Crypto

Analiza cijena 8/12: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, AVAX

Bitcoin (BTC) nije mogao prevladati barijeru od 25.000 dolara 11. augusta iako je imao dva katalizatora u obliku “povoljnog” otiska indeksa potrošačkih cijena i vijesti da BlackRock, najveći svjetski menadžer imovine, nadzire preko 10 triliona dolara ukupno imovine — lansirao je spot Bitcoin investicioni proizvod.

Poređenja radi, Ether (ETH) je uspio zadržati svoje nedavne uspjehe na vijestima da je Goerli testnet uspješno aktivirao proof-of-stake, otvarajući put za Ethereumovu mainnet tranziciju planiranu za 15. ili 16. septembar. Podaci iz Santimenta pokazuju da su se transakcije eter kitova povećale zajedno s mogućim nagomilavanjem kitova.

Dnevni učinak na tržištu kriptovaluta. Izvor: Coin360

Međutim, analitičari su i dalje podijeljeni oko izgleda trenutnog oporavka. Dok neki vjeruju da bi rast bitkoina mogao porasti iznad 28.000 dolara, drugi nisu tako bikovski i očekuju da će se cijena smanjiti i nastaviti opadajući trend.

Da li bi kupci mogli da otklone prepreku za bitkoin i izaberu altcoine? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitkoin je 11. avgusta gurnuo iznad gornjeg otpora na 24.668 dolara, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. To ukazuje da medvjedi još nisu odustali i da prodaju na skupovima.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Cijena je i dalje stisnuta između 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka (EMA) (23.151 dolara) i 24.668 dolara. Obično, nakon trgovanja uskim rasponima slijedi proširenje raspona, ali je teško sa sigurnošću predvidjeti smjer proboja.

U ovom slučaju, 20-dnevna EMA postepeno pada i indeks relativne snage (RSI) je u pozitivnom teritoriju, što ukazuje da je put najmanjeg otpora prema gore.

Ako kupci gurnu i održe cijenu iznad 25.000 dolara, bikovski zamah bi se mogao povećati i par bi mogao porasti na 28.000 dolara, a zatim na 32.000 dolara.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni jednostavni pokretni prosek (SMA) (21.845 dolara).

ETH/USDT

Eter je pokušao da poraste iznad $2,000 11. avgusta, ali dugačak fitilj na dnevnom svećnjaku sugeriše da medvedi snažno brane nivo.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Međutim, pozitivan znak je da bikovi nisu ustupili teren medvjedima. Ovo sugerira da trgovci ne žure s knjiženjem profita jer očekuju da će se rast nastaviti.

Pokretni proseci koji se povećavaju i RSI blizu teritorije koja je prekupljena ukazuju na prednost kupcima. Ako bikovi podignu cijenu iznad 2.000 dolara, par ETH/USDT bi se mogao oporaviti na liniji silaznog trenda.

Alternativno, ako se cijena naglo spusti sa trenutnog nivoa, medvjedi će pokušati da potonu par na nivo proboja od 1.700 dolara. Očekuje se da će bikovi kupiti pad do ove podrške.

BNB/USDT

BNB se suočava sa jakim otporom u zoni otpora iznad glave između 338 i 350 dolara. Iako su medvjedi u više navrata osujećivali pokušaje bikova da uklone ovu prepreku, kupci nisu odustali od toga. Ovo ukazuje da bikovi ne žure ka izlazu jer očekuju pomak više.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Čvrsta konsolidacija u blizini gornjeg otpora povećava vjerovatnoću loma iznad njega. Ako se to dogodi, par BNB/USDT bi mogao pokušati porasti na 380 dolara, a zatim na 414 dolara.

Važna podrška na koju treba obratiti pažnju na lošoj strani je 20-dnevna EMA (300 USD). Ako medvedi spuste cijenu ispod ovog nivoa, par bi mogao pasti na 275 dolara, a zatim na 50-dnevni SMA (261 dolar). Proboj ispod ove podrške mogao bi nagnuti prednost u korist medvjeda.

XRP/USDT

Ripple (XRP) ostaje zaglavljen između gornjeg otpora na 0,39 dolara i 20-dnevne EMA (0,37 dolara). Medvedi su pokušali da reše ovu neizvesnost u svoju korist 9. avgusta i Au10, ali bikovi su kupili pad i gurnuli cenu nazad iznad 20-dnevne EMA.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci su pokušali da gurnu cenu iznad 0,39 dolara 11. avgusta, ali su medvedi ostali na svom mestu. Ovo ukazuje da su 0,39 dolara i 50-dnevni SMA (0,35 dolara) kritični nivoi na koje treba paziti u kratkom roku.

Ako kupci riješe prepreku iznad troškova, par XRP/USDT bi mogao porasti na 0,48 dolara, a kasnije na 0,54 dolara. Naprotiv, ako cijena padne ispod 50-dnevnog SMA, par bi mogao kliziti prema ključnoj podršci na 0,30 dolara.

ADA/USDT

Kupci su pokušali da potisnu Cardano (ADA) iznad gornjeg otpora na 0,55 dolara 11. avgusta, ali su medvedi uspešno držali nivo. Cijena bi sada mogla pasti na 20-dnevnu EMA (0,51 USD).

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Malo je vjerovatno da će se trgovina uskog raspona između 20-dnevne EMA i 0,55 dolara nastaviti još dugo. Ako kupci podignu cijenu iznad 0,55 dolara, par ADA/USDT bi mogao porasti na 0,63 dolara, a zatim na kruti otpor iznad glave na 0,70 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena spusti i probije ispod 20-dnevne EMA, medvjedi će pokušati da izazovu podršku na 0,45 dolara. Ako se podrška zadrži, par može produžiti konsolidaciju između 0,45 i 0,55 dolara još neko vrijeme.

SOL/USDT

Solana (SOL) je odskočila od 50-dnevnog SMA (39 dolara) 10. avgusta, što ukazuje da bikovi nastavljaju da kupuju na nižim nivoima. Bikovi su pokušali da potisnu cenu na gornji otpor na 48 dolara, ali su medvjedi zaustavili oporavak na 45,32 dolara 11. avgusta.

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

SOL/USDT par bi mogao da nastavi da trguje unutar formacije uzlaznog trougla još neko vreme. Medvjedi će morati da spuste cijenu ispod linije podrške kako bi poništili ovu bikovsku postavku.

Alternativno, bikovi će morati da potisnu i održe cenu iznad 48 dolara da bi završili bikovski obrazac. Ako se to dogodi, par bi se mogao oporaviti na 60 dolara, a zatim krenuti ka cilju uzorka na 71 dolara.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) je 11. avgusta ponovo odbio od otpora iznad glave na 0,08 dolara, što ukazuje da medvedi nastavljaju da agresivno brane nivo.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi će pokušati da spuste cijenu ispod pokretnih prosjeka i izazovu liniju trenda uzorka uzlaznog trougla. Probijanje i zatvaranje ispod ove podrške će poništiti bikovsku postavku, otvarajući vrata za mogući ponovni test od 0,06 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena odbije od pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi i dalje kupuju na nižim nivoima. Bikovi će morati da gurnu cenu iznad 0,08 dolara da bi završili obrazac uzlaznog trougla. Ako se to dogodi, DOGE/USDT par bi mogao porasti na 0,10 dolara.

Povezano: 3 kriptovalute koje nadmašuju cijenu ETH zahvaljujući Ethereum-ovom spajanju

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je svjedočio bliskoj borbi između bikova i medvjeda blizu nivoa proboja od 9 dolara. Medvjedi pokušavaju da povuku cijenu ispod 9 dolara dok bikovi pokušavaju okrenuti nivo u podršku.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Rastuća 20-dnevna EMA (8,47 dolara) i RSI na pozitivnoj teritoriji, što ukazuje na prednost za kupce. Ako cijena poraste sa trenutnog nivoa i probije iznad 9,65 dolara, par DOT/USDT bi mogao porasti na 10,80 dolara, a kasnije na 12 dolara.

Alternativno, ako se cijena probije ispod jake zone podrške od 9 dolara i 20-dnevne EMA, to će sugerirati da je nedavni proboj možda bio zamka za bikove. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni SMA (7,62 dolara).

MATIC/USDT

Polygon (MATIC) se posljednjih dana trgovao u uskom rasponu između 20-dnevne EMA (0,88 dolara) i 0,96 dolara, što ukazuje na neodlučnost među kupcima i prodavcima.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se ova nesigurnost riješi na gore, MATIC/USDT par bi se mogao oporaviti do čvrstog otpora iznad glave na 1,02 dolara. Bikovi će morati da prevaziđu ovu barijeru da bi signalizirali početak sledeće faze rasta na 1,26 dolara i kasnije na 1,50 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena okrene prema dolje i probije ispod 20-dnevne EMA, kratkoročna prednost bi se mogla okrenuti u korist medvjeda. Par bi tada mogao da padne na snažnu podršku na 0,75 dolara.

AVAX/USDT

Avalanche (AVAX) se proteklih dana trgovao iznad nivoa proboja od 26,38 dolara, što sugeriše da bikovi ne žure da predaju svoju prednost.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastuća 20-dnevna EMA (25,6 dolara) i RSI u blizini zone preskuposti ukazuju na prednost za kupce. Ako bikovi podignu cijenu iznad 31 dolara, AVAX/USDT par bi mogao dobiti zamah i ojačati na 33 dolara i kasnije do cilja uzorka od 39,05 dolara.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti na 50-dnevni SMA (21,91 USD), a zatim na liniju podrške.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *