerovatno postoje načini da se zaobiđe geo-blok. U ažuriranju se navodi da je web stranica samo sučelje za interakciju sa pametnim ugovorom otvorenog koda baziranog na Ethereum-u, a “nekoliko drugih” sučelja kreiraju strane kao što su razmjene i DeFi platforme.

Istaknuti korisnik Twittera “Zeneca” rekao njihovih 312,00 pratilaca koje će oni iz regiona koje je geoblokirao ApeStake.io i dalje moći da ulože direktnom interakcijom sa pametnim ugovorom ili korišćenjem drugog interfejsa bez geo-blokova. Oni u blokiranim regijama također mogu koristiti virtuelnu privatnu mrežu (VPN) za lažiranje svoje lokacije.

Odluka da se blokiraju američki korisnici vjerovatno je rezultat istrage Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) koju je u oktobru pokrenula APE kreator Yuga Labs. Regulatorno tijelo istražuje da li nezamjenjivi tokeni kompanije (NFT) djeluju više kao vrijednosni papiri i da li krše savezne zakone.

Dva Bored Ape NFT-a prodaju se za skoro milion dolara svaki

U međuvremenu, neki Bored Apes i dalje postižu visoke cijene čak i u dubinama kripto zime. NFT iz Yuga Labsove vodeće kolekcije Bored Ape Yacht Club (BAYC) prodat je za 800 Ether (ETH), ili skoro 950.000 dolara u trenutku prodaje 23. novembra.

BAYC #232 je prodao Deepak Thapliydal pseudonimnom NFT kolekcionaru “Keungz” — koji naizgled ima više Yuga Labs NFT-ova prema njihovom OpenSea profilu.

Thapliydal je izvršni direktor Web3 infrastrukturne kompanije Chain i stekao je poznatu slavu po tome što je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za kupovinu “najskupljeg NFT kolekcionara” nakon što je kupio CryptoPunk #5822 za 8.000 ETH, ili 23,7 miliona dolara, 12. februara.

Prodaja BAYC-a #232 je usko praćena drugom 24. novembra za BAYC #1268 između dva neidentifikovana novčanika za 780 ETH, ili skoro 940.000 dolara u trenutku prodaje.

Prodaja je značajna jer su se NFT prodali daleko iznad trenutne donje cijene za kolekciju koja je zabilježila pad tokom proteklih mjeseci.

Prema podacima iz NFT Price Floor-a, minimalna cijena za Dosadnog majmuna u vrijeme pisanja je nešto ispod 63 ETH, ili oko 75.600 dolara, i 80% je niža u američkim dolarima u odnosu na 1. maja najviši nivo od 144,9 ETH , ili preko 391.000 dolara u to vrijeme.

ApeCoin DAO pokreće tržište

DAO predvođen zajednicom, sastavljen od vlasnika ApeCoin-a, pokrenuo je sopstveno tržište za kupovinu i prodaju NFT-ova iz ekosistema Yuga Labs.

Prikladno nazvana ApeCoin Marketplace koju je izgradila NFT infrastrukturna firma Snag Solutions pokrenuta je 24. novembra i podržava transakcije kolekcija BAYC, Mutant Ape Yacht Club, Bored Ape Kennel Club i Otherdeed NFT.

U tviter temi od 24. novembra, izvršni direktor Snag Solutions-a, Zach Heerwagen, rekao je da tržište „uključuje jedinstvene karakteristike“ posebno za NFT zajednice, uključujući mogućnost ulaganja APE-a.

Prema Heerwagenu, tržište “poštuje autorske naknade uz značajno smanjenje naknada”. Deo od 0,25% svake prodaje čuva se u novčaniku sa više potpisa i koristi se za finansiranje DAO inicijativa.

Povezano: Industrija izražava povjerenje u NFT prostor usred kolapsa FTX-a

Podrška tržišta za autorske naknade dolazi pošto su neka druga NFT tržišta, kao što su Magic Eden bazirana na Solani (SOL) i LooksRare bazirana na Ethereumu, po defaultu prestala provoditi autorske naknade.

Drugi, kao što je OpenSea, nastavili su s primjenom tantijema, pa su čak i stvorili alat za pomoć kreatorima NFT-a u provođenju tantijema na lancu, omogućavajući im da stave prodaju svojih NFT-ova na crnu listu na tržištima bez naknade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.