Crypto

Analiza cijena 8/10: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, AVAX

Izvještaj o indeksu potrošačkih cijena (CPI) od 10. avgusta pokazuje da je međugodišnja inflacija porasla 8,5% u julu i iako je ova cifra ispod očekivanja ekonomista od 8,7%, i dalje je visoka. Iako je inflacija i dalje mnogo viša od ciljanih 2% Federalnih rezervi, marginalno usporavanje izaziva nadu da su povećanja stopa od strane Federalnih rezervi počela djelovati. To je smanjilo vjerovatnoću povećanja stope za 75 baznih poena na sastanku u septembru sa 68% 9. avgusta na 37,5%, prema podacima CME grupe.

Rizična imovina, uključujući tržišta kriptovaluta, pozitivno je odgovorila na CPI print. U poređenju sa Bitcoinom (BTC), altcoins uživaju u jačem porastu. Ovo je povuklo dominaciju Bitcoina blizu godišnjih najnižih vrednosti, dok se Eter (ETH) popeo blizu svog godišnjeg maksimuma.

Dnevni učinak na tržištu kriptovaluta. Izvor: Coin360

Prema podacima CoinShares-a, proizvodi povezani s eterom ostvarili su priliv od 159 miliona dolara u posljednjih sedam sedmica. Ovo ukazuje da izgleda da Eter privlači pažnju institucionalnih investitora u iščekivanju spajanja, koje je zakazano za 19. septembar.

Da li bi Bitcoin i altcoini mogli da izdrže više nivoe? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin je odbio sa 24.245 dolara 8. avgusta i pao na 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosek (EMA) (22.966 dolara) 9. avgusta. otpor na 24.668 dolara.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako uspiju, par BTC/USDT bi mogao dobiti zamah i ojačati na 28.000 dolara. Medvjedi mogu napraviti snažan otpor na ovom nivou, ali ako bikovi savladaju ovu barijeru, par bi mogao porasti na 32.000 dolara. Postepeno rastući 20-dnevni EMA i indeks relativne snage (RSI) na pozitivnoj teritoriji ukazuju da je put najmanjeg otpora na gore.

Suprotno tome, ako cijena padne sa 24,668 dolara, medvjedi će ponovo pokušati potopiti par ispod 20-dnevne EMA. Ako to uspeju, par bi mogao da padne na 50-dnevni prosti pokretni prosek (SMA (21,708$). Probijanje ispod ovog nivoa moglo bi da nagne prednost u korist medveda.

ETH/USDT

Eter je odbio sa 1.818 dolara 8. avgusta, ali medvedi nisu mogli da spuste cenu ispod 20-dnevne EMA (1.637 dolara). Ovo ukazuje na snažnu potražnju na nižim nivoima.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

ETH/USDT par se odbio od 20-dnevne EMA 10. avgusta i preskočio prepreku na nivou od 1,818 dolara. Ako kupci održe cijenu iznad ovog nivoa, par bi mogao porasti na psihološki nivo od 2.000 dolara, a zatim na 2.200 dolara. Rastući pokretni proseci i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da bikovi imaju prednost.

Ovaj bikovski stav će biti poništen ako se cijena smanji i padne ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti prema 50-dnevnom SMA (1,388 dolara). To bi moglo odgoditi početak sljedeće etape naviše.

BNB/USDT

BNB je odbio iz zone otpora iznad glave od 338 dolara na 350 dolara 8. avgusta, ali medvedi nisu mogli da izdrže niže nivoe 10. avgusta. Ovo sugeriše da bikovi agresivno kupuju padove.

BNB/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Bikovi će ponovo pokušati da oslobode zonu iznad glave. Ako uspiju, par BNB/USDT bi mogao dobiti zamah i ojačati prema 414 dolara. Iako rastući pokretni proseci ukazuju na prednost za kupce, zona prekomerne kupovine na RSI ukazuje da je moguće manje povlačenje ili konsolidacija u bliskoj budućnosti.

Ako cijena padne iz gornje zone, prva podrška je na 308 dolara. Medvedi će morati da spuste cenu ispod ovog nivoa da bi izazvali 20-dnevnu EMA (296 dolara). Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer bi prekid i zatvaranje ispod njega mogli potonuti par na 275 dolara.

XRP/USDT

Bikovi nisu uspjeli gurnuti XRP iznad gornjeg otpora na 0,39 dolara 8. avgusta. Ovo je privuklo oštru prodaju medvjeda koji su 9. avgusta povukli cijenu ispod 20-dnevne EMA (0,37 dolara).

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Manji pozitivan efekat je to što su bikovi kupili pad i gurnuli cijenu nazad iznad 20-dnevne EMA 10. avgusta. Kupci će ponovo pokušati da gurnu cijenu iznad zone otpora iznad glave između 0,39 i 0,41 dolara. Ako uspiju, par XRP/USDT bi mogao porasti na 0,48 dolara, a kasnije na 0,54 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena okrene prema dolje od gornjeg otpora i probije ispod 50-dnevnog SMA (0,35 dolara), to će sugerirati da bi par mogao ostati u rasponu između 0,30 i 0,39 dolara još nekoliko dana.

ADA/USDT

Cardano (ADA) je odbio od otpora iznad glave na 0,55 dolara 8. avgusta i pao na 20-dnevni EMA (0,51 dolara) 9. avgusta, što ukazuje da medvjedi nastavljaju da agresivno brane otpor iznad glave.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

ADA/USDT par se naglo odbio od 20-dnevne EMA 10. avgusta, što sugeriše da bikovi snažno kupuju padove. Ako kupci riješe prepreku iznad, par bi mogao krenuti ka sjeveru na 0,63 dolara, a zatim na 0,70 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako cijena ponovo padne sa 0,55 dolara, povećava se vjerovatnoća probijanja ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, par bi mogao ostati u rasponu između 0,45 i 0,55 dolara još nekoliko dana.

SOL/USDT

Bikovi su pokušali da potisnu Solanu (SOL) na otpor iznad glave na 48 dolara 8. avgusta, ali medvjedi su imali druge planove. Zaustavili su pokušaj oporavka na 44 dolara i povukli cijenu ispod 20-dnevne EMA (40 dolara) 9. avgusta.

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Oba pokretna prosjeka su se izravnala i RSI je tik iznad srednje tačke, što ukazuje na ravnotežu između ponude i potražnje. Ako cijena poraste sa trenutnog nivoa i probije iznad 44 dolara, par SOL/USDT bi mogao izazvati čvrst otpor na 48 dolara.

Probijanje iznad ovog nivoa će završiti obrazac bikovskog rastućeg trougla, otvarajući vrata za mogući rast do 60 dolara, a zatim do cilja uzorka na 71 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod linije podrške, prednost bi se mogla nagnuti u korist medvjeda. Par bi tada mogao pasti na 32 dolara.

DOGE/USDT

Dugačak fitilj na Dogecoin-ovom (DOGE) svijećnjaku od 9. avgusta pokazuje da medvedi agresivno brane otpor iznad glave na 0,08 dolara. Prodavci pokušavaju da nadograđuju svoju prednost povlačeći cenu ispod pokretnih proseka.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako uspiju, DOGE/USDT par bi mogao pasti na liniju trenda uzorka rastućeg trougla. Probijanje i zatvaranje ispod ove podrške moglo bi poništiti bikovsku postavku. Par bi tada mogao pasti na 0,06 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena podigne sa trenutnog nivoa, to će sugerirati da bikovi nastavljaju kupovati na padovima. Bikovi će tada napraviti još jedan pokušaj da gurnu par iznad otpora iznad glave i započnu novi pokret naviše. Ako uspiju, par bi se mogao povećati na 0,10 dolara.

Povezano: Cijena TORN-a potonula 45% nakon sankcija američkog Trezora Tornado Cash — Odskok naprijed?

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je probio i zatvorio se iznad otpora iznad glave na 9 dolara 8. avgusta, ali bikovi nisu mogli da nadograde ovu snagu. Medvjedi su se agresivno prodavali i povukli cijenu ispod 9 dolara 9. avgusta.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Međutim, pozitivan znak je da je par DOT/USDT naglo odskočio od 20-dnevne EMA (8,30 dolara). Ovo ukazuje da je raspoloženje postalo pozitivno i da trgovci kupuju na padovima. Bikovi će pokušati gurnuti cijenu na 10,80 dolara, a kasnije na 12 dolara.

Da bi poništili ovo mišljenje, medvjedi će morati da povuku cijenu ispod 20-dnevne EMA. Takav potez će sugerirati da viši nivoi i dalje privlače snažnu prodaju od strane medvjeda. To bi moglo rezultirati djelovanjem ograničenog raspona na nekoliko dana.

MATIC/USDT

Bikovi su uspješno izdržali poligon (MATIC) iznad 20-dnevne EMA (0,87 dolara), ali nisu uspjeli da izazovu otpor iznad glave na 1,02 dolara. Ovo ukazuje na nedostatak potražnje na višim nivoima.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastući 20-dnevni EMA i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na to da bikovi imaju prednost. Ako kupci gurnu cijenu iznad 0,95 dolara, MATIC/USDT par bi mogao da se podigne na otpor iznad glave na 1,02 dolara. Ovo je važan nivo za medvjede koji treba braniti jer probijanje iznad njega može rezultirati porastom na $1.26, a zatim $1.50.

Alternativno, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bi par mogao oscilirati između 0,75 i 1,02 dolara još neko vrijeme.

AVAX/USDT

Dugačak fitilj na Avalanche-ovom (AVAX) svijećnjaku od 8. avgusta pokazuje da medvedi nisu odustali i da nastavljaju da prodaju na skupovima. Cena se vratila na nivo probijanja 9. avgusta, ali bikovi su uspešno odbranili nivo 10. avgusta.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako kupci održe skok, AVAX/USDT par bi mogao probiti iznad gornjeg otpora na 31 USD. Ako se to dogodi, par bi mogao nastaviti svoj rast na 33 dolara i kasnije na ciljni obrazac od 39,05 dolara.

Ključni nivo koji treba gledati na donjoj strani je 20-dnevna EMA (24,88 USD). Ako medvjedi spuste cijenu ispod ove podrške, to će sugerirati da je probijanje iznad 26,38 dolara možda bila zamka za bikove. Par bi tada mogao odbiti do linije podrške.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *