Crypto

Anonimni korisnik šalje ETH iz Tornado Cash-a istaknutim ličnostima nakon sankcija

U utorak, dan nakon što je Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo mikser kriptovaluta Tornado Cash zbog njegove navodne uloge u operacijama pranja novca kriptovalutama, intervali od 0,1 Ether (ETH) transakcija počeli su da se materijalizuju od pametnog ugovora do istaknutih ličnosti kao što su generalni direktor Coinbase Brian Armstrong i američka televizija domaćin Jimmy Fallon. Nije moguće ući u trag izvoru transakcija prema Tornado Cash dizajnu, i kao rezultat toga, u operaciju bi moglo biti uključeno ili jedno ili više pojedinaca ili entiteta.

Zbog sankcija, nezakonito je da bilo koja fizička i pravna lica iz SAD komuniciraju sa adresama pametnih ugovora Tornado Cash-a, blockchain ili poslovno. Kazne za namjerno nepoštivanje mogu se kretati od novčanih kazni od 50.000 do 10.000.000 dolara i od 10 do 30 godina zatvora.

Konzistentnost transakcija ukazuje na to da pošiljalac(i) možda započinju šalu kako bi usmjerili pažnju organa za provođenje zakona na pojedince primaoca. Međutim, sankcije Trezora zahtijevaju “namjerno” angažovanje sa adresama pametnih ugovora na crnoj listi kao preduslov za mogući krivični postupak. Stoga je malo vjerovatno da primanje tokena od Tornado Cash-a na besplatnoj osnovi, bez ikakvog prethodnog znanja ili angažmana, može predstavljati kršenje sankcija.

Istog dana, Web3 razvojne platforme Alchemy i Infura.io pridružile su se izdavaču stabilnih coin-a Circle i programskom depozitarnom trezoru GitHub u stavljanju na crnu listu sankcionisanih Tornado Cash adresa i zabrani pristupa njegovoj front-end aplikaciji. Mjesecima ranije, Tornado Cash je pokušao riješiti stalnu zabrinutost da zlonamjerni hakeri koriste njegovu platformu za pranje ukradenih kripto sredstava onemogućavanjem pristupa aplikaciji nedozvoljenim novčanicima. Međutim, njegov suosnivač, Roman Semenov, rekao je tada da instrument blokira samo pristup decentralizovanoj aplikaciji, ili DApp, interfejsu, a ne osnovnom pametnom ugovoru.

Mjesecima ranije, Tornado Cash je pokušao riješiti stalnu zabrinutost da zlonamjerni hakeri koriste njegovu platformu za pranje ukradenih kripto sredstava onemogućavanjem pristupa aplikaciji nedozvoljenim novčanicima. Međutim, njegov suosnivač, Roman Semenov, rekao je tada da instrument blokira samo pristup decentralizovanoj aplikaciji, ili DApp, interfejsu, a ne osnovnom pametnom ugovoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *