Crypto

Analiza cijena 8/1: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, AVAX

Nakon snažnog mjesečnog porasta u julu, Bitcoin (BTC) i altcoins su započeli novi mjesec probno. Čak su i tržišta dionica Sjedinjenih Američkih Država započela avgust blagom tonom.

Je li dno unutra?

Šef američkog odjela za dioničke i kvantitativne strategije BofA Securities Savita Subramanian rekla je u nedavnoj napomeni da berza obično padne na dno nakon što se procjene zarade revidiraju niže, ali to se još nije dogodilo tokom trenutnog pada.

Analitičari u kriptoprostoru također ostaju podijeljeni oko toga da li je trenutni uspon rast medvjeđeg tržišta ili početak nove bikovske faze.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Međutim, manji plus je to što je prvi svetski fond kojim se trguje na promptnoj ceni Bitcoina (ETF), Purpose Bitcoin ETF, dodao 2.600 bitkoina svojim fondovima. Iako je ukupna imovina pod upravljanjem i dalje daleko ispod rekordne vrijednosti, nedavni dodatak je znak da su neki institucionalni investitori možda započeli pridneni ribolov.

Mogu li Bitcoin i altcoini pronaći kupce na nižim nivoima? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bikovi više puta nisu uspeli da održe bitkoin iznad gornjeg otpora na 24.276 dolara u proteklih nekoliko dana, što ukazuje da medvedi brane nivo svom snagom.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Cijena se povukla na 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (EMA) (22.515 dolara), koji će vjerovatno djelovati kao snažna podrška. Ako cijena poraste u odnosu na 20-dnevnu EMA, bikovi će ponovo pokušati ukloniti prepreku iznad glave.

Ako uspiju, par BTC/USDT bi mogao dobiti zamah i moguć je rast na 28.171 dolara. Uzlazni 20-dnevni EMA i indeks relativne snage (RSI) na pozitivnoj teritoriji ukazuju na prednost za kupce.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 50-dnevnog jednostavnog pokretnog prosjeka (SMA) (21.310 dolara). Par bi tada mogao odbiti do linije podrške, što je važan nivo za odbranu bikova.

ETH/USDT

Eter (ETH) je svjedok teške borbe između bikova i medvjeda blizu važnog nivoa od 1.700 dolara. Iako su bikovi više puta gurali cijenu iznad ovog nivoa u posljednja četiri dana, nisu mogli nastaviti uzlazno kretanje.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi će pokušati povući cijenu na 20-dnevnu EMA (1.525 dolara), što je važan nivo na koji treba paziti. Ako se cijena ovdje oporavi, to će sugerirati da je sentiment postalo pozitivno i da trgovci kupuju na padu.

To bi moglo povećati vjerovatnoću proboja iznad zone otpora od 1.700 do 1.785 dolara. Ako se to dogodi, ETH/USDT par bi mogao porasti na 2.000 dolara, a kasnije na 2.200 dolara.

Suprotno tome, ako cijena padne ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bi par mogao ostati u rasponu između 1.280 i 1.785 dolara nekoliko dana.

BNB/USDT

Oporavak BNB-a suočava se sa snažnim otporom na 300 dolara, ali plitko povlačenje pokazuje da bikovi ne zatvaraju svoje pozicije u žurbi jer očekuju da će se rast nastaviti.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Bikovi će pokušati da brane zonu između $275 i 20-dnevne EMA ($264). Ako se cijena odskoči iz ove zone, bikovi će ponovo pokušati tjerati par BNB/USDT iznad 300 dolara. Ako to uspiju, par bi mogao započeti svoj sjeverni marš prema čvrstom otporu iznad glave na 350 dolara.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti na 50-dnevni SMA (240 dolara).

XRP/USDT

Cijena XRP-a porasla je iznad gornjeg otpora od 0,39 dolara 30. i 31. jula, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. Ovo sugeriše da medvjedi još nisu odustali i da nastavljaju agresivno da brane nivo od 0,39 dolara.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postepeno rastući 20-dnevni EMA (0,36 dolara) i RSI na pozitivnoj teritoriji ukazuju na blagu prednost za kupce. Ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, to će poboljšati izglede za rast iznad gornje zone između 0,39 i 0,41 dolara. Ako se to dogodi, par XRP/USDT bi mogao porasti na 0,48 dolara.

Suprotno tome, ako cijena padne ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da trgovci bilježe profit jer očekuju da će par ostati u rasponu još nekoliko dana. Probijanje ispod 50-dnevnog SMA (0,34 dolara) moglo bi otvoriti vrata za pad na 0,30 dolara.

ADA/USDT

Cardano (ADA) je 30. jula odbio od otpora iznad glave na 0,55 dolara, što ukazuje da medvjedi nisu raspoloženi da dozvole bikovima da krenu svojim putem.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena probije ispod pokretnih prosjeka, par ADA/USDT bi mogao pasti na 0,45 dolara. Takav potez će sugerirati da bi par mogao ostati zaglavljen unutar velikog raspona između 0,40 i 0,55 dolara još nekoliko dana.

S druge strane, ako se cijena odbije od pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi kupuju na padovima. Bikovi će tada još jednom pokušati da gurnu par iznad 0,55 dolara. Ako uspiju, par bi mogao porasti na 0,63 dolara, a kasnije na 0,70 dolara.

SOL/USDT

Medvjedi su osujetili pokušaj bikova da potisnu Solanu (SOL) iznad gornjeg otpora na 48 dolara 30. jula. Ovo je možda privuklo knjiženje profita od kratkoročnih trgovaca i to je povuklo cijenu na 20-dnevnu EMA ( 40 dolara).

SOL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, bikovi će napraviti još jedan pokušaj da gurnu par SOL/USDT iznad gornjeg otpora. Ako uspiju, par će završiti obrazac uzlaznog trougla koji ima cilj od 71 USD.

Alternativno, ako se cijena probije ispod 20-dnevne EMA, par bi mogao izazvati liniju podrške trougla. Ako ovaj nivo popusti, bikovska postavka će biti negirana. To bi moglo otvoriti vrata za pad na 30 dolara.

DOGE/USDT

Bikovi su pokušali da potisnu Dogecoin (DOGE) iznad gornjeg otpora na 0,08 dolara, ali medvjedi su imali druge planove. Prodavali su na višim nivoima i povukli cijenu natrag prema pokretnim prosjecima.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako cijena nastavi niže i probije se ispod pokretnih prosjeka, linija trenda može biti u opasnosti od kolapsa. Ako se to dogodi, rastući obrazac rastućeg trougla u razvoju će biti poništen. To bi moglo nagnuti prednost u korist medvjeda.

Suprotno tome, ako se cijena odbije od pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi i dalje kupuju na nižim nivoima. Bikovi će zatim ponovo pokušati da potisnu DOGE/USDT par iznad 0,08 dolara i započnu novi pokret na gore na 0,10 dolara.

Povezano: Porast lažnih aplikacija za kriptovalute i kako ih izbjeći

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je probio i zatvorio se iznad gornjeg otpora od 8,50 dolara 31. jula, ali dugačak fitilj na svijećnjaku pokazuje prodaju na višim nivoima. Medvjedi pokušavaju da zarobe agresivne bikove povlačeći cijenu nazad ispod nivoa proboja.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako uspiju, par DOT/USDT bi mogao pasti na 20-dnevnu EMA (7,64 dolara). Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer će pauza i zatvaranje ispod njega sugerirati da bi par mogao produžiti svoj boravak unutar raspona između $6 i $8,50 za još nekoliko dana.

Alternativno, ako cijena poraste sa trenutnog nivoa ili 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bikovi kupuju na padovima. To bi moglo poboljšati izglede za reli na psihološki nivo od 10 dolara, a zatim na 10,80 dolara.

MATIC/USDT

Kupci su gurnuli Poligon (MATIC) iznad psihološkog otpora na 1 dolar 31. jula, ali dugačak fitilj na dnevnom svećnjaku pokazuje agresivnu prodaju na višim nivoima.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvedi će pokušati da povuku cenu na 20-dnevnu EMA (0,82 dolara), što će verovatno delovati kao jaka podrška. Ako se cijena odskoči sa ovog nivoa, to će sugerirati da bikovi nastave kupovati na padovima. To može povećati mogućnost probijanja iznad 1 dolara. Ako se to dogodi, MATIC/USDT par bi mogao porasti na 1,26 dolara.

RSI pokazuje prve znakove formiranja negativne divergencije, što ukazuje na to da bikovski momentum možda slabi. Ako medvedi spuste cijenu ispod 20-dnevne EMA, par bi mogao pasti na 0,75 dolara. Odbijanje od ovog nivoa može sugerisati da par može ostati u rasponu između $0,75 i $1 nekoliko dana.

AVAX/USDT

Avalanche (AVAX) je odbio od otpora iznad glave na 26,38 dolara 30. jula, što ukazuje da medvedi nastavljaju da snažno brane nivo.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi će pokušati da spuste cijenu ispod 20-dnevne EMA (22,55 dolara). Ako to uspeju, AVAX/USDT par bi mogao da padne na 50-dnevni SMA (19,73$), koji se nalazi odmah iznad linije podrške. Probijanje i zatvaranje ispod ove podrške može ukazivati ​​na to da su medvedi ponovo pod kontrolom.

Naprotiv, ako se cijena odskoči od pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi nastavljaju kupovati na padovima. Bikovi će zatim napraviti još jedan pokušaj da uklone prepreku iznad glave na 26,38 dolara i krenuti sa novim rastom na 33, a zatim na 38 dolara.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *