Crypto

Analiza cijena 8/15: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, SHIB, AVAX

Bitcoin (BTC) svjedoči o teškoj borbi između bikova i medvjeda blizu nivoa od 25.000 dolara. Jasan pobjednik se možda neće pojaviti u kratkom roku zbog nedostatka katalizatora i zato što nema velikih makroekonomskih podataka zakazanih za ovu sedmicu u Sjedinjenim Državama. Podaci iz Azije ili Evrope mogu povećati volatilnost, ali malo je vjerovatno da će započeti novi smjer kretanja.

Anthony Scaramucci, osnivač i upravljački partner Skybridge Capitala, u intervjuu za CNBC, savjetovao je investitore da prebrode trenutnu neizvjesnost u kriptovalutama i „ostanite strpljivi i ostanite dugoročno“. On očekuje da će Bitcoin neizmjerno nagraditi investitore naglim uzlaznim trendom u narednih šest godina.

Dnevni učinak na tržištu kriptovaluta. Izvor: Coin360

Zajedno sa fokusom na Bitcoin, investitori takođe pomno prate Eter (ETH) uoči njegovog spajanja zakazanog za 15. septembar. Adresa kita koja je učestvovala u nastanku ICO-a, ali je ostala neaktivna tri godine, prebacila je oko 150.000 Eter 14. augusta. Ovo je dovelo do različitih stavova s ​​nekim nagađanjem da bi kit mogao baciti svoje posjede nakon spajanja, ali drugi vjeruju da su transferi možda učinjeni kako bi se uložila ogromna količina etera.

Može li se kupovina pojaviti na nižim nivoima i nastaviti uzlazno kretanje bitkoina i altcoina? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bikovi su pokušali da nastave uzlazno kretanje bitkoina, ali su medvedi agresivno prodali po 25.211 dolara i spustili cenu na 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosek (EMA) (23.483 dolara). Ovo je rezultiralo formiranjem obrasca svećnjaka za van dana 15. avgusta.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastući 20-dnevni EMA i indeks relativne snage (RSI) na pozitivnoj teritoriji ukazuju na prednost za kupce. Ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bikovi kupuju padove do ovog nivoa. To bi moglo poboljšati izglede za proboj i zatvoriti se iznad $24,668.

Ako se to dogodi, par bi mogao započeti svoj marš prema sjeveru prema 28.000 dolara gdje bi medvjedi ponovo mogli predstavljati snažan izazov.

Druga mogućnost je da medvedi spuste cijenu ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti na 50-dnevni jednostavni pokretni prosjek (SMA) (22.037 dolara), a kasnije i na uzlaznu liniju trenda.

ETH/USDT

Eter je više puta rastao iznad psihološkog otpora na 2.000 dolara u protekla dva dana, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. Ovo sugerira da medvjedi predstavljaju težak izazov na ovom nivou.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

ETH/USDT par bi mogao da padne na nivo proboja na 1.700 dolara. Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer ako bikovi ulože 1.700 dolara u podršku, to će povećati vjerovatnoću probijanja iznad 2.000 dolara. Ako se to dogodi, par bi se mogao oporaviti do linije pada trenda.

Rastuća 20-dnevna EMA (1.756 dolara) i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da bikovi imaju kontrolu. Da bi poništili ovaj bikovski stav, medvjedi će morati da potonu i održe cijenu ispod 20-dnevne EMA. To bi moglo potopiti par na 50-dnevni SMA (1,465 dolara).

BNB/USDT

Kretanje BNB-a naviše je pogodilo prepreku na otporu iznad glave na 338 dolara. Medvjedi će sada pokušati spustiti cijenu do trenutne podrške na 20-dnevnoj EMA (306 dolara).

BNB/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cena odbije od ove podrške, kupci će ponovo pokušati da gurnu par BNB/USDT iznad zone otpora od 338 do 350 dolara. Uzlazni 20-dnevni EMA i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da je put najmanjeg otpora na gore.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, kratkoročni trgovci mogu požuriti ka izlazu i to bi moglo povući par do 50-dnevnog SMA (266 dolara).

XRP/USDT

Bikovi su pokušali da potisnu XRP iznad gornjeg otpora na 0,39 dolara 13. i 14. avgusta, ali su medvedi ostali na svom mestu. Ovo je možda privuklo knjiženje profita od kratkoročnih trgovaca, što je povuklo cijenu ispod 20-dnevne EMA (0,37 dolara).

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako medvedi spuste cijenu ispod 50-dnevnog SMA, par XRP/USDT bi mogao ostati u rasponu između 0,30 i 0,39 dolara još neko vrijeme. Ravni 20-dnevni EMA i RSI blizu srednje tačke takođe ukazuju na konsolidaciju u bliskoj budućnosti.

Suprotno tome, ako se cijena odbije od pokretnih prosjeka, to će ukazati na to da niži nivoi privlače kupce. Bikovi će zatim ponovo pokušati da uklone prepreku iznad glave i gurnu par na $0,48, a kasnije na $0,54.

ADA/USDT

Bikovi su gurnuli Cardano (ADA) iznad gornjeg otpora na 0,55 dolara 13. avgusta, ali nisu mogli da održe zamah 14. avgusta. Ovo sugeriše da su medvedi aktivni na višim nivoima.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Cijena se smanjila 15. avgusta i dostigla nivo proboja od 0,55 dolara. Zona između 0,55 dolara i 20-dnevne EMA (0,53 dolara) će vjerovatno privući jaku kupovinu od strane bikova. Ako se cena odbije od ove zone, kupci će ponovo pokušati da nastave uzlazno kretanje i gurnu ADA/USDT par na 0,63 dolara, a zatim na 0,70 dolara.

Naprotiv, ako se cijena okrene prema dolje i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da je probijanje iznad 0,55 dolara možda bila zamka za bikove. Par bi tada mogao pasti na 50-dnevni SMA (0,49 dolara).

SOL/USDT

Solana (SOL) je 13. avgusta porasla na gornji otpor na 48 dolara, ali bikovi nisu mogli da savladaju ovu barijeru. Bikovi su ponovo pokušali da uklone prepreku iznad glave 15. avgusta, ali medvjedi nisu popustili.

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se par SOL/USDT probije ispod 20-dnevne EMA (42$), sljedeća stanica bi mogla biti linija podrške. Ovo je važan nivo za odbranu bikova, jer bi proboj i zatvaranje ispod njega mogli da ponište obrazac bikovskog rastućeg trougla. Par bi tada mogao pasti na 32 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, bikovi će ponovo pokušati gurnuti i održati par iznad 48 dolara. Ako uspiju to da urade, bikovska postavka će se završiti i par bi mogao porasti na 60 dolara.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) je odskočio od 20-dnevne EMA (0,07 dolara) 12. avgusta i probio se iznad gornjeg otpora na 0,08 dolara 14. avgusta. Ovim je završen bikovski rastući trougao, ali bikovi nisu mogli da izdrže proboj.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvedi su prodavali na višim nivoima i povukli cenu nazad ispod nivoa proboja 15. avgusta. Manji pozitivan efekat je to što niži nivoi privlače kupce, kao što se vidi iz dugog repa na dnevnom svećnjaku. Ako se cijena održi iznad 0,08 dolara, kupci će pokušati da nastave uzlazno kretanje i potisnuti DOGE/USDT par na 0,10 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako cijena padne ispod pokretnih prosjeka i linije trenda trougla, to će poništiti bikovsku postavku. Par bi tada mogao potonuti na 0,06 dolara.

Povezano: Preduzeće Dragonfly, fokusirano na kriptovalute, kupuje hedž fond: Bloomberg

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je 13. avgusta porastao iznad gornjeg otpora od 9,65 dolara, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. Ovo je možda dovelo u iskušenje kratkoročnih trgovaca da knjiže profit.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

DOT/USDT par je pao ispod nivoa proboja od 9 dolara 14. avgusta, a cena je dostigla 20-dnevnu EMA (8,63 dolara) 15. avgusta. Ovo je važan nivo na koji treba obratiti pažnju jer bi proboj ispod njega mogao da sugeriše da je bikovski momentum oslabio. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni SMA (7,68$) i da ostane u granicama raspona neko vrijeme.

Alternativno, ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, bikovi će pokušati da uklone gornji otpor na 9,68 dolara. Ako uspeju, par bi mogao porasti na 10,80 dolara, a kasnije na 12,44 dolara.

SHIB/USDT

Shiba Inu (SHIB) se trgovao iznad $0,000012 od 7. avgusta, ali rast nije uspeo da podigne zamah. To se promenilo sa oštrim rastom 14. avgusta, koji je gurnuo cenu iznad gornjeg otpora na 0,000017 dolara.

SHIB/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Međutim, medvjedi nisu odustali. Prodali su rast iznad $0,000017 i povukli cijenu nazad ispod nivoa 15. avgusta. SHIB/USDT par je mogao naći podršku na $0,000015, a zatim na $0,000014. Ako se cijena odskoči sa bilo kojeg nivoa, kupci će ponovo pokušati da otklone gornju prepreku. Ako uspiju, par bi se mogao oporaviti na 0,000022 dolara.

Naprotiv, ako cijena padne ispod 0,000014 dolara, to će ukazati da bi par mogao oscilirati u velikom rasponu između 0,000010 i 0,000018 dolara još nekoliko dana.

AVAX/USDT

Kupci su pokušali da potisnu Avalanche (AVAX) iznad gornjeg otpora 13. avgusta, ali su medvedi odustali od pokušaja na 30,35 dolara. Ovo sugerira da su medvjedi aktivni na višim nivoima.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Par AVAX/USDT bi mogao da padne na nivo proboja od 26,38 dolara, što je nešto iznad 20-dnevne EMA (26,34 dolara). Od bikova se očekuje da će energično braniti ovaj nivo. Ako se cijena vrati sa 26,38 dolara, to će sugerirati potražnju na nižim nivoima. Par bi tada mogao da konsoliduje između 26,38 i 31 dolara neko vreme.

Ako medvjedi spuste cijenu ispod 26,38 dolara, nekoliko agresivnih bikova može biti zarobljeno. To bi moglo potopiti par na 50-dnevni SMA (22,39$).

Suprotno tome, ako se cijena odskoči sa trenutnog nivoa i poraste iznad 31 dolara, to će sugerirati početak rasta na 33 dolara i kasnije do cilja uzorka od 39,05 dolara.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *