Crypto

Analiza cijena 8/5: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, AVAX

Tržište rada Sjedinjenih Država je u julu otvorilo 528.000 radnih mjesta, mnogo bolje od procijenjenih 258.000. Plate su zabilježile rast od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu i 0,5% u odnosu na isti mjesec. Ovo sugerira da je inflacija i dalje visoka i da bi američke Federalne rezerve mogle nastaviti s povećanjem kamatnih stopa u bliskoj budućnosti.

Nakon što je proteklih nekoliko mjeseci ostao u bliskoj korelaciji sa američkim tržištima dionica, kripto prostor bi mogao biti spreman za novi kurs.

Viši robni strateg Bloomberg Intelligence-a Mike McGlone i viši analitičar tržišne strukture Jamie Coutts rekli su u nedavnom izvještaju da je Bitcoin (BTC) počeo graditi bazu sličnu onoj koja je viđena blizu 5.000 dolara u 2018-2019. Oni očekuju da se oporavak odvoji od dionica i da se ponaša više kao američke “trezorske obveznice ili zlato”.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Iako su cijene kriptovaluta naglo pale tokom tekućeg medvjeđeg tržišta, to nije umanjilo apetit investitora. Izvještaj kriptoanalitičke firme Messari i Dove Metrics pokazao je da je kriptoprostor prikupio 30,3 milijarde dolara sredstava u 2022. godini, što je premašilo ukupan iznos prikupljen 2021. godine.

Može li Bitcoin nastaviti sa oporavkom ili će medvedi predstavljati snažan izazov na višim nivoima? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Medvjedi su 4. avgusta povukli cenu ispod 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog proseka (EMA) (22.630 dolara), ali nisu mogli da održe niže nivoe. Ovo ukazuje da bikovi agresivno brane nivo.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastući 20-dnevni EMA i indeks relativne snage (RSI) na pozitivnoj teritoriji ukazuju na malu prednost za kupce. Ako cijena poraste u odnosu na 20-dnevnu EMA, bikovi će pokušati gurnuti par BTC/USDT do gornjeg otpora na 24.668 dolara.

Ovo je važan nivo na koji treba paziti, jer ako se cijena probije iznad 24.668 dolara, par bi mogao dobiti zamah i ojačati prema 28.000, a zatim na 32.000 dolara. Takav potez će sugerirati da je par možda dostigao dno.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa ili otpora iznad glave i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da medvedi nastave da prodaju na manjim skupovima. To bi moglo otvoriti vrata za pad na 50-dnevni jednostavni pokretni prosjek ((21.388 dolara).

ETH/USDT

Eter (ETH) se u protekla četiri dana trguje između 20-dnevne EMA (1.560 dolara) i otpora od 1.700 dolara. Obično nakon trgovanja uskim rasponima slijedi proširenje raspona.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Rastuća 20-dnevna EMA i RSI u pozitivnoj zoni ukazuju na prednost kupcima. Probijanje i zatvaranje iznad zone otpora iznad glave između $1,700 i $1,785 bi moglo otvoriti vrata za mogući rast od $2,000, a kasnije i do $2,200.

Alternativno, ako se ETH/USDT par okrene prema dolje sa trenutnog nivoa i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerisati da medvedi nastave da brane zonu iznad glave svom snagom. To bi moglo rezultirati padom na snažnu podršku na 1.280 dolara.

BNB/USDT

BinBNB) je odskočio od podrške od 275 dolara 2. avgusta i probio se iznad trenutnog otpora na 302 dolara 3. avgusta. Ovo ukazuje na nastavak rasta.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Padajući 20-dnevni EMA (277 dolara) i RSI u zoni prekomerne kupovine ukazuju na to da bikovi komanduju. BNB/USDT par bi se mogao oporaviti do čvrstog otpora iznad glave na 350 dolara. Ovaj nivo će vjerovatno privući snažnu prodaju od medvjeda.

Da bi poništili ovaj bikovski pogled, medvjedi će morati da potonu i održe cijenu ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, kratkoročni trgovci mogu požuriti ka izlazu i to bi moglo povući par na 50-dnevni SMA (246 dolara).

XRP/USDT

Kupci su uspješno držali 20-dnevnu EMA (0,36$) podršku u proteklih nekoliko dana, ali nisu uspjeli postići snažan oporavak XRP-a. To sugerira da se medvedi prodaju na skupovima.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

XRP/USDT par bi mogao ostati zaglavljen između 20-dnevne EMA i zone otpora iznad glave između 0,39 i 0,41 dolara. Ako bikovi prebrode prepreku iznad glave, pozitivni momentum bi se mogao povećati i par bi se mogao povećati na 0,48 dolara, a zatim na 0,54 dolara.

Alternativno, ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da je potražnja presušila. To bi moglo potopiti par na 50-dnevni SMA (0,34 dolara) i zadržati raspon para u granicama između 0,30 i 0,39 dolara još nekoliko dana.

ADA/USDT

Medvjedi su više puta pokušavali da potone Cardano (ADA) ispod 20-dnevne EMA (0,50 dolara) u posljednja tri dana, ali bikovi su se držali.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

ADA/USDT par je odskočio od 20-dnevne EMA i kupci će pokušati da gurnu cenu iznad otpora iznad glave na 0,55 dolara. Ako to uspiju da urade, bikovski momentum bi se mogao povećati i par bi mogao porasti na 0,63 dolara i kasnije na 0,70 dolara.

Alternativno, ako se cijena smanji od otpora iznad glave, to će sugerirati da su medvjedi aktivni na višim nivoima. Prodavci će zatim ponovo pokušati da spuste cijenu ispod pokretnih prosjeka i zadrže par unutar raspona između 0,40 i 0,55 dolara još neko vrijeme.

SOL/USDT

Medvedi su pokušali da spuste cenu ispod linije podrške 3. avgusta, ali bikovi su uspešno odbranili nivo. Solana (SOL) je 4. avgusta formirala uzorak dnevnog svećnjaka, koji je 5. avgusta prešao na gore.

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako kupci održe cijenu iznad 20-dnevne EMA (40 USD), par SOL/USDT bi se mogao popeti na 44 USD, a zatim ponovo testirati kruti otpor nad glavom na 48 USD. Bikovi će morati ukloniti ovu prepreku kako bi signalizirali formiranje uzorka uzlaznog trougla. Ova bikovska postavka ima ciljni cilj od 71 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena okrene prema dolje i probije ispod linije podrške, bikovska postavka će biti poništena. Par bi tada mogao kliziti prema snažnoj podršci na 31 USD.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) je odskočio od 50-dnevnog SMA (0,07 dolara) 4. avgusta, a bikovi su 5. avgusta produžili rast iznad 20-dnevnog EMA (0,07 dolara).

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Bikovi će pokušati da potisnu cenu prema otporu iznad glave na 0,08 dolara. Ovo je važan nivo za medvjede za odbranu jer će proboj i zatvaranje iznad njega završiti obrazac uzlaznog trougla. DOGE/USDT par bi tada mogao da počne da se kreće naviše do 0,10 dolara, a zatim do cilja uzorka na 0,11 dolara.

S druge strane, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 50-dnevnog SMA, to će sugerirati da se medvedi prodaju na skupovima. Par bi tada mogao pasti na liniju podrške trougla. Proboj ispod ovog nivoa mogao bi negirati bikovsku postavku.

Povezano: Bitcoin ne uspeva da pobedi prodavce od 23,4 hiljade dolara jer američki platni spiskovi pokreću debatu o inflaciji

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je odskočio od 20-dnevne EMA (7,78 dolara) 3. avgusta, što ukazuje na niže nivoe potražnje. Kupci će pokušati gurnuti cijenu u zonu otpora iznad glave između 9 i 9,21 dolara.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako bikovi prebrode ovu prepreku iznad glave, par DOT/USDT bi mogao da podigne zamah i započne svoj severni marš prema 10,80 dolara, a zatim i 12 dolara. Uzlazni 20-dnevni EMA i RSI u pozitivnoj zoni ukazuju na to da kupci imaju kontrolu.

Da bi poništili ovaj bikovski stav, medvjedi će morati agresivno prodati i potonuti par ispod pokretnih prosjeka. Ako se to dogodi, par može ostati zaglavljen unutar raspona između $6 i $9 još neko vrijeme.

MATIC/USDT

Kupci su uspešno držali Poligon (MATIC) iznad 20-dnevne EMA (0,85$) tokom korekcije, što ukazuje na promenu sentimenta sa prodaje na skupovima do kupovine na padovima.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Oba pokretna proseka rastu i RSI je u pozitivnom teritoriju, što ukazuje na prednost za kupce. Ako bikovi gurnu cijenu iznad gornjeg otpora na 1,02 dolara, par MATIC/USDT bi mogao porasti na 1,26 dolara, a zatim na 1,50 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bi par mogao produžiti svoj boravak unutar raspona između 0,75 i 1 dolara još neko vrijeme. Prodavci će dobiti prednost nakon probijanja ispod 0,75 dolara.

AVAX/USDT

Avalanche (AVAX) je odskočila od 20-dnevne EMA (22,86 dolara), što ukazuje da bikovi kupuju padove ove podrške.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci će dovesti cijenu do čvrstog otpora iznad glave na 26,38 dolara. Postepeno rastući 20-dnevni EMA i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na prednost kupcima. Ako bikovi gurnu cijenu iznad 26,38 dolara, AVAX/USDT par će završiti bikovski rastući trougao. Par bi tada mogao porasti na $33, a kasnije na $38.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena spusti od gornjeg otpora i probije ispod 20-dnevne EMA, par bi mogao pasti na liniju podrške.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *