Crypto

Antminer S19 XP je pao u pokušaju da vrati kripto rudare u profit

S obzirom da se cijena Bitcoina (BTC) kreće vrlo stabilnim tempom tokom kripto zime, povrat ulaganja (ROI) na novi uređaj za rudarenje izgleda kao pucanj u mraku. Ali stručnjak za rudarstvo je objasnio da možda postoji nada za rudare da se vrate na profit.

Phil Harvey, izvršni direktor kripto konsultantske firme Sabre56, rekao je za Cointelegraph da postoje faktori koje treba uzeti u obzir prilikom provjere potencijalnog profita od rudarskih uređaja. To su specifikacije rudarskih mašina, troškovi, stvarni ROI i ekonomija rudarenja tokom vremena.

Analizirajući nedavno objavljeni Antminer S19 XP od strane dobavljača opreme za rudarenje Bitmain, Harvey je primijetio da je u pogledu specifikacija to najefikasniji rudar u ovom trenutku. Što se tiče troškova, stručnjak za kripto rudarenje je istakao da su trenutni troškovi mašina za rudarenje znatno niži nego u proteklih nekoliko mjeseci, posebno ako se kupuju direktno od proizvođača, procjenjujući da može koštati oko 5.600 dolara po mašini.

U smislu onoga što Harvey opisuje kao pravi ROI, izvršni direktor konsultantske firme je objasnio da korišćenje baze podataka njihove firme, koja prati prihode rudara od trenutka kada je prvi ASIC rudar izašao do danas, pokazatelji pokazuju da rudari velikih razmera mogu da zarade nazad svoje ROI za oko 11 mjeseci.

S druge strane, s obzirom na troškove električne energije za maloprodajne rudare, Harvey je rekao da bi im moglo proći 15 mjeseci da dobiju povrat ulaganja. Takođe je objasnio da:

“Ovi brojevi ne uzimaju u obzir moguću polugu. Drugim riječima, rudari koji su platili duplo moraju izdržati dvostruko duži period otplate.”

Osvrćući se na dugovječnost novog uređaja, izvršni direktor je rekao da bi u objektu u kojem rade ovaj tip rudara mogao trajati minimalno 36 mjeseci.

Povezano: Šta se dešava kada se 21 milion bitkoina u potpunosti rudari? Stručni odgovori

Na pitanje da li rudarenje može biti dugoročno isplativo, stručnjak je takođe objasnio da se procjene prihoda od rudarstva ne odvijaju uvijek na način na koji se teoretizira. Napomenuo je da su u 2013. i 2014. godini procjene prihoda od rudarstva porasle u prosjeku na 4.711,28 dolara. Međutim, ispostavilo se da je stvarni prihod samo 1.047,33 dolara. On je objasnio da:

“Baziranje ekonomije rudarstva na jednoj jedinici kao što je dolar po terahašu neće pružiti tačnu sliku industrije rudarstva digitalnih sredstava, mogućnosti ulaganja ili cjelokupnog tržišta.”

Harvey je naglasio da podaci pokazuju da će prihod po terahašu opasti, predviđajući potencijalni kolaps rudarstva. Ali stručnjak za rudarstvo je tvrdio da je to tangencijalno s prihodom po rudarskoj mašini za koju tvrdi da je pokazala stabilnost tokom vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *