Crypto

Analiza cijena 9/14: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, SHIB

Tržišta dionica Sjedinjenih Država i tržišta kriptovaluta su u porastu do objavljivanja podataka o indeksu potrošačkih cijena 13. septembra, ali je rast pao u vodu kada su podaci pokazali da inflacija raste, a ne pada.

Negativni podaci srušili su svaku nadu u kratkoročni zaokret Federalnih rezervi i pokrenuli nagli pad rizične imovine. Tržišna kapitalizacija američkih dionica pala je za oko 1,6 biliona dolara 13. septembra, a tržišna kapitalizacija tržišta kriptovaluta pala je ispod 1 bilion dolara.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Statističar i nezavisni tržišni analitičar Willy Woo vjeruje da će Bitcoin (BTC) možda morati dodatno pasti prije nego što dostigne maksimalnu bol koju je iskusio tokom prethodnih padova. Woo očekuje da će cijena bitkoina pasti ispod 10.000 dolara.

Da li bi Bitcoin i altcoini mogli nastaviti svoj opadajući trend? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin je 12. septembra probio iznad 50-dnevnog jednostavnog pokretnog prosjeka (21.902 dolara), ali se pokazalo da je ovo bila zamka za bikove. Kupci su pokušali da produže oporavak 13. septembra, ali je rast obrnuo smer sa 22,799 dolara.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Agresivna prodaja od strane medvjeda povukla je cijenu ispod 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka (20.722 dolara). Manji plus je to što bikovi pokušavaju da zaustave pad na 20.000 dolara.

Ako kupci gurnu cijenu nazad iznad 20-dnevne EMA, to će sugerirati da niži nivoi i dalje privlače kupce. BTC/USDT par će zatim pokušati da poraste na 50-dnevni SMA i kasnije ponovo testira 22.799 dolara. Probijanje i zatvaranje iznad ovog otpora bi moglo otvoriti vrata za mogući rast na 25,211 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako cijena padne ispod 19.860 dolara, par bi mogao pasti na zonu od 18.510 do 17.622 dolara. Od bikova se očekuje da žustro brane ovu zonu.

ETH/USDT

Eter (ETH) je 13. septembra pao ispod pokretnih proseka, naginjući kratkoročnu prednost u korist medveda. Manji pozitivan je to što bikovi pokušavaju da brane liniju podrške rastućeg klina.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena odskoči sa trenutnog nivoa i poraste iznad pokretnih prosjeka, par ETH/USDT bi se mogao okupiti na liniji otpora klina. Bikovi će morati da potisnu i održe cenu iznad klina da bi raščistili put za mogući rast na 2.030 dolara.

Alternativno, ako cijena ne prijeđe iznad pokretnih prosjeka, povećava se vjerovatnoća pada ispod obrasca medvjeđeg klina. Ako se to dogodi, pritisak prodaje bi mogao porasti i par bi mogao pasti na 1.422 dolara, a kasnije na 1.280 dolara. Od kupaca se očekuje da postave snažnu odbranu na ovom nivou.

BNB/USDT

Binance Coin (BNB) je odbio sa 300 dolara 12. septembra i pao ispod pokretnih proseka 13. septembra. Ovo je nagnulo kratkoročnu prednost u korist medveda, ali bikovi još nisu odustali.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Kupci pokušavaju odbraniti trenutnu podršku na 275 dolara i gurnuti cijenu iznad 20-dnevne EMA (285 dolara). Ako uspiju, par BNB/USDT bi mogao izazvati zonu otpora od 300 do 307,50 dolara. Ako kupci oslobode ovu zonu, reli bi mogao dobiti zamah.

S druge strane, ako bikovi ne uspiju gurnuti cijenu iznad 20-dnevne EMA-e, to će sugerirati da se medvjedi prodaju na manjim skupovima. To bi moglo povećati izglede za proboj ispod 275 dolara. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti na 258 dolara, a zatim na 240 dolara.

XRP/USDT

Nakon trgovanja blizu 50-dnevnog SMA (0,35$) tokom tri dana, XRP je odbio i probio se ispod pokretnih proseka 13. septembra. Ovo je povuklo cenu ispod nivoa proboja od 0,34 dolara.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci pokušavaju gurnuti cijenu nazad iznad 20-dnevne EMA (0,34 dolara) 14. septembra. Ako uspiju, to će sugerirati da je par XRP/USDT formirao viši minimum na 0,33 dolara. Par bi zatim mogao ponovo testirati otpor iznad glave na 0,36 dolara. Probijanje i zatvaranje iznad ovog nivoa bi mogli gurnuti par ka 0,39 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako cijena padne u odnosu na 20-dnevnu EMA, to će sugerirati da se medvjedi prodaju na manjim skupovima. To bi moglo povući cijenu do snažne podrške na 0,32 dolara.

ADA/USDT

Cardano (ADA) je porastao iznad 50-dnevnog SMA (0,49 dolara) 9. septembra, ali bikovi nisu mogli nastaviti oporavak i gurnuti cijenu na liniju pada trenda. Ovo ukazuje na oklevanje bikova da kupuju na višim nivoima.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Neuspjeh da se produži oporavak možda je naveo kratkoročne trgovce da knjiže profit. To je povuklo cijenu nazad ispod pokretnih prosjeka 13. septembra.

Manji pozitivan je to što se ADA/USDT par odbio sa 0,46 dolara i bikovi pokušavaju da potisnu cenu nazad iznad pokretnih proseka. Ovo ukazuje da niži nivoi nastavljaju da privlače jaku kupovinu od strane bikova. Ako cijena poraste iznad 50-dnevnog SMA, par bi mogao doći do linije pada trenda.

Ovaj pogled će se poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena spusti od pokretnih prosjeka i padne ispod 0,45 dolara. Par bi tada mogao pasti na 0,42 dolara.

SOL/USDT

Kupci su gurnuli Solanu (SOL) iznad 50-dnevnog SMA (37,30 dolara) 13. i 14. septembra, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. Ovo pokazuje da medvedi snažno brane 50-dnevni SMA.

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Snažna prodaja 13. septembra povukla je cijenu ispod 20-dnevne EMA (34 dolara). Medvjedi će sada pokušati da potone par SOL/USDT na trenutnu podršku na 30 dolara. Ponovljeni ponovni test nivoa podrške ima tendenciju da ga oslabi. Ako nivo od 30 dolara pukne, par bi mogao da počne da se spušta do vitalne podrške na 26 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena podigne sa trenutnog nivoa i probije iznad 20-dnevnog EMA, par bi mogao porasti na 50-dnevni SMA. Bikovi će morati da uklone ovu prepreku iznad glave kako bi ukazali na početak rasta na 48 dolara.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) je odskočio od zone podrške blizu 0,06 dolara 7. septembra, ali je oporavak propao na 20-dnevnoj EMA (0,06 dolara). Ovo ukazuje na to da medvjedi agresivno brane pokretne proseke.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Cijena je odbila od 20-dnevne EMA 13. septembra i dostigla podršku na 0,06 dolara. Očekuje se da će bikovi agresivno braniti nivo kao proboj i zatvaranje ispod njega bi mogao potopiti par DOGE/USDT na najniži nivo u junu na 0,05 dolara. Ako ova podrška pukne, to bi moglo signalizirati nastavak silaznog trenda.

Ovaj negativan stav mogao bi da poništi ako se cijena odskoči sa trenutnog nivoa i poraste iznad pokretnih prosjeka. Ako se to dogodi, par bi mogao pokušati da se podigne do $0.09.

Povezano: Ethereumovo spajanje će utjecati na više od samog blockchaina

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je više puta pokušavao da se podigne i održi iznad 50-dnevnog SMA (7,90 dolara) od 9. do 13. septembra, ali su medvedi držali svoje pozicije. Ovo ukazuje na to da je sentiment i dalje negativan i da medvjedi prodaju na skupovima do nivoa otpora.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Neuspjeh da se podigne iznad 50-dnevnog SMA je možda privukao snažnu prodaju od strane medvjeda i knjiženje profita od strane kratkoročnih bikova. To je povuklo cijenu ispod 20-dnevne EMA (7,43 dolara) 13. septembra. Medvjedi će sada pokušati da potone par DOT/USDT ispod trenutne podrške na 6,75 dolara i izazovu ključni nivo na 6 dolara.

Alternativno, ako cijena odskoči sa trenutnog nivoa i poraste iznad 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bikovi nastave kupovati na padovima. Bikovi će zatim ponovo pokušati da savladaju barijeru na 50-dnevnom SMA i pokrenuti rast ka 10 dolara.

MATIC/USDT

Poligon (MATIC) je bio zaglavljen unutar velikog raspona između $0,75 i $1,05 u posljednjih nekoliko sedmica. Oba pokretna prosjeka su se izjednačila, a indeks relativne snage je blizu srednje tačke, što ukazuje na ravnotežu između kupaca i prodavaca.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

MATIC/USDT par pokušava da se podigne unutar uzlaznog kanala proteklih nekoliko dana. Ako cijena padne ispod kanala, to će signalizirati manju prednost medvjedima. Par bi tada mogao da padne na snažnu podršku na 0,75 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena odbije od trenutnog nivoa i poraste iznad pokretnih prosjeka, par bi mogao doći do linije otpora kanala. Pauza i zatvaranje iznad kanala bi moglo otvoriti vrata za mogući rast od $1.05.

SHIB/USDT

Shiba Inu (SHIB) je uspeo da ostane iznad pokretnih proseka između 9. i 12. septembra, ali bikovi nisu mogli da se oslanjaju na ovu snagu i da uklone prepreku iznad glave na liniji silaznog trenda. Ovo ukazuje na nedostatak potražnje na višim nivoima.

SHIB/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Cena je pala nazad ispod pokretnih proseka 13. septembra i medvedi će sada pokušati da povuku par SHIB/USDT ispod jake podrške na 0,000012 dolara. Ako uspiju, par će završiti obrazac opadajućeg trougla. Ova medvjeda postavka ima ciljni cilj od $0,000009.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena odskoči sa trenutnog nivoa i probije iznad pokretnih prosjeka, par bi mogao doći do linije pada trenda. Probijanje i zatvaranje iznad ovog nivoa će poništiti postavku medveda i očistiti put za rast do $0,000018.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.